Vesmírní baroni: Elon Musk, Jeff Bezos a tažení za osídlením vesmíru

Autor: Christian Davenport
Délka: 13h 15m
Čte: Aleš Procházka
Originální název: The Space Barons: Elon Musk, Jeff Bezos, and the Quest to Colonize the Cosmos
Český název: Vesmírní baroni: Elon Musk, Jeff Bezos a tažení za osídlením vesmíru
Žánr: ze života
Moje hodnocení: 3 hvězdičky

Audiokniha Vesmírní baroni je příběhem o skupině podnikatelů-miliardářů, kteří investují svá jmění do epického znovuvzkříšení amerického vesmírného programu. Téměř půl století poté, co Neil Armstrong stanul na Měsíci, tito vesmírní baroni – zejména Elon Musk a Jeff Bezos spolu s Richardem Bransonem a Paulem Allenem – využívají inovace Silicon Valley, aby dramaticky snížili náklady na cestování do vesmíru a vyslali lidi dokonce ještě dál, než kam se to podařilo NASA. Tito podnikatelé jsou majitelé těch největších světových firem – Amazon, Microsoft, Tesla nebo PayPal – a postupně mění jedno odvětví za druhým. Nyní se rozhodli změnit to největší: vesmír.

Tato fakty podložená kniha je založena na letech novinářské práce a na exkluzivních rozhovorech se všemi čtyřmi miliardáři. Nabízí dramatický příběh o rizicích, dobrodružstvích a o zrození nového vesmírného věku, za nímž stojí jedni z nejbohatších mužů světa snažící se narušit vládní monopol v oblasti vesmíru. Vesmírní baroni jsou rovněž příběhem o ambiciózních a navzájem soupeřících start-upech svádějících boj se zavedenými kontraktory, jakož i o osobních sporech mezi vůdci tohoto nového vesmírného hnutí, zejména mezi Muskem a Bezosem, kteří míří k Měsíci, Marsu a ještě dál.

Nakladatel: PublicAffairs (EN), Práh (CZ)
Počet stran: 320 (EN), 430 (CZ)
Vazba: Vázaná, audiokniha (EN, CZ)
Vydání v USA: 20.3.2018
Vydání v ČR: 2020

Datum četby:86 dní, leden-únor 2024, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Velice zajímavé a trochu zvláštně nakombinované.

Můj názor: Tuto knihu jsem četla už před nějakými dvěma roky, ale do dnešního dne jsem nebyla schopná sepsat nějakou formu hodnocení. Proč? Nejspíš díky tomu, že je kniha doslova přecpaná tolika informacemi, že člověk prostě neví, co by bylo nejdůležitější. Proto jsem byla ráda, když jsem knihu našla na Audiotéce v rámci Klubu, takže jsem si mohla knihu pustit do uší a zkusit, jestli to budu vnímat jinak. A musím přiznat, že mi to docela pomohlo.

Kniha je totiž doslova přecpaná faktologií. Pokud neznáte všechny velké hráče, nejspíš se v tom budete trochu ztrácet. Pravda, autor docela hezky popíše vzestup všech „vesmírných baronů“ a dozvíte se tak nejen o jejich fascinaci vesmírem, ale také o tom, kdo jsou a jak se staly úspěšnými… Jenže když nebudete vědět, co to je PayPal nebo Amazon, asi si to nedokážete všechno co nejlépe spojit. Taky je potřeba mít nějaké to ponětí o různých důležitých událostech v čase, protože na ně tu a tam autor odkazuje.

Velkým problémem knihy je to, jak autor skáče tam a zpátky mezi událostmi v čase, ale také mezi jednotlivými tvářemi novodobého dobývání vesmíru. Občas to vypadalo, že autor docela adoruje Elona Muska a ostatním se věnuje o něco míň a s menší chválou. Na druhou stranu Jeff Bezos byl už od začátku se svými plány docela tajnůstkářský, takže toho autor zase tolik nevěděl… navíc jde o redaktora deníku Washington Post, který Bezosovi patří, takže byl nejspíš na docela tenkém ledě.

Celkově jsem si četbu knihy i poslouchání audioknihy užila. Docela mě překvapilo, kolik jsem si toho pamatovala, protože přece jenom je to docela bichlička. Ze všeho nejvíc si od toho odnáším poznatek, že pokud se člověk chce cestami a businessem ve vesmíru zabývat na mezinárodní a vědecké úrovni, musí být dravý, chytrý a taky hlavně miliardář. Jinak se ani neškrtne.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..