Letní dumání 2

Ano. Nešálí vás zrak. Je to konečně tady! Dumání u vás mívá docela úspěšnost a já jsem za to ráda. Bohužel je čím dál tím horší vymyslet zajímavá témata tak, abychom se neopakovali a abychom měli co říct. Děkuji tedy za pomoc laurdes, která mě dostatečně namotivovala.

Pokud jste o Dumání nikdy neslyšeli, můžete se namátkově podívat na předešlé „ročníky“ – jaro, léto, podzim, zima. Snad z nich získáte jakous takous představu, o co jde, i tak vám ale ve zkratce řeknu, co a jak.

Dumání je hloubající projekt z mé dílny, jehož úkolem je každý týden v předem určený den publikovat příspěvek na dané téma. Po dobu 9-ti týdnů se tak každou sobotu objeví celá záplava článků na jednotné téma a vy budete moci díky linkovačům odběhnout na všechny blogy, které mají k danému tématu co říci. Projekt je to spíše určený blogerům, čtenáři se můžou po libosti vyjadřovat v komentářích.

Princip je tedy jednoduchý – každou sobotu uveřejním svůj článek spolu s linkovačem, do kterého budete moci přidat přímý link na svůj příspěvek. Nemusíte absolvovat všechna témata, můžete si vybírat, můžete příspěvek publikovat i v jiný den, jen pak nezapomeňte přidat link ke správnému tématu. Linkovače budou otevřeny až do konce září.

Tak jakápak jsou témata…?

6.7. – Paralelní světy
Všichni víme, že většinou do knih utíkáme zažívat ta pravá dobrodružství. Určitě jste nejednou uvažovali nad tím, v jakém světě byste rádi žili. Popusťte uzdu své fantazii a představte nám svůj paralelní svět a jeho zákonnitosti. Nezapomínejte, že můžete být, kýmkoliv (i čímkoliv) chcete!

13.7. – Erotická kanonáda
Pokud nevíte, o čem je řeč, nejspíš žijete v nějakém vakuu. V poslední době je více než zřejmé, že se o slovo začínají hlásit dráždivější knihy. Co vy a erotický žánr? Četli jste něco? Nečetli? Chystáte se číst? Co si o eroťárnách vůbec myslíte? A jaké jsou podle vás ty nejlepší kousky?

20.7. – Retelling
Aneb když se vezme známý příběh a převypráví se po svém. Ať už jde o moderní variace na romány Jane Austen (ano, i ty se zombíky), anebo moderní převyprávění pohádek. Jak se na to díváte? Už jste nějaký takový retelling četli? A jaký byste si třeba chtěli přečíst? Myslíte, že by se autoři měli dopodrobna držet známější předlohy, anebo by ji měli zkusit přetvořit, abyste nečetli dvakrát v podstatě totéž?

27.7. – Historický fenomén
Zdá se, že historické seriály táhnou. Těžko říct, jestli je to díky jeji (ne)autentičnosti, nebo tomu, kolik naháčů nám na obrazovkách pobíhá. Jak jste na tom vy? Propadli jste kouzlu Her o trůny, Vikingů, ale také Borgiů, Da Vinciho démonů, Bílé královny, Tudorovců, Spartaka…? Máte o takových seriálech vůbec ponětí? A kolik z nich vychází z knih, příběhů a legend…

3.8. – Čtení v cizím jazyce
Zkusit nebo nezkusit? Každý z nás si už určitě tato slova položil. Touha po knize, která u nás nevyšla v překladu, je vždycky silným tahounem, ale jen málokdo z nás se nakonec opravdu odhodlá po knize v originále sáhnout. Jak jste na tom vy? Už máte nějaké knihy v originále za sebou? A v jakém jazyce? Bylo to opravdu tak těžké, anebo to šlo samo? Jaké máte rady pro ty, co se teprve rozhoupávají? A hlavně, stálo to za to?

10.8. – Mluva jako šmirgl papír
Jak jste na tom se slovním gulášem, s drsnými i sprostými slůvky v knihách? Kde to dokážete tolerovat, kam se to hodí a u čeho vám to vyloženě vadí? Jindy u některých scén třeba používáte peprný slovník vy, abyste vyjádřili svou frustraci nad tím, co se tam proboha děje. Jaká slova používáte nejčastěji?

17.8. – Knižní terorismus
Kniha jako módní doplněk anebo kniha jako nejlepší kamarád? Jak vám je, když vidíte v časopisech a na internetu zničené knihy jen pro to, aby si někdo mohl vystříhat novou dekoraci do bytu? Jak se díváte na knihovničky, které jsou designově uspořádané tak, aby vypadaly jako dekorace a ne jako kniha? Považujete to za knižní terorismus?

24.8. – Emoční stránka knih
Brečím, brečíš, brečíme. Anebo hromadně křičíme. Anebo ani jedno z toho? Ani slza neukápne? Jaké příběhy či scény vás dokážou chytit za srdce? U čeho si vypláčete oči a u čeho nehorázně nadáváte, protože se vám nelíbí, jakým směrem se příběh ubírá? Co vás dokáže citově dostat?

31.8. – Zahraniční a domácí knižní blogosféra
Co si budeme říkat, je nás tu jak nasraných. Ale v porovnání se zahraničím jsme ještě pořád malinkatí. Zkuste se zamyslet nad tím, jak na vás celá knižní komunita působí. Pamatujete si okamžik, kdy jste do celého toho našeho kolosu vstoupili? Co byl váš hnací motor? Jaké máte vzory? Čeho byste chtěli dosáhnout? Co pro vás vůbec knižní blogy zosobňují?

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

13 Responses

  1. Storycollector napsal:

    Jak jsou myšlené ty paralelní světy? Jakože, jestli máme vymyšlený náš vlastní nebo v jaké knize bychom chtěli žít nebo obojí a máme si vybrat? O.o
    Jinak super témata. 🙂

  2. Miruš napsal:

    Perfektné témy! Do prvého Letného dumania, ktoré bolo kedysi dávno, som zapojená bola, tak prečo to neskúsiť znova? 🙂 Dúfam, že sa mi podarí to všetko pekne stihnúť. 😀

  3. Maťa napsal:

    ja sa určite zapojím. Témy sú super a ešte som sa do ničoho takého nepúšťala, tak zosmoliť nejaký zaujímavý článok bude docela výzva. Ale teším sa 😀

  4. Klea napsal:

    Jdu do toho! Myslím, že budu mít co říct ke každému tématu. =) Už se nemůžu dočkat, jak budu vymýšlet svůj svět! ^_^
    Klea recently posted..Knižní řetězovka (26-30)My Profile

  5. Meghan napsal:

    Témata jsou výborná, i když je budu asi ještě konzultovat 😀
    Meghan recently posted..Review: Čarodějka stínůMy Profile

  6. Fierush napsal:

    Skvělá témata, obzvlášť Šmirgl papír mne zaujal. Začínám dost silně uvažovat nad tím, že bych se přidala. 🙂
    Fierush recently posted..Loď mezi hvězdami- Beth RevisMy Profile

  7. Nikki Finn napsal:

    První věta v posledním tématu :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
    Nikki Finn recently posted..Kniha, kterou nemůžu dočíst do konceMy Profile

  8. Anette napsal:

    Tak tohle si nenechám ujít! Téměř poprvé mám ke každému tématu, co říct a těším se až to napíšu 🙂

  9. Martina napsal:

    Tak to si ráda přečtu všechny články.
    Martina recently posted..Perníková chaloupkaMy Profile

  10. Mona napsal:

    Taky se určitě zapojím. Je to dobrá příležitost, jak napsat svůj vlastní názor 😀
    Mona recently posted..Prázdninový knižní TAG 🙂My Profile

  11. Hanulla napsal:

    Dumání obecně mám hrozně ráda… určitě se zapojím, tentokrát to jsou skvělá témata! 🙂
    Hanulla recently posted..Mám přečteno: Čarodějka stínůMy Profile

  12. E_V_E napsal:

    Kvôli práci som absolútne nezaregistrovala toto dumanie, pripojím sa teda dodatočne, ak môžem 8) Veľmi zaujímavé témy!
    E_V_E recently posted..Na čekačce – JÚLMy Profile

  13. janicka napsal:

    Obdivuji jak jsi vynalézavá. Jen tak dál! 🙂
    janicka recently posted..Zimní dekorace zahrady je jako barevná přikrývkaMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..