Iron Flame

Autor: Rebecca Yarros
Originální název: Iron Flame
Knižní série: The Empyrean (Empyreum)
Díl: druhý
Věková hranice: 18+
Žánr: new adult, fantasy, romance, erotika, humor, magie, zvláštní schopnosti, draci
Moje hodnocení: 3 hvězdičky

Všichni očekávali, že Violet Sorrengail zemře během prvního roku na Basgiath War College – Violet nevyjímaje. Ale mlácení bylo jen prvním nemožným testem, který měl vyřadit slabé, nehodné a nešťastné.

Teď začíná skutečný trénink a Violet už přemýšlí, jak to zvládne. Nejde jen o to, že je vyčerpávající a zlomyslně brutální, nebo dokonce o to, že je navržen tak, aby prodloužil kapacitu jezdců na bolest za hranici únosnosti. Je to nový zástupce velitele, který si dal za své osobní poslání naučit Violet přesně, jak je bezmocná – pokud nezradí muže, kterého miluje.

Přestože může být Violetino tělo slabší a křehčí než ostatní, stále má svůj důvtip – a železnou vůli. A vedení zapomíná na nejdůležitější lekci, kterou ji Basgiath naučil: Dračí jezdci si vytvářejí vlastní pravidla.

Odhodlání přežít ale letos stačit nebude.

Protože Violet zná skutečné tajemství skryté po staletí na Basgiath War College – a nic, dokonce ani dračí oheň, nemusí nakonec stačit k jejich záchraně.

Nakladatel: Red Tower Books (EN)
Počet stran: 640 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 7.11.2023
Vydání v ČR: vyjde na podzim

Datum četby: 3 dny, květen 2024, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tohle měly být dvě knihy, událo se toho strašně moc. A opět jde o strašnou vykrádačku.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Jsem ráda, že jsem se do druhé knihy mohla pustit hned po dočtení té první, protože Čtvrté křídlo skončilo ne úplně překvapivým cliffhangerem. Autorka tak pokračuje tam, kde skončila a rozhodně svou hlavní hrdinku nešetří. A nešetří ji celou knihu, která se měla radši rozdělit na dvě, protože se toho v ní uděje na můj vkus až moc.

Nejen, že se dostáváme do víru dění celé revoluce, ale společně s Violet zjišťujeme, co všechno vlastně nebyla pravda a co se to sakra děje. Čím víc se dostáváme v ději dál, tím víc je jasné, že si autorka opět vypůjčila zápletky a zvraty, které se objevily v oblíbených knihách. Opět tu tak máme hromadu věcí z Divergence, Vampýrské akademie, Eragona, Harryho Pottera a dokonce snad i Grišy. Až mi z toho občas bylo úzko.

Vůbec se pak nedivím některým zahraničním recenzím, které poukazují nejen na vykrádání jiných příběhů, ale na možnost toho, že autorka knihu napsala s pomocí AI. Protože jak jinak může někdo poskládat příběh z tolika jiných světů do jednoho, který pak logicky automaticky zafunguje u těch čtenářů, co nejspíš nečetli knihy staré 15 let, protože jich teď vychází hromada nových. Navíc je díky sociálním sítím okolo série tak vysoký hype, že nechápeu, že autorku už dávno někdo nezažaloval. Ano, inspirace jinými trháky bývá častá, ale tady je toho moc.

Tak třeba… Violetina předpokládaná nová schopnost = Vampýrská akademie, krutý nový chlap, co se vyžívá v mučení a potrestání = Harry Potter, plesové prostředí bojovníků a ukázka moci = Griša, celkový konec knihy??? = Vampýrská akademie. Jako WTF? A víte, co je na tom nejhorší? Že i přes ty vykrádačky to funguje natolik, že se příběh čte dobře a že mě bavil. A to vše jenom díky tomu, že to všechno už dávno znám a mám ráda. Xaden je naprosto typický bad boy, Violet je ta největší Mary Sue poslední doby, krátké úderné kapitoly, které většinou končí na nějakém WOW efektu, vás nutí číst dál… a má to tolik zvratů, že jsem je přestala počítat.

Rozhodně to ale není kniha pro čtenáře 15+ vzhledem k neustálé sexuální frustraci Violet a poměrně obrazným erotickým scénám. Díky domácímu marketingu si to do knihkupectví chodí kupovat i daleko mladší ročníky než je 15 let, podle všeho už i děti od 10-ti let, a to je vážně hodně hodně špatně. Proč jste se třeba nevěnovali daleko větší propagaci vycházejícího Murtagha než tomuhle? Je mi z toho trochu smutno, kam se celý ten knižní trend posouvá. Jak ostatně poznamenala jedna z mých kamarádek… Kdysi se čtenáři posmívali těm, co s oblibou četli knihy J.R.Wardové a celkově bylo Bratrsto černé dýky považováno za brakovou červenou literaturu… a teď to tu máme v bledě modrém pod vyumělkovaným názvem romantasy, který je v podstatě žánr paranormal romance. V tomhle vážně žádné fantasy nehledejte, ty světy většinou nedávají smysl.

Třetí díl má v zahraniční vyjít v lednu a už teď dává autorka hromadu rozhovorů na besedách, kde své čtenáře dráždí různými náznaky, co je čeká. Těm, co četli Vampýrskou akademii, je ale docela jasné, jakým směrem to asi půjde a nejspíš i jak se to všechno vyřeší. Otázka ovšem zní, jestli se to vyřeší během jedné knihy, anebo se to potáhne ještě další tři plánované. Tipovala bych druhou možnost, aby autorka své čtenáře pěkně napnula a vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby nějaká z hlavních postav na konci toho všeho umřela. Přece jenom Violet skoro umírá pořád.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Jolanka napsal:

    Díky za tuhle boží recenzi! Souhlasím naprosto se vším, nebýt toho, že se rozšířilo označení romantasy by Čtvrté křídlo beztak skončilo mezi young adult literaturou. Sice je v romantasy víc romance než fantasy, já tomu říkám romantika ve fantasy kulisách, která má s fantasy knihami málo společného, ale aspoň už se o tom nemluví jen jako o fantasy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..