Letní dumání 2 (1)

Tak a je to tady! Začínáme druhý ročník Letního dumání, na který jste se nejspíš už dlouho těšili. Jsem zvědavá, kolik blogerů se zapojí, kdo s čím přijde a co na to čtenáři. Své příspěvky do dumání můžete přidávat dole do linkovače. Ten bude otevřený až do konce září.

Paralelní světy

Bujnou a možná někdy až přebujelou fantazii mám už od dětství. Těžko říct, jestli za to můžou rodiče, anebo sledování prvních seriálových dílů Star Treku, později Xeny, Herkula, či značný vliv Hvězdné brány, Ally McBealové a Přátel. Je zajímavé sledovat, co všechno mě v dětství a dospívání ovlivnilo a jakým způsobem to utvořilo mou osobnost. Nejspíš i proto mám ráda tolik různých žánrů a je mi jedno, že nejsem vyloženě cílový čtenář.

Ráda utíkám do nových a vymyšlených světů. Díky knihám prožívám nespočet různých dobrodružství a čas od času se přistihnu, že si v příbězích představuju sama sebe… anebo si říkám, co bych dělala já. Pravda, v některých případech jsem spíš z postav i z autorů frustrovaná, ale stejně je to pro mě oblíbený druh relaxace.

Když toho člověk přečte tolik, začne si sám vymýšlet své vlastní světy, příběhy, v hlavě mu skáčou různé scény i dialogy. Už jako malá jsem si říkala, jaké by to bylo, zkusit napsat knihu. V průběhu let jsem ale v knihách pozorovala plno věcí, které mi jako čtenáři vadily a které bych ve své knize nesnesla. Proto je pro mě jakékoliv psaní příběhů složitá věc. Nerada opakuju cizí chyby a jako čtenář si říkám, jestli třeba až moc nepřeháním. Kdoví, možná se mi letos konečně podaří dopsat alespoň jedna kniha…

Co se týče paralelních světů, nosím jich v sobě tolik, že je snad ani nedokážu spočítat. Většina z nich je akčního rázu, protože jsem sama o sobě dosti aktivní osoba – pokud jste si ještě nestačili všimnout. Kdybych měla žít v nějakém paralelním vesmíru a mít od základů jiný život, určitě bych byla nějaká bojovnice, nejlépe v nějakém dystopickém světě šmrncnutém scifárnou. Mohla bych být v armádě, i když v reálném životě bych asi ten jejich výcvik stěží přežila. Ne, že bych toužila zabíjet, ale dokázala bych si představit, že bych se uměla ubránit, abych ovládala nějaké bojové umění, dýky, meče… Myslím, že za to může přemíra sledování akčních filmů – a také válečných filmů a dokumentů. Pokaždé, když se dívám na nějaký dokument z první nebo druhé světové války, ovládá mě taková ta bezmoc z toho, co všechno se kdysi stalo a co se děje teď. Nevím, nemyslím si, že bych byla natolik odvážná, že bych dokázala vstoupit do armády a jít bojovat někam na frontu do cizí země. Ale o tom to je. Mít svět, který se od vašeho diametrálně liší. Jsem duší bojovnice, nic nevzdávám, nemám ráda nespravedlnost a nenechávám si toho tolik líbit. Lidi vám budou „srát“ na hlavu vždycky.

V jiném světě bych byla vysokým vládním činitelem. Respektive jsem si už od malička s kamarádkou dělala legraci, že se jednou stanu první českou prezidentkou. Během dospívání mi došlo, že nejsem povahově pro jakoukoliv politiku dělaná. Hlavně nejsem ta správná potvora – i když by se někteří haters rádi hádali. Jsou horší věci, než mít docela úspěšný blog. Je mi smutno z toho, co všechno se v politice děje a jak na to vždycky dojedou jen obyčejní lidé. Je to hezká utopie, žít ve světě, v němž dokážu něco změnit.

Za jistý paralelní svět se dá považovat i šťastná budoucnost. Jasně, tu můžu mít i ve skutečném životě, říkáte si. Ale nic není jednoduché. Teď jsem skončila vysokou školu a snažím se najít si práci. Věřte mi, že to není žádná sranda a i když je mi jasné, že jsem teprve na začátku, mám obavy z toho, abych z toho nebyla časem zničená a v depresi. Nejsem člověk, co by dokázal jen tak sedět a nic nedělat, ale na druhou stranu si nedokážu představit, že budu dělat něco, co mě nebaví. Ale kdo má takové štěstí? Mít práci, která ho naplňuje, do které se každý den těší a která v pohodě pokryje veškeré jeho výdaje. A když dáme práci bokem, co rodinný život? Nejsem dělaná na to, abych žila sama, abych neměla přátele, abych nemyslela na děti. Své přátelé i rodinu mám ráda. Co se týče toho „pana pravého“, život mě bohužel neustále usvědčuje v tom, že mi to zatím není souzeno a já si říkám, když už konečně? Jednou… Závidím všem, co jsou šťastní a přeju jim to.

Jeden ze světů, jaký si tak úplně nedokážu představit, že bych v něm dokázala přežít, je klasická fantasy. Tam bych totiž neměla ani jedinou šanci přežít. Teda, pokud bych nebyla elfka. To by se mi líbilo. I když spanilost nemám v popisu práce. Víte, co mě vždycky fascinovalo? Draci. Chtěla bych mít vlastního draka. Ne ve stylu Eragona nebo Her o trůny, ale prostě draka. Jooo, mít draka by bylo kůůůůl. Bych ho poslala na všechny, co mi pijou krev a bylo by po problému. A to nejsem zase tak pomstychtivá… tedy, většinou.

Taky by se mi líbilo mít svůj vlastní světelný meč. Ještě bych s ním ale musela umět zacházet. Mít ale něco s mladým Harrisonem Fordem by za tu námahu stálo 😀 Kruci, že jsou všichni dobří chlapi buď už rozebraní, gayové anebo dávno za zenitem.

Nějak jsem se do toho zamotala, co? Tak to nějak uzavřeme. Miluju knihy už proto, že mi dovolují navštěvovat místa, která bych jindy neviděla, anebo která vůbec neexistují. Prožívat spolu s hrdiny jednu šílenější věc za druhou, představovat si, že i já jsem součástí příběhu. To je hlavní důvod pro to, že čtu. Za všechno můžou paralelní světy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

14 Responses

  1. Bastera napsal:

    Miluji, jak se vždycky od jednoho dostaneš někam úplně jinam 😀 Jak jsi to tak psala s tou bojovnicí, úplně jsem si Tě představila místo Xeny fakt 😀 A je hezký vidět, jak jsme vyrůstali na těch stejných seriálech, já jsem vždycky chtěla být Gabriela vedle Xeny ani nevím proč 😀 A neboj ten pravý jednou přijde, já si vždycky myslím, že přišel a po čase zjišťuji, že to asi není on, nebo možná je, ale já mám hlavu v jiném světě, kde čekám prince a on je to místo toho obyčejný chlap, co naděláš 🙂
    Bastera recently posted..RC recenze: Finské pouto (Hiltunen, Pekka)My Profile

  2. Lady.Ge napsal:

    Hele, jestli chceš vědět, proč ti to lidi nekomentujou i přes to, že je to úžasný, tady máš důvod: ono se k tomu nedá smysluplně vyjádřit. 😀 Umíš totiž cokoliv podat tak, že na to člověk čumí s otevřenou pusou, jak skvěle jsi to napsala. 😀 A když potom porovná to, co jsi napsala ty s tím svým… 😀 Prostě skvěle zvládnutý článek, jako vždy 🙂
    Máš pravdu, potvora nejsi, jsi úžasná. 😀 A haters (oni nějací jsou?), ti ať se jdou bodnout…
    Každej ten svět je originální a poutavý. Nejvíce se mi asi líbí draci (draci forever!) a světelný meč by byl super, to je taky pravda. 😀
    Štastnou budoucnost budeš mít, to se neboj. Člověk jako ty nezůstane v životě na holičkách.
    Mimochodem, vysokou školu? Vážně? Všichni kolem jsou tááák staří :’D
    –>Vidíš, nedá se k tomu smysluplně vyjádřit. 😀

    • Syki napsal:

      Hele, že ty se mi snažíš zvednout maximálně náladu? 😀 Haters je celá řada, o to víc mě těší ti, co mě mají rádi takovou, já jsem a když se rádi vracejí. O tom to je. A jasně… jsem děěěěsně stará!

      • Lady.Ge napsal:

        Jo i ne. 😀 Výdycky se snažím lidem zvednout náladu, ale i tak je to, co píšu, naprostá pravda. 😀
        Stejně nechápu, jak může existovat nějaký hater v tvém případě… ;D
        Jo, taková stařenka :’D
        Lady.Ge recently posted..KruhMy Profile

        • Syki napsal:

          S hrůzou vyhlížím den, kdy mi začnou vypadávat zuby. A s těmi haters by ses divila, věř mi 😀

          • Lady.Ge napsal:

            Fajn, AŽ TAK stará nejsi… 😀 To ti napíšu teprve až se vdáš :’D
            Dobře, ale i tak je mnohem víc nás, kteří se na tvůj blog rádi vrací a stále je to tu baví. 🙂

            • Syki napsal:

              Hele, jestli se obě dvě dožijeme té mé svatby, tak mi to nezpomeň napsat 😀 A jsem ráda, že tu jste a že vás to se mnou baví 🙂

              • Lady.Ge napsal:

                Neboj, ale ty mi pošleš svatební fotky ;D
                Jasně že nás to baví… 😀
                (jelikož jsme těch komentářů napsaly tolik, končím. 😀 Za chvíli se sem ten text nevleze :D)

  3. Bastera napsal:

    Btw jsem si teď všimla toho ve sloupci, zapomněla jsi tam ještě přidat Syki náčelnice dancegangu 😀
    Bastera recently posted..RC recenze: Finské pouto (Hiltunen, Pekka)My Profile

    • Syki napsal:

      Hej ne… to jsem se zase nedávno dozvěděla o sobě samé krásné věci 😀 To si pak musíme udělat nějaké skupinové foto a nový gif, pozitivnější 😀

  4. laurdes napsal:

    Jsem ráda, že někdo do toho snění řadí i tu budoucnost jako já. To je taky důležitý 🙂 a věřím tomu, že ty jsi zrovna ten člověk, kterýmu se podaří dosáhnout všeho, co chce – budeš mít supr práci, která tě bude bavit a určitě se najde i ten pravý!

    Jak píše Bastera, některé ty seriály jsem taky zvládla, některé jsou mimo mou ligu, přece jenom jsme pořád ještě skrček mladej, ale na spoustu z nich nedám dopustit 😀
    laurdes recently posted..Paralelní světyMy Profile

  5. E_V_E napsal:

    Xena a Herkules boli úplne super, zbožňovala som tie seriály 8P a ešte aj Čarodejnice! To bolo moje, mať takú nadprirodzenú schopnosť ach 8_)
    E_V_E recently posted..Letní dumání #1My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..