Čtvrté křídlo

Autor: Rebecca Yarros
Originální název: Fourth Wing
Knižní série: The Empyrean (Empyreum)
Díl: první
Věková hranice: 18+
Žánr: new adult, fantasy, romance, humor, magie, zvláštní schopnosti
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce.

Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.

Nakladatel: Red Tower Books (EN), Fragment (CZ)
Počet stran: 512 (EN), 536 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 2.5.2023
Vydání v ČR: 28.3.2024

Datum četby: 4 dny, duben 2024, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Mohla to být skvělá kniha, kdyby si autorka ujasnila, jestli to má být young adult nebo adult fantasy kniha, kdyby nevykradla jiné příběhy a kdyby nebyla Violet ukázková Mary Sue.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Čtvrté křídlo je fenomén minulého roku, který se k nám v překladu dostal letos a podle všeho by už na podzim mohl v překladu vyjít i druhý díl. Díky úspěchu v zahraničí jsme se u nás dočkali velkolepé marketingové masírky, která nabudila řadu čtenářů, co neváhali vystát si frontu na speciální záložku a účastnit se speciálních akcí.

Ačkoliv jsem knihu měla v hledáčku už loni, říkala jsem si, že si počkám na vydání druhého dílu na podzim minulého roku, než se do knih pustím… a nakonec jsem počkala, až opadne domácí šílenství, protože jsem si říkala, že bych svým hodnocením mohla i někomu šlápnout na kuří oko.

Každopádně jsem se nenechala nikým ovlivnit a s chutí se do příběhu pustila, vždyť tady jde přece o draky! Jaká tedy kniha je? Rozhodně je velice čtivá a dokáže vás vtáhnout a nutit otáčet stránku za stránkou, jen abyste zjistili, co se dál bude dít. Chemie hlavní hrdinky s objektem její nenávisti/lásky vás rozhodně bude bavit a budete čekat na každou další jejich společnou chvíli a vzájemné škádlení. Naprosto chápu, proč si tolik lidí knihu oblíbilo.

Na druhou stranu už mám za sebou řádku knih, takže pro mě nebyla takovým velkým „haló“ jako pro ostatní. Z příběhu jde jasně vyčíst řada podobností co se vývoje příběhu a jednotlivých událostí týče s další oblíbenou sériíí, a to Divergencí od Veronicy Roth. Také je tu jistá inspirace světem Odkazu dračích jezdců od Christophera Paoliniho. No a pak je tu autorčina nejasnost v tom, jestli jde o young adult knihu, new adult knihu nebo adult knihu. Na to, že je hlavní hrdince dvacet let, je na začátku naprosto nevyspělá, ale během knihy se často dozvíte, že je vlastně dost sexuálně frustrovaná a že Xaden je naprosto neodolatelný. Tohle určitě není kniha, kterou bych dala číst patnáctiletému čtenáři, jak samo nakladatelství doporučuje. Přitom sama autorka na svých stránkách uvádní, že jde o new adult, tedy pro o něco starší čtenáře.

Xaden je novodobá podoba Čtyřky z Divergence, do kterého jsme se všichni zabouchli už před třinácti lety, s jistým mixem Dimitrije z Vampýrské akademie, co se objevil už v roce 2007 a naprosto nás odrovnal. Violet je bohužel jasná nepřemožitelná a nejlepší ze všech, má tolik jasných příkladů Mary Sue, že se to nedá ani spočítat… a to ani nemluvím o těch nespočetných orgasmech a třískání blesků. LOL

Jenže i po tolika letech je jasné, že přesně tato kombinace stále táhne a dokázala tak uhranout novou generaci dospívajícíh čtenářů, kteří se bohužel s erotickými prvky v knihách setkávají čím dál tím dřív. Nedokážu si představit, že bych si v patnácti něco takového četla já, protože tehdy vedly knihy jako Princezniny deníky, Mediátor nebo Dívky v sedlech.

I přes řadu věcí, které mi na příběhu a vykrádání vadily, jsem si četbu užila, protože se pořád něco dělo a protože tam samozřejmě byli draci. A taky Xaden. Duh. Nejlepší část knihy je rozhodně její konečná akce, protože tam to mělo grády. Jsem zvědavá na další díl.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..