Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih

Autor: Matthew Perry
Délka: 10h 12m
Čte: Aleš Procházka
Originální název: Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing
Český název: Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih
Žánr: ze života, humor
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém otevřeném, vtipném a nesmlouvavě upřímném životopise zavede nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i vlastního boje se závislostí.

Matthew Perry nechává ve svém výjimečném životním příběhu čtenáře nahlédnout do nahrávacího studia nejúspěšnějšího komediálního seriálu všech dob a zároveň se otevřeně svěřuje se svým bojem se závislostí. Jedinečným stylem, s bezmeznou upřímností a svým typickým humorem barvitě líčí podrobnosti z celoživotního zápasu se zdravotními problémy a odhaluje, co k nim přivedlo člověka, kterému alespoň na první pohled nemůže v životě nic chybět.

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je nezapomenutelný osobní příběh, ve kterém autor sdílí nejintimnější podrobnosti o ztracené lásce, o nejtemnějších hodinách svého života a o těch nejlepších přátelích.

Neotřesitelně upřímná, dojemná a zároveň vtipná – autobiografie, na kterou nejen fanoušci seriálu Přátelé netrpělivě čekali.

Nakladatel: Flatiron Books (EN), Bourbon (CZ)
Počet stran: 250 (EN), 352 (CZ)
Vazba: Vázaná, audiokniha (EN, CZ)
Vydání v USA: 1.11.2022
Vydání v ČR: 1.8.2023

Datum četby: 6 dní, leden 2024, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Zajímavý životní příběh, ale v tom přeskakování v ději jsem se často ztrácela.

Můj názor: Matthew Perry byl neoddělitelnou součástí mého dospívání, když jsem společně s rodiči koukala na seriál Přátelé a chápala jsem tak polovinu vtipů, které mi pořádně došly až s dospělostí a všeobecnějším rozhledem a znalostmi. Proto jsem i já posmutněla, když 28. října 2023 obletěla svět smutná zpráva, že Matthew ve svém domě v USA zemřel a že se řeší příčina úmrtí.

Přitom teprve před několika měsíci vyšla jeho autobiografická kniha, v níž se vyznává ze svých životních slastí i strastí. Je o to víc smutné, když přímo v úvodu knihy lehce sarkasticky mluví o tom, že by nám vlastně svůj příběh mohl vyprávět i ze záhrobí. Hlasem Aleše Procházky, který ho daboval nejen v Přátelích ale i v jiných jeho filmech, to zní o to silněji.

Už od samotného začátku se vyprávění nese na smutné vlně protkanou řadou vtípků a občas přehánění, kdy vám dojde, že Matthew byl v životě jen málokdy opravdu šťastný. Občasné světlé a úspěšné chvíle střídaly chvíle plné bolesti, závisolosti na alkoholu i drogách a pobytech na různých odvykačkách. Není to úplně příběh, co by se poslouchal snadno.

Přiznám se, že kdybych neměla o jeho životě trošku větší ponětí a řadu jeho filmů neviděla, v časových skocích bych se hodně ztrácela. Občas mi přišlo, jako by toho Matthew chtěl sdělit co možná nejvíc, ale přitom skákal od jednoho k druhému. Celý život pro něj byl boj. Nevěřil, že si zaslouží lásku. Hnal se za slávou a uznáním. A nakonec nám nechal odkaz v podobě své nejslavnější role Chandlera, kterého jsme si všichni zamilovali a kterým Matthew opravdu byl.

Jeho kniha se neposlouchá úplně lehce, když víte, že svůj boj nakonec prohrál. Alespoň ovšem díky ní víme, že toho zažil opravdu hodně a že okolo sebe měl plno přátel, kterým nebyl lhostejný a kteří ho podrželi, když šlo do tuhého. A Matthew je za to miloval.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..