Ohlédnutí se za rokem 2023

Další rok je za námi a já vám opět ukážku, kolik se mi toho podařilo přečíst. I tentokrát těch knih nakonec bylo 50. Uvidíme, jestli jich tento rok bude třeba o něco víc.

Většina knih jsou buď romance nebo fantasy, mé dva oblíbené žánry. Pokud si chcete prohlídnout všechny knihy, podívejte se sem. Já vám sem opět jen vytáhnu pár zajímavostí.

Celkově jsem přečetla 50 knih, což bylo 15 606 stránek.

Počet přečtených knih v porovnání s předchozími roky

Počet přečtených stránek v porovnání s předchozími roky

Celkový přehled přečtených knih za rok 2023

Nejkratší a nejdelší kniha

Průměrná délka knih

Nejoblíbenější a nejméně oblíbená kniha, kterou si lidé přečetli

Průměrný rating knih

Kniha s nejvyšším hodnocením

Je docela neuvěřitelné, že takle knižně bloguju už od roku 2010 a ještě stále se toho držím, i když už to není tak pravidelné jako dřív. Knih mám doma pořád hromady a nejraději bych nedělala nic jiného, než si hezky u čtení odpočinula, ale člověk se za ty roky posunul dál a dospěl. Někdy je mi líto, že už to není jako tenkrát, kdy jsme pořádali komorní knižní srazy a s blogovací knižní komunitou se člověk znal. Teď je svět plný bookstagramů a tik toků, rychlých insta zážitků a novodobých conů a festivalů.

Svým způsobem mi možná už ujel vlak, protože se necítím úplně komfortně se prodírat zástupem teenagerů na Humbookfestu, na druhou stranu doufám, že se mi jednou podaří dostat se na český Comic Con, abych trochu nasála tu atmosféru. Svět knihy už roky není takový, jaký býval, a i když se objevují další knižní festivaly, většinou se motají okolo knih a autorů, které vůbec neznám.

Zajímavých titulů vychází celá řada, jen mě mrzí, že se málokdy objeví zajímavá a neotřelá zápletka, většinou se jen všechno recykluje. Stejně tak jsou některé české překlady katastrofální, až se chce někdy člověku brečet, že zaplatil čtyři stovky za něco, co by občas i sám přeložil nejspíš líp… o korektuře nemluvě.

Tento rok ovšem zkusím zabruslit i do tajů audioknih a snad mě to bude držet. Přece jenom jsem si za poslední roky dost zvykla na poslouchání podcastů (hlavně těch zahraničních), tak pokud mi sedne hlas předčítajícího, možná mě chytnou po tolika letech i audioknihy. Uvidíme.

Každopádně chci poděkovat vám všem, kteří jste tu se mnou i po těch letech vydrželi a vítám také nové tváře, které sem nějakým způsobem zabloudily. Všimla jsem si, že se mi na FB stránce najednou poměrně zvýšil počet „fanoušků“ na  úctyhodné číslo 2 787 a za to vám také děkuju. Doufejme, že mě to knižní blogování bude bavit i nadále.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Cathy napsal:

    Mluvíš mi z duše. Člověk stále rád čte, ale bohužel už není tolik času nebo to není priorita. Pořídili jsme si rodiny a člověk ten čas a energii prostě radši věnuje dítěti… přestože by rád nějakou tu recenzi napsal..
    Svět knihy už je opravdu jinde bohužel…a na komorním knižním sraze jsem nebyla pěknou řádku let – bože připadám si stará.
    Docela tě obdivuju že si to nevzdala a dál prispivas i když už zdaleka ne tolik jako dřív… Můj blog/web už snad ani neexistuje a doménu určitě zabral nějakej pochybnej e-shop nebo reklama (cathychloupkova.cz / cathychloupkova.blogspot.com)

    PS doufám že se od Ilony a Andrewa dočkáme u FP překladu dalších jejich knih… začínám mít absťák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..