Tento měsíc v kinech (88)

Nový měsíc a spolu s ním i další filmové adaptace

~ Říjen 2023 ~

Peníze těch tupců (Dumb Money)
Podle literární předlohy: Dumb Money ~ Ben Mezrich
Datum premiéry: 5.10.2023

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu.

 

Citlivý člověk
Podle literární předlohy: Citlivý člověk ~ Jáchym Topol
Datum premiéry: 12.10.2023

Po dlouhém putování Evropou se domů vrací kočovný herec Táta Mour se svou ženou Mámou a syny, jedenáctiletým Eliášem a teprve ročním Bratříčkem. Chtějí se konečně usadit a vést normální život. Doma však na ně nic a nikdo nečeká. Přivítá je jen samozvaná domobrana, která nahradila policii.

Jsou vyštváni na útěk, který se mění v putování magickou a krutou krajinou, kterou obývají neškodní podivíni, ale i nebezpečné lidské smečky. Jejich cesta se protíná s lidskými osudy, které rozkrývají vzájemné vztahy mezi členy prchající rodiny. Táta, který si jindy neví rady s vlastním životem, musí začít o své děti a rodinu bojovat. A také nechat syna Eliáše stát se dospělým, možná dospělejším, než je on sám.

 

Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon)
Podle literární předlohy: Killers of the Flower Moon ~ David Grann
Datum premiéry: 19.10.2023

Indiánský kmen Osedžů patřil ve dvacátých letech minulého století k celosvětově nejbohatším komunitám. Měli to štěstí, že na jejich půdě byla objevena ropa a že se jim podařilo zajistit profit z každého vytěženého barelu. Osedžové vlastnili obrovské domy, krásná auta a bělošské sloužící. Měli však zároveň obrovskou smůlu, protože je, víc než kteroukoliv jinou populaci, pronásledovala záhadná a „nešťastná“ úmrtí. I když byli pohádkově bohatí, pořád to byli „jen“ indiáni, takže jejich podezřelé konce nikdo nevyšetřoval a práva na zisky z těžby ropy se tiše přesouvaly do cizích rukou.

Jenže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se i tehdy čerstvě ustavená FBI probere. Hrdinka příběhu, Mollie Burkartová (Lily Gladstone), patří k těm šťastným majitelkám indiánské půdy nasycené ropou. Díky vrozené vysoké inteligenci se ji daří vyhýbat okolnostem a situacím, které by ji připravily o život a udělaly z ní „statistiku“. Pak však potká Ernesta Burkharta (Leonardo DiCaprio), válečného veterána, jehož strýc (Robert De Niro) patří k nejváženějším mužům celého kraje. Mezi Ernestem a Mollie přeskočí jiskra. Je upřímná, nebo ji rozdmýchala Ernestova touha po pohádkovém bohatství? Jak dlouho dokáže Mollie přežít?

 

Strašidlo cantervillské (The Canterville Ghost)
Podle literární předlohy: povídka Strašidlo cantervillské ~ Oscar Wilde
Datum premiéry: 26.10.2023

Po tři staletí strašil Sir Simon de Canterville ve svém sídle Canterville Chase a vskutku dobře se u toho bavil! Jenže jednoho krásného dne koupili dům Američani!

Tahle moderní rodinka se nenechá jen tak vystrašit a staré dobré čáry na ni neplatí. Podaří se Siru Simonovi ty otravné cizáky vyhnat ze svého domu? Vydejte se s námi na strašidelný výlet do staré dobré Anglie, kde i duchové stále ještě mají úroveň.

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..