RC review: True Winter

Autor: Q.K. Petty
Knižní série: A Series of Four Seasons
Díl: první
Žánr: fantasy, historické, drama
Věková hranice: 18+

Před pěti sty lety byl ukraden smrtící artefakt zvaný Petrovy řetězy. Nyní se řetězy znovu objevily v Mobile v Alabamě a Rod Davidův, tajná organizace, která se specializuje na zabezpečení nebezpečných artefaktů, vyslala svého nejsmrtelnějšího agenta, aby je našel.

Soudce Eden Dowler si je téměř jistý, že bohatá rodina Bachmanových řetězy skrývá, a má plán, jak je zajistit. Náhodou, nejmladší syn Bachmanových, Orion, je Edenův odcizený nevlastní bratr. Vše, co Eden musí udělat, je přesvědčit svého bratra, aby se připojil k Rodu. Orion Bachman je perfektní kandidát – loajální, inteligentní, zdatný a dychtivý – a Eden si je jistý, že zdravá výchova jeho bratra prospěje Rodu, který obvykle rekrutuje jen zlomené děti.

Je tu jen jeden problém. Tajemná protiorganizace známá jako Seditio se nezastaví před ničím, aby zabránila Rodu zajistit řetězy. Když se Seditio zaměří na rodinu Bachmanových, Eden si uvědomí, že sázky se staly osobními. Jaký je ale nejlepší způsob ochrany Oriona? Měl by ho Eden trénovat, aby bojoval a zabíjel, nebo by měl chránit Orionovu nevinnost, aby se nestal další zlomenou duší v Rodu?

Jak Rod pokračuje ve svém krvavém hledání artefaktů, Eden začíná pochybovat o jeho integritě a roli, kterou v něm hraje. Bohužel Orion začíná pochybovat o všem ostatním, včetně toho, zda měl někdy vložit svou víru v někoho, jako je Eden Dowler.

Kniha mě zaujala zajímavým příběhem, který je mixem Indiana Jonese a seriálu Knihovníci. Hledání pro lidstvo nebezpečných artefaktů, co mají moc lidstvu pomoci, ale zároveň jej zničit? Organizace, jenž se snaží zabránit zničení světa, aniž by o tom svět věděl? Dva bratři, kteří se neznají, s naprosto rozdílným životem a životními hodnotami? Tohle vás rozhodně vtáhne užd od samotného začátku.

A díky střídáním pohledů dvou hlavních hrdinů si autor dokáže udržet vaši pozornost celou polovinu knihy. Společně s Orionem se snažíte přijít na to, o co vlastně jde a jestli by se vypjaté situace nedaly řešit jinak než násilím. Naopak Eden postupem času začíná pochybovat o tom, jestli je jeho organizace opravdu tak neomylná, anebo už zašla příliš daleko, aby dosáhla svých cílů. Postupně s oběma hrdiny odkrýváte daleko zamotanější příběh, než by se zprvu zdálo.

Jenže v polovině se začne děj lámat a některé zvraty se dějí až příliš náhle, nelogicky a mnohdy až příliš krutě. Příběh by si totiž zasloužil delší a podrobnější vyprávění a rozplátní, než náhlý sled několika děsivých a dramatických událostí. Občas jsem měla problém se zorientovat v tom, co a proč se vlastně děje.

Jediné, co mě na příběhu mrzí, je naprostá změna Oriona, kterého jsem si ze všech postav oblíbila nejvíc. Ten největší zvrat příběhu se dá docela dobře odhadnout už od poloviny knihy, přesto mě samotný závěr docela překvapil. A za to si kniha zaslouží 4 hvězdičky s tím, že jsem velice zvědavá, co nás čeká dál.

Knihu si můžete objednat na stránkách internetového eshopu Amazon.

Recenzní výtisk byl poskytnut nakladatelem díky NetGalley.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..