Gregor a město pod městem

Autor: Suzane Collins
Originální název: Gregor the Overlander
Český název: Gregor a město pod městem
Knižní série: Underland Chronicles
Díl: první
Žánr: middle grade, fantasy
Moje hodnocení: 3 hvězdičky

V prádelně jednoho nenápadného domu je malá mřížka. Za ní je ukrytý podzemní svět o jehož existenci nemá nikdo nejmenší tušení. Lidé tam žijí v křehkém míru vedle obřích pavouků, netopýrů, švábů a potkanů. Čas příměří má ale brzy skončit… Když se Gregor spolu se svojí sestrou zřítí do temné Podzemě, netuší, že jeho pád není obyčejná náhoda.

Podle prastarého proroctví má sehrát velkou roli v událostech, ke kterým se v Podzemi schyluje. Gregor se střetu mezi podzemními tvory nechce účastnit. Pak mu ale dojde, že je to možná jediný způsob jak vyřešit největší záhadu svého života – zmizení otce. Proto se nakonec pustí do nebezpečného dobrodružství, které změní život jemu, i celé Podzemi.

Nakladatel: Scholastic (EN), Fragment (CZ)
Počet stran: 326 (EN), 247 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 1.9.2003
Vydání v ČR: 25.10.2018

Datum četby: 7 dní, duben 2023, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Nějak jsem se nemohla srovnat s těmi potkany a šváby…

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor: I když tahle pětidílná série z pera Suzanne Collins vyšla v originále už před nějakým časem, k nám se v překladu dostala až v roce 2018. Nejspíš se ale tak dobře neprodávala, protože jsme se dočkali pouze dvou dílů a nevypadá to, že by se měly vydávat další. A to je docela škoda.

Série je určená spíše mladším čtnářům, kteří mají rádi Percyho Jacksona nebo Harryho Pottera. I v tomto případě se totiž střetává skutečný svět s tím tajným, jenom tentokrát se podíváme do podzemního světa. Který je rozhodně odlišný od toho, co známe. Tady totiž vedle lidí žijí netopýři, švábi, pavouci a potkani.

Abych pravdu řekla, měla jsem docela problém se do knihy začíst, což mě ani moc nepřekvapuje vzhledem k tomu, že nejsem úplně cílovka. Podobně jsem to kdysi měla i s Percy Jacksonem, kdy jsem se do první knihy taky nemohla začíst i díky viděnému filmu. Jazyk vyprávění je totiž nastavený tak, aby mu rozuměli mladší čtenáři.

Příběh sice svižně utíkal a celkově byl svět v podzemí vykreslen hodně zajímavě, nemohla jsem se ale srovnat s těmi potkany a šváby, protože obojí zrovna dvakrát nemusím. Nedokážu tak úplně objektivně zhodnotit, jestli za to kniha opravdu stojí. Pořád jsem si představovala ty obrovské potkany a pavouky, co vás chtějí zabít. Pro některé slabší povahy by to mohlo být ještě horší. Každopádně jsem zvědavá, jakým směrem se bude příběh ubírat dál. Nejvíc mě na tom všem stejně bavila Botka.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..