Untethered

Autor: KayLynn Flanders
Originální název: Untethered
Knižní série: Pod štítem magie (Shielded)
Díl: druhý
Žánr: young adult, fantasy, magie, zvláštní schopnosti
Hodnocení: 3 hvězdičky

Přestože sestra krále Athárena, Jennesara, zachránila království Hálendi před Šedým mágem, vítězství ale nebylo zadarmo – stálo život jejich otce. Nyní Ren vládne rozdělenému království, ve kterém si nekteří přejí jeho smrt, s medailonem, jenž varuje před horšími problémy, co se začínají objevovat na jihu.

Jakožto druhorozená je princezna Chiara ddokonale královsky neviditelná. Touží pomoci obnovit mír na Plateau, ale bez magie a bojových dovedností nemá proti mágovi šanci. Když se tedy pohřešuje člen královské rodiny Turianů a Chiara najde stopu o pověstném místě odpočinku mágových dávno ztracených artefaktů, rozhodne se, že je čas, aby byla vidět.

Když se cesty Rena a Chiary protnou, zjistí, že hloubka propletení mocí mágů je silnější, než by kdokoli tušil. Musí se naučit vzájemné důvěře, než se mágům podaří získat zpět své artefakty a stanou se tak příliš mocnými na to, aby je už navždy porazili.

Nakladatel: Delacorte Press (EN)
Počet stran: 464 (EN)
Vazba: Vázaná (EN)
Vydání v USA: 20.6.2021
Vydání v ČR: vyjde

Datum četby: 6 dní, úmor 2023, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Ren byl sympaťák, ale něco tomu chybělo.

Oficiální web autora
Oficiální blog autora

Můj názor: Když už jsem nějak zvládla ten první díl, pustila jsem se hned do pokračování. Přece jenom jsme se tentokrát měli podívat do hlavy Rena, který mi byl oproti jeho sestře sympatičtější. Dějově tak navazujeme na události prvního dílu, příběh knihy je ovšem vyprávěn z pohledu Rena i Chiary, občas se objeví nějaká vsuvka z pohledu jednoho nebo druhého mága, jednou nebo dvakrát se tam ukázal i pohled Enza. To střídání mě občas mátlo, ale autorka tím chtěla ukázat a vysvětlit události, o nichž hlavní dva hrdinové příběhu nemohli vědět.

Jak už jsem psala, Ren je rozhodně ten lepší ze dvou královských sourozenců, hlavně nemá pocit nadřazenosti a destruktivní neohroženosti. Líbilo se mi, že se autorka více věnovala jeho vlastnímu vnitřnímu boji a nejistotě. Na druhou stranu mi přišlo trochu ujeté, aby se král země bez jakéhokoliv dědice prostě sebral a odjel ze svého království zpět do jižního království, aby se jal zachraňovat situaci. I když bez toho by asi nebyla zápletka a rozhodně ani žádné konečné rozuzlení.

Chiara mi po většinu knihy lezla na nervy tím, jak naopak neohrožená byla a jak se po hlavě vrhala do situací, aniž by přemýšlela nad důsledky. Její odhodlání a silná vůle rozhodně stojí za víc než povšimnutí, ale to její vnitřní kvílení, jak je pro všechny neviditelná, se mi občas zajídalo. Společně s Renem samozřejmě tvořila fajn dvojku, a i když spolu strávili víc času než Jenna a Enzo, i tady šlo tak trochu o další insta love.

Závěrečné rozuzlení a boj šel úplně mimo mě. Prostě jsem se nějak nedokázala smířit s tím, že banda puberťáků dokáže přemoct hned tři staleté mágy s velkou mocí, ať už byli oslabení jakkoli. Taky mě mrzelo, že jsem se víc nedozvěděla víc o celém Kontinentu a celkově víc z historických reálií, jen se občas tu a tam něco naťuklo.

Na druhém díle je vidět, že se autorka trochu více vypsala a dokázala lépe postavit i vyprávět příběh. I tak tam ale byla hromada hluhých a prázdných míst, které mi vadily. Pro nenáročné čtenáře young adult fantasy je to ideální kousek. Věřím, že pokud autorka přijde s dalšími knihami, budou zase o kus lepší. A pokud vám tahle duologie nestačila, na autorčiných stránkách jsou ještě uveřejněné ke stažení dvě krátké věci navíc – POV Enza z prvního dílu a Ren vc. Divočina.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..