Remembrance

Autor: Meg Cabot
Originální název: Proposal
Knižní série: Mediátor (The Mediator)
Díl: sedmý
Žánr: new adult, paranormálno, romance, detektivní, duchové
Hodnocení: 4 hvězdičky

Můžete vytáhnout chlapce z temnoty. Ale temnotu z chlapce nevytáhnete.

Vše, co Susannah Simonová chce, je udělat dobrý dojem ve svém prvním zaměstnání od ukončení vysoké školy (a od zasnoubení s Dr. Jesse de Silvou). Ale když je najata jako poradkyně na své alma mater, narazí na deset let starou vraždu a brzy ji nebude pronásledovat jen dávná historie. Ze stínů vycházejí staří i noví duchové, někteří ji zkoušejí, jiní obtěžují, a to nejen proto, že je prostředníkem, nadaným druhým zrakem.

Co se stane, když se k vám vrátí staří duchové?

Pokud jste prostředník, možná jim budete muset trochu nakopat prdel.

Od druhačky pronásledované vražedným přízrakem dítěte až po duchy velmi odlišného druhu – včetně Paula Slatera, Suzeina bývalého, který se objeví, aby uzavřel výhodnou koupi, o které si je jistá, že musí pocházet od samotného ďábla – si Suze není jistá, že to vůbec do konce semestru zvládne, natož ještě do její svatební noci. Suze je zvyklá nejprve jednat a ptát se později. Co se ale stane, když jako první udeří duchové z její minulosti – včetně jednoho, kterému bylo téměř nemožné odolat?

Nakladatel: Gallery Books (EN)
Počet stran: 388 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 2.2.2016
Vydání v ČR: nevyšlo

Datum četby: 4 dny, únor 2023, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Velká škoda, že těch knih není víc.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Už je to zatraceně dlouho, co jsem četla svou nejoblíbenější young adult paranormal romanci. Naposledy jsem si před pěti lety přečetla krátkou novelku a nějak jsem se bála pustit se do téhle „dospělejší“ verze. Přece jenom jsem se Suze dospívala a naprosto jsem ty knihy žrala. Byla to vlastně Meg Cabot, která mě svými YA sériemi Pricezniny deníky a Mediátor v dospívajících letech vrátila zpět ke knihám.

Teď už mi dávno není -náct, takže se na plno příběhů dívám jinak. I přesto jsem ráda, že si Meg dala tu práci a dovolila nám se podívat na dospělou (relativně :D) Suze a jejího snoubence Jesseho, do něhož jsme se všichni tak zabouchli. Při čtení jsem měla pocit, jako bych se vrátila mezi staré přátele.

Přiznám se, že mi občas přišlo jednání Suze trochu přestřelené, ale ona taková byla i jako středoškolačka. Jesse byl sice stále snový, ale občas mi v některých chvílích přišel až moc radikální a ochotný někoho zmlátit nebo rovnou i zabít. Nějak si nevybavuju, že by takový Jesse kdysi býval, ale přece jenom se dají jeho pohnutky pochopit. Hlavní zápletka deset let staré vraždy malé holčičky by mě taky pořádně nakrkla.

Na jednu stranu je skvělé, že jsem se mohla zase vrátit do svého oblíbeného světa, který si i teď po letech ráda opakovaně přečtu. Viděli jsme všechny staré známé tváře – oblíbené i ty méně oblíbené. Na stranu druhou je mi líto, že se nejspíš dalších dílů hned tak nedočkáme. Autorka chtěla nejspíš celý příběh trochu oživit a zároveň i docela uzavřít, aby Suze s Jessem měli možná konečně to své „šťastně až navěky“. Zároveň tu je díky vývoji událostí jistá možnost, že by se mohla někdy pustit do nějakého spin-offu, ae to už asi nebude ono.

Mediátor je jedna z nejlepších YA sérií, jaké jsem kdy četla. Už je to zatraceně dlouho, co kniha v českém překladu vyšla a co jsem koukala, ještě se nějaké kousky dají sehnat v antikvariátech. Když už se začala vydávat s novými obálkami Vampýrská akademie, mohl by se někdo chopit i Mediátora. Přece jenom je tu stále reálná šance, že se filmová adaptace objeví na Netflixu, která zakoupil práva a natáčení se odložilo jen kvůli COVIDu. Naděje umírá poslední.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..