S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje

Autor: Tom Felton
Originální název: Beyond the Wand: The Magic and Mayhem of Growing Up a Wizard
Žánr: ze života
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Naprostá nezbytnost pro každého fanouška Harryho Pottera. S předmluvou filmové Hermiony – herečky Emmy Watsonové. Doplněno o dosud nezveřejněné fotky z natáčení filmů, které změnily svět. Jaké bylo dospívání uprostřed natáčení toho největšího filmového hitu posledních dekád?

NFilmový Draco Malfoy, hlavní rival Harryho Pottera, se po letech rozhodl svěřit s těmi nejosobnějšími i nejvtipnějšími vzpomínkami na více než deset let natáčení filmů, jejichž knižní předloha změnila svět a stala se unikátním fenoménem a popkulturním hitem.

Jen málokdo může tvrdit, že vystudoval tu nejprestižnější kouzelnickou školu světa v Bradavicích. Herec Tom Felton si touto zkušenosti prošel, byť patřil do té nejméně populární a nejobávanější zmijozelské koleje. -Kdo z filmového obsazení Tomovi nejvíce přirostl k srdci? -Jak to ve skutečnosti bylo s Tomovým románkem s filmovou Hermionou Emmou Watsonovou? -A co dokázalo doběla rozčílit obávaného profesora Snapea? Varování! Tato kniha vás přiměje silně přehodnotit vztah k jedné z nejnenáviděnějších filmových postav všech dob.

Nakladatel: Grand Central Publishing (EN), Práh (CZ)
Počet stran: 286 (EN), 408 (CZ)
Vazba: Vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 18.10.2022
Vydání v ČR: 18.2022

Datum četby: 4 dny, leden 2023, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Moc pěkná autobiografie, škoda jen toho časového přeskakování.

Oficiální stránky knihy

Můj názor: Na tuhle autobiografii jsem byla hodně zvědavá. Přece jenom je to první z hlavní HP čtyřky, který přichází s vlastní knihou. I když je to docela zvláštní, když od prvního filmu uplynulo teprve dvacet let a většina dětských herců je věkově okolo třicítky, přitom memoáry se píšou většinou, až když je vám alespoň šedesát.

Vzhledem k tomu, že se téměř 300 stránek z těch 400 točí okolo osmi HP filmů, tak se to dá odpustit a ani se není čemu divit. Přece jenom to byl pořádný kus jejich dětství a dospívání. V knize se tak dozvíte plno zajímavých zákulisních drbů a zajímavostí, hlavně jde ale o osobní zkušenosti, pocity a poznatky Toma, který sice už jako malé škvrně hrál v několika významných filmech, ale který větší slávu získal až díky HP.

Podíváme se tak do Tomova života, poznáme rodinnou dynamiku, bratry, co ho drželi při zemi, mámu, co ho doprovázela na všechny filmy a natáčení, přátelé a první lásky. A také nějaké ty životní problémy. Jen je občas škoda, že se chvíli Tom drží nějaké časové posloupnosti, aby náhle časově skočil docela dopředu, aby se zase o několik stran dál zase vrátil. Občas mi kniha přišla trochu časově chaotická, kapitoly se spíš motají okolo různých příhod a jejich dopadu na jeho vývoj. Velká škoda je, že se vážnějšího problému jeho života, o němž jsem neměla ani ponětí, dočkáme až v závěrečných kapitolách a je vše až moc rychle opuštěno a vysvětleno, aniž by se tématu víc věnoval. A pak skočíme rovnou na doslov, který nám prozradí, co vlastně dělá teď.

Trochu mám z knihy pocit, že Tom strašně moc chtěl povyprávět o tom, jaké to vlastně bylo točit Harryho Pottera, ale zároveň chtěl přidat ještě něco navíc, aby to zase moc nepůsobilo, že je to jen o HP. A i když je kniha místy vtipná a Tomovi rozhodně nedělá problém udělat si legraci sám ze sebe, je celkově skrz naskrz pozitivní a o nikom si nepřečtete nic negativního. Jestli je Tom takový i ve skutečnosti, anebo si prostě nechtěl nikoho z herců znepřátelit, těžko říct. Sice mám po přečtení pocit, že Toma znám zase o kus víc, stále mi tam toho hodně chybí. Ale třeba to vše doplní za dalších třicet let s druhou knihou. I tak to bylo moc pěkné čtení.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..