Cress

Cress_bookAutor: Marissa Meyer
Originální název: Cress
Český název: Cress
Knižní série: Lunar Chronicles (Měsíční kroniky)
Díl: třetí
Žánr: young adult, dystopie, scifi, paranormálno, re-telling
Hodnocení: 4 hvězdičky

Cress žije posledních sedm let života v uzavřené družici na oběžné dráze Země. O její existenci  ví pouze její paní Sybil a královna Levana.

Ve snaze se své paní zalíbit a třeba ji i časem dotlačit k tomu, aby Cress vzala zpět na Měsíc, dělá vše, co jí přikáže. Cress se totiž díky svým hackerským schopnostem dostane téměř všude a vydatně tak pomáhá své královně v dosáhnutí zlovolných cílů.

Ovšem Cress už má jejích příšerných machinací dost. Ví, že to, co dělá, není vůbec dobré, proto se rozhodne alespoň část zkázy napravit a pomoct Cinder v útěku a skrývání se. Jaké je její překvapení, když jí Cinder slíbí, že jí přiletí vysvobodit. Cress tak má šanci vůbec poprvé vidět Zemi. Jenže nic nebude tak jednoduché. Záchranná mise se totiž změní v boj o holý život, na což není Cress vůbec připravená…

Nakladatel: Feiwel & Friends (CN), Egmont (CZ)
Počet stran: 550 (EN), 616 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 4.2.2014
Vydání v ČR: 30.4.2014

Promo ke knize

Datum četby: 6 dní, únor 2016, v  češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tuhle scifárnu jsem si parádně užívala. Nechci, aby to skončilo.

Oficiální web autora
Oficiální blog autora

Můj názor: S četbou třetího dílu téhle skvělé série jsem si dala pořádně načas. Věděla jsem, že mě totiž čeká pořádná bichle a že se na konci určitě dočkám pěkného cliffhangeru, čímž by se pro mě čekání na poslední díl série – Winter – stalo čirým utrpením. Ovšem čekání na Winter v češtině mě už docela omrzelo a já se rozhodla do Cress přece jen konečně pustit. Nelitovala jsem.

Dějově navazujeme tam, kde jsme ve Scarlet skončili. Tentokrát je ovšem na scéně hned několik důlěžitých postav příběhu najednou. Na sérii se mi líbí to, že ačkoliv je každý díl věnovaný jednomu páru a jednomu retellingu, autorka dokáže napsat příběh tak, že se v knize ozve většina z hlavních postav, přitom nijak neubírá na důrazu hlavní dvojice.

I přesto se mi ale zdá, že dějová linka Cress a Thorneho byla mírně upozaděná, i když to autorka neměla v úmyslu. Stále měli dost prostoru, ale oproti druhému dílu, kde figurovala Scarlet a Wolfe (v češtině Vlk), se to nedá srovnávat. Něco tomu prostě chybělo.

Možná je to i tím, že jsem z knihy cítila jasnou a silnou inspiraci Disneyho verzí pohádky, Na vlásku. Ti dva jako by z oka vypadli Locice a Flynnovi, až na to, že ona nemá pánvičku, ale sadu hackerských schopností… jo a taky je do něho hezky zabouchlá a idealizuje si ho. Tak nějak jsem cítila, že by z toho šlo vykřesat víc. Doufám, že se v dalším díle budou projevovat víc, mám je ráda. Zatím u mě však párově vedou Scarlet s Wolfem.

Je velká škoda, že jsme se zatím vydání Winter v češtině nedočkali, ačkoliv Egmont sliboval jaro 2015. Teď to vypadá spíše na jaro 2016 s příslibem toho, že se nejspíš dočkáme také vydání sbírky povídek k sérii, Stars Above. Nezbývá než čekat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Martina napsal:

    Za posledný rok asi moja najboľúbenejšia kniha. Aj keď ostatné v tejto sérii sa držia veľmi blízko 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..