Napůl ztracený

Autor: Sally Green
Originální název: Half Lost
Český název: Napůl ztracený
Knižní série: Položivot (Half Life Trilogy)
Díl: třetí
Žánr: young adult, lgbt, fantasy, magie, zvláštní schopnosti
Hodnocení: 5 hvězdiček

Příběh Nathana Byrda vrcholí – je to příběh o nebezpečích, která podstupujeme kvůli lásce. Sedmnáctiletý čaroděj Nathan Byrd je u konce s dechem. Zdá se, že Aliance, jejímž je významným členem, ve válce prohrává, a i když Nathan pozabíjel už spoustu nepřátel, nevypadá to, že by se tyranská vláda Rady Bílých čarodějnic v Británii chýlila ke svému konci.

Nathan není o nic blíž ani svému osobnímu cíli: najít a pomstít se Annalise, dívce, kterou kdysi miloval, předtím než spáchala neodpustitelný zločin. K tomu, aby Nathan ochránil sebe i Alianci, by mu mohl pomoct mimořádně mocný amulet, ale ten se nedá jen tak lehce získat. Ani Gabrielova láska nestačí k tomu, aby Nathana ochránila před válkou a před člověkem, kterým se stal.

Nakladatel: Viking Juvenile (EN), Yoli (CZ)
Počet stran: (EN), 328 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 29.3.2016
Vydání v ČR: 12.2016

Datum četby: 7 dní, květen 2022, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tohle byl sakra drsný díl…

Oficiální web autora

Můj názor: Čtení třetího dílu téhle magické série jsem hodně dlouho odkládala. Snad proto, že první díl mě hodně bavil tím, že byl naprosto odlišný od všech těch young adultek, které na nás knižní svět chrlil. Byl temný, nebezpečný, depresivní. Druhý díl série se na můj vkus až moc vlekl a nijak extra moc mě nebavil. Z toho třetího jsem měla obavy, protože tohle je série, kterou musíte číst velice pozorně řádek za řádkem, jinak vám něco důležitého unikne.

Nakonec jsem se do posledního dílu odhodlala a jsem za to ráda, protože to byla prostě paráda. Opět to bylo hodně temné, akční a depresivní. Občas těžko uvěřit, že bylo hlavnímu hrdinovi jen 17 let a chudák si toho v životě užil jako vyžilý padesátník. Bylo to tak silné, že jsem si párkrát nad nevyhnutelností osudu poplakala. Bylo hezké, že i v tom všem špatném si Nathan našel i několik šťastných chvil i momentů, aby to nebylo vše jen o boji a pomstě.

Položivot není knižní série jen tak pro někoho. Je poměrně náročná na čtení a ne každý ji asi dokáže ocenit. Pozitivem je i to, že hlavní hrdina spadá do kolonky „lgbt hrdina“, a byl jím dávno předtím, než to začalo být v knihách tak strašně populární. Navíc tady je to vše uděláno nenásilně, nijak extra okatě a rozhodně to není něco, co by jeho život naprosto určovalo. Prostě je to tak, jako v obyčejném životě, jeho součástí.

Docela si dokážu knihy představit jako seriál. Byl by to hodně akční a možná lehce depresivní seriál, ale rozhodně by mě jeho sledování bavilo. Hlavně kvůli konci, který jsem tak napůl čekala, ale nechtěla si ho připustit. Pokud jste o knihách ještě neslyšeli, rozhodně je doporučuju všemi dvaceti. Nenechte si je ujít.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..