RC review: Vidím to, co vrah

VidimToCoVrah_bookAutor: Jill Hathaway
České datum vydání: 22.8.2012
Knižní série: Děsivé splynutí
Díl: první
Žánr: young adult, detektivní, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT

Vee Bellová je na střední škole známá nejen díky svým růžovým vlasům a ne příliš společenskému chování, ale také díky své nemoci – narkolepsii. Málokdo z jejího okolí ví, že tato spavá nemoc za sebou skrývá něco víc, něco, co by většinu lidí děsilo.

Vee totiž ve chvílích, kdy upadne do spánku, cestuje do cizích těl. Stačí jí k tomu, aby se dotkla nějaké věci, která byla dotyčné osobě něčím blízká a hups, už je v jiném těle. Ne, že by si tuhle svou schopnost nějak užívala.

Jediným přítelem je jí od jistého incidentu jen podivínský Rollins, kterého nejčastěji uvidíte s černou fixkou v ruce. Ale ani on nemá o jejím vtělování se ani ponětí. Jenže pro Vee se začíná blýskat na ještě horší časy. Někdo začne vraždit dívky, které osobně znala… těžko říct, kdo a kdy bude další na řadě. Může to být i její mladší sestra…

Autorský debut

Jill Hathway žije v oblasti Des Moines spolu s manželem a dcerou. Bakalářský titul ve výuce angličtiny získala na University of Northern Iowa a magisterský titul v literatuře pak na Iowa State University.

V současné době učí angličtinu na střední škole a vypomáhá s kurzy na vysoké škole. Vidím to, co vrah je jejím autorským debutem. Druhý díl detektivní série je v zahraničí naplánován na příští rok.

Překlad

Český překlad knihy se mi četl dosti rychle a lehce. Líbilo se mi, že překladatelka reagovala na popkulturní zmínky a všechny jsou nazvány tak, jak je známe i u nás. Tím se příběh dokáže dospívajícím čtenářům přiblížit ještě víc. Stejně tak v textu nedošlo k typickému počešťování jmen, či vyloženě slangové mluvě. I proto mi nejspíš četba tak hezky ubíhala.

Postřehy a pocity

U tohoto příběhu jasně nedokážu říct, jestli se mi líbil, nebo ne. Hlavní hrdinka mi i přes autorčinu zjevnou snahu sympatická příliš nebyla. Některé její myšlenkové pochody mi přišly jako z jiného světa, či rovnou jiné dimenze. Ovšem jako starší sestra svou roli hrála více než dobře. Být na jejím místě, asi bych to otci kolikrát pořádně vytmavila.

Mužského protějšku tam bylo žalostně málo. Spíš se v příběhu nevyskytl žádný, který by s vaším srdcem udělal vůbec nějaké ty kotrmelce. Ostatní postavy možná budete i chvíli výsostně nesnášet, ale jinak jejich činy půjdou tak nějak kolem vás. Ať už do děje něčím zasáhnou, nebo ne.

Hodnocení

Kniha si v jistých chvílích snaží hrát na těžký detektivní příběh, spojený se zvláštní schopností i jistým druhem paranormálna. Pokud se tak o chvílích, kdy se Vee dostala někam úplně jinam, dá mluvit. Ve skutečnosti je to spíše lehké čtení pro ty, kteří nejsou detektivním žánrem, ani klasickými klišé knih pro dospívající, políbeni.

Starší ročníky nejspíš už v polovině dokážou odhadnout, kdo je vrahem, a díky dosti jasně ukázaným indiciím také možné rozuzlení a důvod samotné zápletky. A to je škoda.

Příběh by totiž šel pojmout mnohem děsivěji. Příležitostí má autorka nespočet. Bohužel jich nevyužila a kniha po přečtení nejspíš rychle upadne do čtenářova „zapomnění“. Přesto se jedná o hezkou oddychovku pro starší čtenáře, pěkným čtivem pro ty mladší. A to úplně stačí. Knize tak dávám 3 hvězdičky a jsem dost zvědavá, o čem bude díl druhý. Jestli se vrátíme ke stejné hrdince, nebo dostaneme novou.

Děsivé splynutí: Vidím to, co vrah si můžete objednat na stránkách nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Mizuru Kia napsal:

    I když mě kniha sama o sobě neoslovila, tak musím říct, že recenze ano. Líbí se mi styl jakým dokážeš lidem knihu představit.
    Hezký den..:)
    Mizuru Kia recently posted..Říše temnot (2): PROKLETÉ SESTRY – L.J.SmithMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..