Z krve a popela

Autor: Jennifer L. Armentrout
Originální název: From Blood and Ash
Český název: Z krve a popela
Knižní série: Z krve a popela (Blood and Ash)
Díl: první
Věková hranice: 18+
Žánr: new adult, fantasy, romance, erotika, humor, magie, zvláštní schopnosti, upíří, vlkodlaci
Moje hodnocení: 2 hvězdičky

Poppy byla už od narození vyvolena, aby svět přivedla do nové éry, a její život tak nikdy nepatřil jen jí. Na ramenou jí teď leží budoucnost celého království, sama však neví, zda o to vůbec stojí.

A když do jejího života vstoupí zlatooký strážce Hawke, který má zajistit její povznesení, Poppyin osud a povinnost se propletou s jejími touhami a potřebami. Poppy začne zpochybňovat vše, v co kdy věřila – a Hawke ji uvede v pokušení vyzkoušet zakázané…

Nakladatel: HarperCollins (EN), Fragment (CZ)
Počet stran: 622 (EN), 544 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 29.3.2020
Vydání v ČR: 1.1.2021

Datum četby: 2 dny, květen 2024, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Jakoze WTF? A proč se sakra pořád někdo hihňal?

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Pouštět se do oblíbených new adult fantasy sériíí je někdy oříšek. Nejen, že teď na vás vyskakují snad z každého rohu, ale také většina sleduje podobný scénář. Ten má velice málo společného s nějakou tou fantasy, jako spíše s erotickým napětím a erotikou/romancí celkově. A to teď prostě frčí.

Proto je o to těžší najít nějakou sérii, která by nebyla vyloženě pitomá, měla sympatickou hlavní hrdinku i hlavního hrdinu a netočila se jen okolo vzájemné přitažlivosti a hromady většinou neproveditelných sexuálních scén (jako vážně… zkoušely někdy ty autorky to, co popisují?). Možná proto jsem si od těchto knih dávala radši odstup a až teď u mě asi dozrál čas na to, abych se do těch nejpopulárnějších pustila.

Z krve a popela je právě jedna z těch oblíbených a velice vyhchvalovaných sérií, co jsem se radši vyhnula díky autorce, ale po její YA démonské sérii, která se mi líbila, jsem tomu dala šanci. A trpěla jsem. Opravdu jsem trpěla… od začátku do konce. Tahle kniha totiž nemá snad žádný smysluplný děj. Poppy je neskutečně naivní a nejspíš má i rozdvojenou osobnost, protože se u ní střídá neuvěřitelná hloupost a naivita společně s neuvěřitelnými bojovými schopnostmi a kuráží. To, že je s Hawkem něco špatně, víte už od samotného začátku, takže vás závěrečné rozuzlení ani tolik nepřekvapí. Celý mytologický svět je vycucaný z prstu a je v něm tak šílený mix paranormálních reálíí, které si domyslíte už během četby, ale stejně vás to vše ke konci navíc zmate.

Autorka si tentokrát totiž celý svůj knižní vesmír vymýšlí za pochodu a tak úplně asi neví, co dalšího na vás ještě z dalších stránek vyskočí. Prostě to nechává plynout a vy se v tom tak nějak společně s Poppy plácáte. Od samotného začátku jsem si k žádné z postav nedokázala vybudovat nějaký vztah. Poppy mě většinu času vytáčela a Hawke byl na můj vkus až moc velký úchyl. Nevím, která ženská by si přála dokolečka poslouchat, jak je agresivní a surová a jak moc ho to vzrušuje.

Možná mi kniha nesedla také díky českému překladu, který mi prostě přišel pro podobný typ knihy ne úplně vhodný. Už nevím, kolikrát jsem si přečetla, že se tam někdo zahihňal. Celkově i ta kniha vyznívala strašně divně. Možná proto se druhý díl dočkal jiné překladatelky. Ta ale z hihňání přešla rovnou na chrochtání, ale o tom zase příště.

Každá kniha si najde svého čtenáře, u této knihy ovšem upřímně nechápu to velké nadšení, protože to byl děs všech děsů, i když prvotní nastínění zápletky neznělo špatně. Pak to šlo ale všechno do háje. Trochu se bojím toho, co mě čeká dál. Například ta konečná sexuální scéna mi přišla spíš jako znásilnění a úplně se mi to nečetlo dobře.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..