Love, Theoretically

Autor: Ali Hazelwood
Originální název: Love, Theoretically
Český název: Teorie lásky
Žánr: new adult, romance, humor, erotika
Věková hranice: 18+
Hodnocení: 5 hvězdiček

Mnoho životů teoretické fyzičky Elsie Hannawayové ji konečně dostihlo. Přes den je z ní pomocná profesorka, dře v klasifikačních laboratořích a vyučuje termodynamiku v naději, že bude mít funkční období. Jindy si Elsie vynahradí svou neexistující výplatu tím, že nabídne své služby jako falešná přítelkyně a využije své odborné schopnosti ztělesnit jakoukoli verzi sebe sama, kterou klient potřebuje.

Upřímně, je to docela šikovná práce – dokud se její pečlivě sestavená lež nezhroutí. Protože Jack Smith, nepříjemně přitažlivý a zádumčivý starší bratr jejího oblíbeného klienta, se ukáže jako chladnokrevný experimentální fyzik, který zničil kariéru jejího mentora a podkopal pověst teoretiků po celém světě. A ten samý Jack teď sedí v náborovém výboru na MIT, přímo mezi Elsie a její vysněnou prací.

Elsie je připravena na totální válku vědecké sabotáže, ale… ty dlouhé, pronikavé pohledy? Nemusí být nic jiného než její pravé já, když je s ním? Povede ji pád na oběžnou dráhu experimentátora konečně k tomu, aby své nejstřeženější teorie o lásce uvedla do praxe?

Nakladatel: Berkley Books (EN)
Počet stran: 368 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 13.6.2023
Vydání v ČR: 2.8.2024

Datum četby: 4 dny, srpen 2023, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Zatím její nejlepší romance, která měla konečně normálnější sex. Jen to jede pořád podle stejného vzorce, což už začíná být otravné.

Oficiální stránky knihy
Oficiální web autora

Můj názor: Když jsem se pouštěla do nejnovější knihy Ali Hazelwood, už jsem věděla, co mě nejspíš čeká. Potrhlá hlavní hrdinka, která bojuje proti patriarchátu, který vládne celému vědnímu odvětví. Tajemný, vysoký, sexy a chytrý hrdina, proti němuž hlavní hrdinka musí bojovat, aniž by věděla, že on ji chce už od prvního okamžiku. Divná sexuální scéna a celkově vztah k intimnostem a sexu jako takovému. Velký životní problém, málo peněz a překvapivý vzrat…. taky několik popkulturních narážek.

Vůbec mě nepřekvapilo, že jsem to všechno dostala. Hazelwood totiž asi jiný vzorec pro své romance z prostředí STEM neumí. Nejen, že si prostřednictvím knih asi potřebuje vyléčit zraněné a pošlapané vědní ego, ale docela silně jsem přesvědčená o tom, že měla v životě problém s intimitou a sexem… anebo ho pořád má. Člověk by dokázal s jejími hrdinkami i čas od času sympatizovat, kdyby to ovšem nebylo všechno jako přes kopírák. Její knihy byste si měli dávkovat nejlépe tak jednu za půl roku. Číst jich několik hned za sebou by se mohlo rovnat lehké lobotomii.

Proč jsem i přes všechna vypsaná negativa dala knize 5 hvězd? Protože tentokrát mi její příběh sedl o něco víc a rozhodně mě i víc bavil. Romance byla zatím nejlepší ze všech vydaných knih a dokonce i ty sexuální scény byly normálnější. Hlavní hrdina měl v sobě něco, co bylo daleko atraktivnější než jsme už viděli u jiných. A taky bod za to Stmívání, i když mě většinou podobné přehnané narážky štvou. Taky v tomto případě autorka trochu přitvrdila, co se týče vědního oboru a zabředla do koutů fyziky, která pro mě byla občas v originále trochu matoucí, ale dobrý překlad to asi dokáže pěkně vysvětlit.

Jde tedy o autorčinu nejlepší romanci, která ale neustále využívá stejný vzorec. A to se člověku prostě přejí. Jsem proto zvědavá na její první young adult knihu a dokonce i chystanou paranormální romanci pro příští rok. V českém překladu bychom se v listopadu měli dočkat Hlavy plné lásky a příští rok i YA knihy Šach a mat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..