Gilded

Autor: Marissa Meyer
Originální název: Gilded
Český název: Zlatá
Knižní série: Zlatá (Gilded)
Díl: první
Žánr: young adult, fantasy, re-telling, magie, duchové, bohové
Hodnocení: 5 hvězdiček

Okouzlující pohádkový román od autorky bestsellerové série Měsíční kroniky Obyčejná mlynářova dcera Serilda má neobyčejný dar: spřádat uhrančivé a fantazijní příběhy, ve kterých zdánlivě není ani špetka pravdy. Jedním z nich však upoutá krutého Krále duchů, pána nemrtvých lovců a přízraků v temném světě plném záhadných bytostí.

Dostane od něj nesplnitelný úkol: upříst zlato ze slámy. Pokud neuspěje, zemře. Zoufalá dívka bezděčně přivolá zvláštního chlapce. Ten jí pomůže… ale za jistou cenu. Dokáže Serilda odhalit tajemství hradu Krále duchů a přežít v magickém světě?

Nakladatel: Feiwel & Friends (EN), Egmont (CZ)
Počet stran: 502 (EN), 416 (CZ)
Vazba: Vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 2.11.2021
Vydání v ČR: 6.2.2023

Datum četby: 4 dny, prosinec 2022, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Naprosto boží.

Oficiální web autora
Oficiální blog autora

Můj názor: Knihy Marissy Meyer jsem si zamilovala díky re-tellingové sérii Měsíční kroniky. Ne všechny mi ale vždycky sednou. U Kronik jsem třeba nebyla zrovna dvakrát unešená z prvního dílu, ale přesto jsem pokračovala dál a rozhodně jsem toho nelitovala. Její série Renegáti je pro mě spíše utrpením a poslední díl jsem dosud nečetla, ale její romanťárna Instant karma mě dokázala chytnout a nepustit.

I tak mi ovšem přijde, že Marisse jdou spíše re-tellingové příběhy. Protože tohle převyprávění poměrně známé pohádky mi naprosto vzalo dech. Myslela jsem totiž, že vím, do čeho jdu a co asi tak čekat. Raději jsem si nečetla moc recenzí, aby mě cizí názory moc neovlivňovaly a udělala jsem dobře. Nemohla jsem se totiž od knihy vůbec odtrhnout. A samotný konec mě prostě dostal.

Hlavní hrdinka Serilda má dar vyprávění a lží, který jí provází celý život a spíš od ní lidi odhání. Ráda totiž vypráví příběhy. Někdy jsou ovšem tak přitažené za vlasy, že jí obyvatelé její vesnice spíš už nevěří jediné slovo a drží si odstup. Serildě tak zůstává jedině její otec a děti z vesnice, které si její vyprávění oblíbily. Jenže tenhle její dar jí dostane do život ohrožující situace, co se vyvine úplně jinak, než by čekala.

Ačkoliv se autorka docela vyžívá v nekonečných popisech, které jsem občas i já musela přeskočit, abych se k ním vzápětí zase vrátila, aby mi náhodou něco důležitého neuniklo, příběh je plný vzratů. Vždycky si myslíte, že vás už snad nic děsivějšího nečeká, abyste se s další kapitolou spletli. Některé popisy jsou totiž tak podrobné a barvité, že jsem se občas docela i bála.

Pravda, určité linie, jenž se na samotném konci protnou, bystrému čtenáři dojdou trochu rychleji, ale i tak je to opravdu boží kniha. Jsem ráda, že jsem se do ní pustila a že taky příští rok vyjde v českém překladu, abych si rozšířila svou sbírku. Taky jsem ráda, že nemusím čekat dlouho na pokračování a můžu se do něj hned pustit.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..