RC review: Odpusťte mi, váš Leonard

OdpustteMiVasLeonard_bookAutor: Matthew Quick
České datum vydání: 13.2.2015
Žánr: young adult, drama
Věková hranice: 15+
Nakladatel: Knižní klub

Říkali jste si někdy, jak by vypadala P-38čka, pistole nacistického důstojníka, položená na stole hned vedle misky s vločkami? Mohlo by se to považovat za umělecké dílo, když víte, že tahle zbraň brzy spáchá vraždu a sebevraždu? Dokázala by ve vás taková fotka vůbec vyvolat nějaké pocity? A vzpomněli byste si na Leonarda?

Leonard Peacock není ani trochu obyčejný sedmnáctiletý kluk, ba právě naopak. Přemýšlí hodně o minulosti, přítomnosti, budoucnosti, o světě i o lidech okolo sebe. O holokaustu, který probírají ve třídě díky Herr Silvermanovi, o Waltovi, s nímž se rád dívá na Bogartovy filmy, o své naprosto lhostejné a pitomé matce, módní návrhářce Lindě… a taky o tom, že se chce zabít.

Rozhodl se ukončit svůj mizerný a utrápený život právě v den svých osmnáctých narozenin a vzít s sebou svého bývalého nejlepšího kamaráda a taky člověka, který mu navždy změnil život. Nejdřív se ale musí rozloučit s těmi, co má rád, a dát jim dárky. Protože nikdo by neměl ze světa odcházet, aniž by se alespoň s někým nerozloučil.

I když ti lidé nemají ani ponětí o tom, že má Leonard zrovna ten den narozeniny a že si chce vystřelit mozek z hlavy, protože už neví, jak dál a protože si připadá zbytečný. Byli na tom takhle také lidé uvěznění v koncentračních táborech během druhé světové války? Brali smrt jako vykoupení? Začali se modlit? Byli rádi, když nadešel jejich konec? Anebo se prali až do konce svých sil a nikdy to nevzdali? Měli naději na svobodnou a šťastnou budoucnost? A co by čekalo Leonarda?

PODÍVEJTE SE NA RECENZI V NEJNOVĚJŠÍM ČÍSLE
MAGAZÍNU NEOLUXOR ŽIVĚ! (STR 19.)

A TAKÉ NA SAMOTNÉM BLOGU
NEZAPOMEŇTE ODEBÍRAT RSS KANÁL

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Tato kniha mě opravdu zaujala, určitě si ji přečtu 🙂
    Katka Milovník knih recently posted..Recenze knihy:My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..