Polibek bez duše

Autor: Jennifer L. Armentrout
Originální název: White Hot Kiss
Český název: Polibek bez duše
Knižní série: Dark Elements (The Dark Elements)
Díl: první
Věková hranice: 15+
Žánr: young adult, paranormálno, romance, humor, magie, zvláštní schopnosti, démoni
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Jediný polibek může zabít.

Layla touží vést normální život teenagera. Chce trávit čas ve škole s kamarády a chodit na rande. Je ale jiná než ostatní a její celoživotní láska, adoptivní bratr Zayne, s ní jedná jako s malou sestřičkou. Zayne je součástí klanu Strážců, kteří byli shůry pověřeni lovem démonů a obranou lidstva. Layla je napůl Strážce, napůl démon a je obdařena výjimečnými schopnostmi.

Její polibek má navíc smrtící účinky na každého, kdo má duši.

Na scénu vstupuje Roth, výřečný a sebevědomý démon, který Laylu vyvádí z míry, protože zná její nejhlubší tajemství. Roth je šarmantní, pohledný a sexy. Pro Laylu je proto čím dál obtížnější držet si ho od těla a nevěřit jeho slovům, která do jejího života vnášejí pochyby. Démoni navíc nemají duši… Layla stojí před obtížnou volbou, která se jí může stát osudnou.

Starosti s polibkem jdou stranou ve chvíli, kdy se na obzoru začne rýsovat povstání démonů, které může narušit rovnováhu života na Zemi. A Layla ví, že musí udělat vše pro to, aby povstání zabránila, a to i za cenu oběti a zrady vlastní rodiny.

Nakladatel: Harlequin Teen (EN), King Cool (CZ)
Počet stran: 388 (EN), 336 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 25.2.2014
Vydání v ČR: 22.2.2022

Datum četby: 3 dny, březen 2024, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Překvapivě mě to bavilo.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Nejsem zrovna dvakrát velký fanoušek Armentrout, protože si ji docela živě pamatuju už od jejích pisatelských začátků. Přečetla jsem řadu jejích romancí, které u nás vyšly také v českém překladu pod pseudonymem J. Lynn. Dokonce jsem zkusila i dvě její fantasy knihy, ale byl to děs.

V posledních pěti letech ovšem začaly být její série natolik populární, že se dostaly také k nám. Přiznám se, že jsem jejich čtení záměrně oddalovala, protože se děsím stále se zhoršujících českých překladů. Protože přece jenom každého pěkně nasere, když si koupí brožovanou knihu pomalu za pět stovek a skoro na co druhé stránce je hrubka, hloupý překlad, nebo podivný slovosled.

Nakonec jsem se odhodlala pustit se do knihy, kterou jsem před nějakým časem získala v rámci Klubu od Knih Dobrovský zdarma jako ebook a pustila jsem se do fantasy young adult série, od které jsem toho moc nečekala. A možná i proto jsem byla tak mile překvapena. Nejen docela fajn nápaditou zápletkou, která nejspíš vychází z jednoho oblíbeného amerického seriálu o chrličích, co je našim končinám naprosto neznámý, ale také velice povedeným českým překladem. Ten mi asi vzal dech nejvíc. Po hodně dlouhé době opravdu dobrý český překlad a k tomu ještě u young adult knihy.

Ale abych se věnovala příběhu. Jako skoro každá spíše starší young adult paranormal romance obsahuje klasické klišoidní vyprávění včetně milostného trojúhelníku a velice naivní hrdinky. Přece jenom jsem už z takových příběhů vyrostla, takže se na to vše dívám jinýma očima a musím uznat, že i když jsem občas kroutila očima nad hloupostmi, zápletka mě dokázala vtáhnout a nepustit až do konce.

Nejspíš to bude tím, že jsem celoživotní fanoušek seriálu Lovci duchů a pro démonské příběhy mám prostě slabost. Každopádně jsem si četbu užila a trochu jsem zavzpomínala na dobu, kdy jsem totálně žrala Stmívání a kdy se žánr young adult u nás teprve rozjížděl. Teď je situace na knižním trhu úplně jiná, ale i tak si myslím, že tahle série rozhodně patří k těm lepším, co by vám rozhodně neměla uniknout.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..