Seriálová recenze: Vampire Academy

Přiznám se, že jsem si už dlouho pohrávala s myšlenkou na rozšíření svých filmových tipů o ty seriálové, protože jsem jich za ty roky viděla hodně a hromada z nich samozřejmě vychází z knižních předloh. Rozhodla jsem se k tomu až díky adaptaci jedné z mých nejoblíbenějších knižních sérií, díky které jsem vlastně začala s knižním blogováním.

Režie: Julie Plec, Bille Woodruff, Erica Dunton, Luis Prieto, Jesse Warn, Geoffrey Wing Shotz
Scénář: Julie Plec, Marguerite MacIntyre, Jason Coffey, Morenike Balogun, Linda Ge, Y. Shireen Razack, Adam Starks, J.J. Braider, Tawal Panyacosit Jr., Ben O’Hara, Noah Diaz
Kamera: Scott Peck, Stefan Ciupek
Hudba: Roahn Hylton, Jacob Yoffee
Hrají: Daniela Nieves, Sisi Stringer, André Dae Kim, Jennifer Kirby, Louisa Connolly-Burnham, Alex Hafner, Amanda Drew, Craig Stevenson…

Ve světě privilegií a oslnivé krásy přesahuje přátelství dvou mladých žen jejich velmi odlišné sociální třídy, zatímco se připravují na dokončení svého vzdělání a vstup do královské upíří společnosti.

 
 
 
 
 
 

 

Když jsem zjistila, že se brzy dočkáme seriálové adaptace knih Richelle Mead, jejíž upířina ve mně vlastně odstartovala větší chuť do čtení, která se se mnou táhne už pěkných 12 let, nevěděla jsem, co tak úplně čekat. I dřív jsem dost četla, ale její knihy ve mně vyvolaly touhu po podobných fantasy young adult kouscích, ačkoliv i já jsem dříve byla chvílemi docela zažraná do Stmívání, Eragona a podobných knih.

Už od prvních fotek a teaserů mi bylo jasné, že tady se tvůrci seriálu knižním světem spíše inspirovali a udělali si z toho svou vlastní modernější verzi, než jakou znám z knih. Za ty roky jsem už zvyklá, že filmové a seriálové adaptace ne vždycky splňují představy fanoušků, ale přiznám se, že s odstupem času mi i filmová Vampýrská akademie přijde jako fajn film, ačkoliv těsně po premiéře jsem měla smíšené pocity (ovšem doteď mám doma tričko s filmovým plakátem i nějaké ty placky, nebo knihu).

Každopádně jsem se do seriálu pustila a když jsem dokázala zkouknout první díl, pustila jsem se i do těch dalších. A i když si s tím Julie Plec, která stojí za Upířími deníky a dalšími spin-offy, vlastně udělala, co chce, zmixovala různé události z různých knih dohromady, přepsala si vztahy mezi postavami i některé důležité události, seriál udržel mou pozornost až do samotného konce.

Ano, občas je to přitažené za vlasy. Ano, některé prostřihy a scény občas nedávají smysl. Ano, postavy vypadají jinak, než v knihách, ale celkově vzato je to docela dobře pojato. Překvapivě mě to bavilo a jsem velice zvědavá, jestli se dočkáme druhé řady. Ten cliffhanger byl docela šok.

Seriálová Vampýrská akademie asi nepotěší skalní a zaryté fanoušky knih, ale jako upírská odreagováčka je to docela slušný počin. A to říká člověk, který svého času VA naprosto miloval a do dnešní doby si myslím, že to je jedna z nejlepších young adult sérií vůbec. Až jsem z toho dostala chuť na nový re-reading.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..