Seriálová recenze: Zimní král

Rádoby historických seriálů teď zrovna tolik není, anebo mě zrovna nezaujaly. Když se ovšem na streamovací platformě HBO MAX objevil seriál podle knižní série Bernarda Cornwella, jehož Poslední království mám stále v seriálovém hledáčku, neodolala jsem.

Režie: Otto Bathurst, Farren Blackburn, Anu Menon
Scénář: Kate Brooke, Ed Whitmore, Nessah Muthy, Amy Roberts
Kamera: Aske Foss, Stephan Pehrsson
Hudba: Rob Lane, Enrica Sciandrone
Hrají: Iain De Caestecker, Eddie Marsan, Nathaniel Martello-White, Valene Kane, Ellie James, Jordan Alexandra, Simon Merrells, Steven Elder, Billy Postlethwaite, Andrew Gower, Daniel Ings, Stuart Campbell, Tatjana Nardone, Ken Nwosu, Matt Mella, Sagar Arya, Darren Evans, San Shella, Olumide Olorunfemi, Aneirin Hughes, Rhodri Miles

Bývalý válečník, nyní mnich, vypráví příběh o tom, jak se Artuš stal válečným vůdcem navzdory nelegitimitě svého trůnu… Seriál Zimní král vychází z knižné série „Kronika válečníkova“ spisovatele Bernarda Cornwella a je odvážným a revizionistickým zpracováním oblíbených artušovských legend.

Série se odehrává v pátém století, dávno před sjednocením Británie, v kruté zemi válčících frakcí a kmenů, kde byly životy často pomíjivé. Seriál sleduje Artuše Pendragona, který se z vyděděnce stává legendárním válečníkem a vůdcem

 

 

I když se v USA seriálu dočkali daleko dříve, jsem ráda, že dorazil také k nám. Pravda, občas se objevil český dabing, ale většinou jsme měli ke sledování jen české titulky. I to ale stačilo a já jsem byla každý týden zvědavá, co dalšího se bude dít a jak moc si tvůrci s artušovskou legendou pohráli.

Hlavní hrdina je rozhodně sympaťák, i když na můj vkus trochu menšího vzrůstu, než mám ráda. Postupem času mi ovšem začal pít krev a už jsem mu tolik nefandila, jako tomu bylo na začátku. Nimue mi naopak pila krev už od samotného začátku. Sympatická mi byla tak akorát Morgana a později i docela Guinevera, jinak to stálo za starou belu.

Trochu mi tam na začátku chybělo větší vysvětlení toho, jak je vlastně tehdejší Británie rozdělená, odkud se do země dostávají Sasové a proč je proboha Artuš bastard, přitom Morgana je jeho pokrevní sestra a normálně figuruje jako poměrně významná postava. Věřím, že toho bylo plno logicky vysvětleného v knize, ale v seriálu jsem se občas docela ztrácela.

I tady jsme se ovšem dočkali častého obsazování ne-bílých herců, tudíž ne každému může být po chuti, že je slavný Merlin černoch. Mně osobně celá jeho postava vůbec neseděla a přišlo mi, že většinou do všeho jen zbytečně kecal, aniž by vysvětlil, o co jde. O tom, že Excalibur je podivný zelený meč, ani mluvit nebudu… to bylo úplně meh.

Vzato kolem a kolem není Zimní král špatný seriál, ale nejspíš jsem měla příliš velká očekávání, protože mě seriál zase tolik nebavil. Nevím, jestli se dočkáme i další řady, ale nedivila bych se, kdyby to studio nakonec odpískalo. Přišlo mi, že seriálu chyběla nějaká větší jiskra, bylo to fajn, ale asi stačilo jednou.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..