Jenom nestvůra

Autor: Vanessa Lan
Originální název: Only a Monster
Knižní série: Nestvůry (Monsters)
Díl: první
Žánr: young adult, fantasy, zvláštní schopnosti, cestování časem
Moje hodnocení: 3 hvězdičky

Mělo to být dokonalé léto. Šestnáctiletou Joann pošlou do Londýna, aby tam strávila prázdniny s výstřední rodinou své zesnulé matky. Podaří se jí získat práci, která ji hrozně baví, a když ji ještě fakt pěkný kolega Nick pozve na rande, jako by se jí splnily všechny sny.

Ale brzy zjistí pravdu. Její rodina není jen výstřední: jsou to nestvůry s děsivými skrytými schopnostmi. A Nick není jen pěkný kluk – je to legendární lovec nestvůr, který udělá cokoli pro to, aby je všechny povraždil. V boji s Nickem je Joan nucena spojit síly s krásným a nemilosrdným Aaronem Oliverem, dědicem jiného rodu nestvůr, který nesnáší její rodinu. Aby zachránila sebe a svou rodinu, bude muset přijmout svou pravou podstatu, to, že je sama nestvůrou. Protože v tomhle příběhu není Joan hrdinkou.

Nakladatel: HarperTeen (EN), CooBo (CZ)
Počet stran: 416 (EN), 400 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN), vázaná CZ)
Vydání v USA: 1.2.2022
Vydání v ČR: 3.10.2022

Datum četby: 3 dny, říjen 2022, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Pomalý rozjezd, zajímavý střed, děravý konec jak hrom.

Oficiální stránky autorky

Můj názor: Už je to nějaká doba, co jsem četla takovou tu klasickou young adult fantasy knihu, která rozjíždí sérii. Kdysi jsem podobných příběhů četla stovky, teď se už pohybuju snad ve všech možných žánrech a typech knih včetně těch pro malé prďoly.

Bylo trošku zvláštní pokusit se naladit na tu správnou notu. Ze začátku jsem měla problém se do příběhu vůbec začíst. Všechno mi přišlo příliš zrychlené, děravé a místy nelogické. Pak se ale konečně začalo dít něco zajímavějšího, co mě dokázalo vtáhnout do děje a dokázalo to mou pozornost udržet poměrně dlouho. Jenže závěr a jakési rozuzlení mě dost zklamalo. Nevím, co jsem čekala, ale asi jsem čekala víc.

Přišlo mi totiž, že doteď vlastně celému tomu světu nerozumím. Kniha by si určitě zasloužila minimálně dalších 100 stran, abych se dozvěděla víc a aby mi prostě nebyl nabídnut konec takhle hrc prc a šmitec. Chápu, že jde o první díl plánované trilogie a že se k dalším reáliím prostě budu muset pročíst, ale i tak mi toho v tomto díle prostě přišlo málo. Nehledě na to, že mi slovo „nestvůra“ (v angličtině monster) při četbě strašně drásala oči. Když se řekne nestvůra, vidím baziliška, vidím skřety a podobné tvory, nevidím lidsky vypadající osoby. I když samozřejmě monstra mají různé podoby…

Celková zápletka knihy je poměrně jednoduchá, přitom zajímavá a netradiční. Těžko říct, které straně byste vlastně měli fandit a jestli má kniha milostný trojúhelník, nebo si s námi prostě jen autorka hraje. Uvidíme. Další díl vychází bohužel v originále až příští rok v srpnu.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..