Top Ten Tuesday (23)

Toto úterní meme plné top má na svědomí The Broke and the Bookish. Úkolem je každé úterý sestavit top deset věcí souvisejících s knižním světem.

~ Top 10 oblíbených knižních romancí ~

Po kratší odmlce opět přicházím s tématem, které se mi zalíbilo natolik, abych vytvořila i svůj přehled. Když už jste mě překvapili tím, že vás právě tyto topky nejvíc baví. A to jsem si říkala, že si je píšu jen tak, aby řeč nestála… Tentokrát jsem se zaměřila na romance neparanormálních knih, ať to pořád nemáme jednotvárné.

1. Pýcha a předsudek (Jane Austen)

(Elizabeth a pan Darcy) Tihle dva jsou mou nejoblíbenější knižní dvojicí klasické literatury. Je to vlastně vůbec první historická romance, jakou jsem četla. Po ní už všechny ostatní nebyly tak dobré. Jednou jsem se knihu pokoušela číst i ve „staré“ angličtině, ale prd jsem tomu rozuměla. Tak nějak si myslím, že skoro v každé moderní romanci kousek téhle knihy je. Hlavně co se týče vztahu, kdy hlavní hrdinka opovrhuje hlavním hrdinou, který navenek působí jako prevít, ale ve skutečnosti ji má rád a dělá pro ni první poslední. Následně ona prohlédne a bim bam bim bam. No dobře, možná jsem se nechala krapet unést.

2. THE DUFF (Kody Keplinger)

(Bianca a Wesley) Když si vzpomenu na moderní netradiční young adult knihu, která přinesla svěží vítr do žánru, kde po sobě všichni vzdychají, tu a tam se po sobě i sápou, ale na milostný akt nedojde, nebo jsou až přespříliš dokonalí, jsem ráda, že se mi kniha dostala do rukou. Poznala jsem tak úžasnou autorku. Každou její další knihu zbožně vyhlížím a modlím se, aby byla stejně výborná, jako předešlé kousky. Ráda bych si myslela, že právě Kody je jednou z těch „dokonalých“ autorek, co vás svou tvorbou nezklamou.

3. Anna a francouzský polibek (Stephanie Perkins)

(Anna a St. Clair) Byla to právě Anna, která mi vrátila víru v klasické dívčí románky. Těm jsem se totiž do oné doby vyhýbala velkým obloukem. Ale Anna si mě získala. A taky v tom hrála docela podstatnou roli romantická Paříž… a jistý kluk, kterému těžko odoláte. Přestože sám neví, co chce a je ze všeho ještě zmatenější než vy. Jsem zvědavá, co si pro nás autorka přichystá do třetice. Možná se znovu do Paříže vrátíme… anebo poputujeme někam jinam. I když sázím na tu Paříž.

4. Pushing the Limits (Katie McGarry)

(Echo a Noah) Jedna z nejlépe napsaných romancí mezi dvěma osudem zkoušenými mladými lidmi. Je na ní krásně vidět, že každý může trpět jinak a mít jiné problémy, o nichž okolí neví, tudíž si vymýšlí vlastní konspirační teorie. Nejhorší na všem je ta skutečnost, že vy jediní si můžete pomoci a dostat se z té mizérie, v jaké se nacházíte. Samozřejmě s výpomocí lidí okolo sebe, ale ať si každý říká, co chce, je to vždy hlavně na vás. Hodně emotivní jízda.

5. Wallbanger (Alice Clayton)

(Caroline a Simon) Jedna z nejvtipnějších erotických knih, jakou jsem dosud četla. Dobře, zase tolik erotických knih jsem nečetla (pokud opomeneme vzrušující červenou knihovnu harlekýnek, které jsem četla v telecích letech), ale musím narovinu říct, že z téhle knihy se mi nejen zvyšoval tep, ale taky mě pořádně bolela bránice. Nejlepší na tom bylo, že jsem se v hlavní hrdince hodně viděla. Tedy, pokud pominu to, že prej byla podle Simona šíleně sexy. Ráda pekla, měla kocoura, bandu stejně praštěných kamarádek, práci, kterou miluje (tu já teda ještě nemám) a stejný pohled na svět. Některé momenty jako by vystřihli z mých reakcí, protože bych nejspíš taky bušila do zdi spolu s kamarádkami… no, nebudu zabíhat do detailů, měli byste si to přečíst.

6. Easy (Tam­mara Webber)

(Jacque­line a Lucas) Tahle kniha nedávno vzniklého žánru new adult si mě získala hlavně tématem, jakým se zabývá. A to sice pokusem o znásilnění, znásilněním a terorem násilníka. Je to velice citlivé téma a obyčejně si takové knihy k četbě nevybírám. Zla je ve světě víc než dost a já si raději budu číst nějaké fantasmagórie, než tohle. Ale stalo a když pominu to, jak byl Lucas přespříliš úžasný, kniha se mi velice líbila. Hlavně to ukryté poznání a poučení o tom, že by se ženy neměly poddávat a jít vše nahlásit. Četla jsem i názor, že hlavní hrdinka vlastně celou dobu jen fňukala, přitom se jí nic nedělo. Víte, když se vám stane podobná hrůza, i když k samotnému aktu nedojde, nedokážete se toho zbavit. A nepřeju to nikomu. Nad tím by se někteří měli zamyslet.

7. Rules of Attraction (Simone Elkeles)

(Kiara a Carlos) Klasický vztah mezi bad boyem a hodnou holkou, která má něco v hlavě a není zrovna lvicí salónů (pokud to tak tedy můžu říct). Tenhle díl se mi z celé série líbil prostě nejvíc, protože mám přesně pro takovéto typy vztahů slabost. Asi si nějak podvědomě chci nakukat, že i taková knihomolka jako jsem já, časem potká svého pana pravého a naprosto to se mnou zamává. Jen aby to mělo šťastný konec a hlavně, aby to byla stejně hravá sranda, jako v tomto případě. Z té scény u sledování filmu určitě nebylo horko jenom mně. A to nemám slabost pro hispánské týpky.

8. Babe in Boyland (Jody Gehrman)

(Natalie a Emilio) Víte, tohle je klasická variace na hru Shakespeara, Večer tříkrálový, a tu já mám ohromně ráda nejen jako hru, ale i jako filmovou překroucenou podobu jako Supernáhradník. I když jsem dávno věděla, o čem kniha bude a jak nejspíš skončí, stejně mě neuvěřitleně bavila. Každá ženská si určitě jednou řekla, jaké by to bylo, být chvíli chlap. A když se do všeho zamíchá sázka a hlavní aktérka časem podlehne kouzlo svého psolubydlícího, co jí má za kluka… no řekněte, že vás to nechytne. Možná ne. Mě to bavilo a celá hravá romance se mi líbila.

9. Bezchybná (Lara Chapman)

(Sarah a Rock) Dalšmí moderní variace, tentokrát na Cyrana z Bergeracu. Na tomhle příběhu se mi ohromně líbilo to, že přestože Sarah své kamarádce ze začátku pomoci vůbec nechtěla, nějak se nakonec nechala ukecat a ke konci se do všeho sama zamotala nejvíc a taky nejvíc trpěla. Na Sarah se mi mimo jiné ohromně zamlouvalo to, že ačkoliv nebyla se svým obličejem naprosto spokojená, sžila se s ním a naučila se mít ráda taková, jaká je. Za svůj nos se přestala stydět a nosila ho hrdě, byl její součástí a celkově se na vše okolo sebe dívala zdravě. Jediné, co bych vytkla, je to, že ten konec mohl být rozhodně delší, protože jsme si to všichni zasloužili.

10. Hot Boys (M.T.Majar)

(Tara a Chris) No a nakonec zabruslíme i do českých vod knižních romancí, protože si to tahle kniha zaslouží. Erotický příběh zahraničního formátu vás určitě dostane, pokud si potrpíte na namakané vánočky a kupu striptérů, které mají tělo a nebojí se ho použít. Jelikož Nepřítele od Katky Petrusové za sebou ještě nemám, neposoudím, jestli tuhle dvojku dokáže Robert překonat. Každopádně Chris je krásně hříšný a já doufám, že se dočkám pokračování i téhle série, protože mě opravdu uhranula.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Meghan napsal:

    Hm, můj to-read list se s každým tvým seznamem rozšiřuje. Kdy já to budu číst? 😀
    Meghan recently posted..Železný král: Komiksy podle bestselleruMy Profile

  2. Bastera napsal:

    Mmm znám akorát tak to první a na Annu a francouzský polibek už si delší dobu myslím. Myslím, že musíš rozšířit to read list 😀
    Bastera recently posted..Recenze: Osudové rozhodnutí (McMann, L.)My Profile

  3. Illandris napsal:

    Tak na The DUFF se chystám už nějakou tu dobu, ale pořád se k tomu nějak nemůžu dokopat. Co se týká Easy, tak to mám na seznamu taky a Hot Boys mám už rezervované v knihovně, takže to si snad budu moc ze chvíli odškrtnout. Ty ostatní jsou zatím ve hvězdách:)
    Illandris recently posted..6. kapitola – Divoká plavbaMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..