Top Ten Tuesday (22)

Toto úterní meme plné top má na svědomí The Broke and the Bookish. Úkolem je každé úterý sestavit top deset věcí souvisejících s knižním světem.

~ Top 10 knižních míst, které by měly být v knihách častěji ~

Myslím, že každý z nás má určitě typy knižních prostředí, či skutečná místa a města, které v příbězích vyhledává. Já většinou nebývám vybíravá, tedy spíše nemám ani šajnu, kde se příběh odehrává, dokud nezačnu číst. Ale i já mám pár míst, která bych ráda vídala víc.

1. Česká republika (+ Praha)

Určitě namítnete, že když bych ráda četla o ČR, měla bych si vybrat nějakého českého autora… jenže já nechci. Ráda bych narazila na zahraniční knihu, jejíž příběh se odehrává v naší domovině, ale hlavně dává smysl a není naprosto mimo. Nejspíš nebudu jediná, kdo tu a tam narazil v nějaké knize na zmínku o Praze, některé části příběhu se třeba i mohly odehrát v Praze, jenže mě vždycky strašně naštve, když nějaký zahraniční autor vykládá o místě, kde nebyl. Taky to nedělám. Samozřejmě to dělají i chytráci čeští autoři a píšou příběhy v místech, která nenavštívili – někdy se trefí, jindy jsou mimo, ale tak to prostě je. Kdoví proč jsem ale na vyobrazení Prahy a Čechů všeobecně dost háklivá. I proto mě tak štvala Laini Taylor, jako bych se snad každý den nacpávala gulášem, můj kluk byl Kazimír a moje nejlepší kámoška Světlana.

2. Pirátské lodě

Ne, nevím proč. Vlastně jo, může za to kapitán Jack Sparrow. Prevít. Je mi jasné, že na palubě pirátské lodi to nebude žádné peříčko. Po většinu času to bude strašná dřina, samí hrdlořezové, co páchnou, jak chlív a těžko tam najdete ženskou, co by byla hlavní hrdinka… ale i tak. Proč né piráti?

3. Svět snů

Každý člověk má jiné sny. Nevím, jestli si vy své sny pamatujete, protože většina výzkumů tvrdí, že ne a že si spíš vybavujeme jen sny, které se nám zdají těsně před probuzením, ale mě by to prostě zajímalo. Číst si příběh, kde by se vše odehrávalo ve snech, snová země… co já vím.

4. Vysoká škola

Jsem ráda, že se konečně definoval žánr, kde jsou hlavními hrdinkami vysokoškolačky a vysokoškoláci a kde se příběh knihy odehrává na vysoké škole. Jupíjajej! New Adult! Dobře, možná je většina z nich spíše mature, romance a erotika, ale co, je to konečně tady! Taky proto jsem se do onoho žánru s takovou vervou pustila. Přece jenom mi už některé středoškolské hrdinky přijdou až moc hloupoučké.

5. Bradavice

Prostě potřebuju zpátky do Bradavic. Žádná čarodějnická kniha to u mě po Harrym nemůže vyhrát. Potřebuju další Bradavice. Jiné hrdiny, jiný příběh, klidně jiné časy… chci se vrátit do Bradavic! Anebo by mohla být nějaká podobná vysoká škola pro čaroděje. Třeba si vzít jednu z postav či potomků hlavních hrdinů a podívat se na ně, jako na vysokoškoláky. Neříkejte mi, že neexistují nějaké čarodějné vysoké školy.

6. antické Řecko (+ Olympané)

Nemůžu si pomoct, prostě mám Řecko ráda. Neustále si dělám plány, že se tam jednou konečně podívám, ale pořád nemám partnera pro cestování. Já bych tam totiž nejela na rekreaci, já bych prolezla všechny památky, všechno si prohlédla a spoustu toho pofotila… a málokdo je takový cestovatel jako já. A taky mám už od mala ráda řecké báje a pověsti. Proto mám tolik ráda Percyho.

7. Hrady a zámky

Tady je to u mě podobně jako s bodem výše. Mám ráda hrady a zámky, sice v poslední době tolik historických románů nečtu, ale mám příběhy z tohoto prostředí ráda. Hlavně by mě bavila nějaká fikce s Buckinghamským palácem. Jelikož jsem uvnitř nebyla, můžu jen říct, že z venku vypadá nádherně. Když jsem ještě byla na základní a střední škole, pravidelně jsem o letních prázdninách jezdila na české hrady a zámky. Jako bych vždycky vstoupila do minulosti a nakoukla za zavřená vrátka.

8. jiná planeta

Taky by to chtělo nějakou knihu, jejíž příběh se rovnou odehrává na jiné planetě. Lidstvo už umí cestovat vesmírem a objevilo i jiné civilizace. Něco ve stylu Star Treku a Star Wars. Obojí mám ráda a i když jsem si jistá, že podobné scifárny určitě existují, na poli klasické ya jsem na nic ještě nenarazila. Pokud o něčem víte, dejte echo.

9. svět typu Ospalá díra

Rozhodně bych radši měla v ya víc hororových knih. Nějaké ve stylu Tima Burtona, trochu creepy, trochu děsivé, přitom naprosto skvělé. Anebo děsivé domy, v nichž straší. Více příběhů o lovcích démonů, duchů a jiných nadpřirozených potvor.

10. Rusko nebo Čína

Ne, že bych byla takovým milovníkem utlačovatele všech, ale už začínám mít plné zuby toho, že pokaždé, když čtu nějakou dystopii, přežije jenom Severní Amerika… a ne, nemluvím tady o celé Severní Americe, mluvím hlavně o USA, Kanadu nejspíš pohltil les nebo co. Chápu, že většinu knih, kterou čtu, píšou Američanky, tudíž myslí jedině na to, že přežije jejich země… ale proboha, chce to změnu. Co třeba takové dystopické Rusko? Nebo Čína? Taky mají zbraně hromadného ničení a klidně můžou zničit svět… i Spojené státy. Úplně nejdrsnější by bylo, kdyby přežila Saudská arábie 😀 Dystopii plnou muslimů jsme tu ještě neměli.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

6 Responses

  1. Everlinet napsal:

    S hodně místy, co jsi tu vyjmenovala souhlasím. Pirátský lodě… no, těch není nikdy dost, stejně jako co se týče těch domů a celkově takových těch „Burtonovských“ věcí, to by si opravdu zasloužilo být v knihách častěji. 🙂

  2. Maťa napsal:

    kludne by som s tebou do toho Grecka isla 😀 tiez by som sa tam rada popozerala a je to jedno z mala miest, kde ma to nelaka ani tak rekreacne ako kulturne 🙂
    Maťa recently posted..Giveaway!!!My Profile

  3. E_V_E napsal:

    Inak pirátov by som privítala! 8D ale takých modernejších možno 8D
    a o snoch by som si ešte rada prečítala 8)
    a tiež o nejakej princeznej a kráááásnom hrade 8P a môže tam byť aj drak 8P
    E_V_E recently posted..Krásni a mŕtvi #3: SummerMy Profile

  4. C.ind.ere.lla napsal:

    Hlásím se jako dobrovolník na cestu po Řecku! 😀 Taky mám tak trochu problém s tím, že miluju cestování po památkách, ale nemám s kým jezdit, protože na mě všichni kašlou. 😀
    C.ind.ere.lla recently posted..Rick Riordan – Hněv bohůMy Profile

  5. Illandris napsal:

    Ve většině míst se shodneme, hlavně ty vysoké školy a taky Česká republika. Co se týká toho vysokoškolského prostředí, četla jsem snad jenom Upíry z Morganville, jenže tam je hrdince 16 a občas jsem z ní fakt šílela. Takže pořád čekám na něco lepšího. A ta Česká republika, nedávno jsem dočetla City of Lost Souls, a tam se nějaká ta část příběhu odehrávala v Praze. A fakt se mi to moc líbilo, hlavně démon Mirek prodávající v jednom pražském antikvariátu. Se tam někdy budu muset podívat:)
    Jinak bych si ještě moc ráda přečetla knihu, která by se odehrávala v Austrálii. Mým snem je se tam jednou podívat, tak by to nebylo úplně od věci. To je furt samé USA a Austrálie nic:(
    Illandris recently posted..6. kapitola – Divoká plavbaMy Profile

  6. Jass napsal:

    Já mám asi nejradši úplně vymyšlené světy… Ale k těm planetám, doporučila bych Anne McCaffrey, na jiné planety je úplně nejlepší její série Drakeni z Pernu, dílů není málo, ale stojí to za to. První díl se jmenuje Dračí úsvit… No všechny ty díly se odehrávají na jiné planetě, ten první sice začíná trošku jako sci-fi a je psaný trošičku jinak, než zbytek ale je to skvělý. První díl je o tom, jak na tu planetu dorazili a jak se přizpůsobili (ve skratce) a ten zbytek už je o dost let pozdějc (př 400) ale není to tam úplně řečený. V první řadě je to sice fantasy, ale nějaké ty vztahy jsou tam taky 🙂 . Potom taky napsala Katenskou sérii, ta má jenom dva díly a je to fakt něco, ale drakeni se mi líbili víc… Tohle je něco jako „pěstování lidí a jiných ras na nejrůznějších planetách“ , ale já jsem si toho Katena prostě neoblíbila… V Acorně jsou taky jiné planety a v Rawaně taky, ale tam už se to neodehrává jen na planetách…. No prostě doporučuju 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..