Když má žena plán

Autor: Maye Musk
Délka: 6h 47m
Čte: Vilma Cibulková
Originální název: A Woman Makes a Plan: Advice for a Lifetime of Adventure, Beauty, and Success
Český název: Když má žena plán
Žánr: ze života
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Matka Elona Muska, mezinárodně uznávaná supermodelka, sdílí příběhy a zkušenosti ze svého profesního i osobního života.

Maye Musk je okouzlující supermodelka, kterou nejčastěji potkáte na palubě letadla nebo v pevně semknutém a velmi neotřelém kruhu rodiny a přátel. Ne vždy byl její život tak jednoduchý, ne vždy patřila mezi smetánku. V jednatřiceti zůstala na výchovu svých tří dětí sama a ve snaze je zaopatřit se často pohybovala na hranici chudoby. A kdo jsou její tři děti? Elon Musk, podnikatel, inženýr a filantrop, Tosca Musk, producentka, režisérka a spoluzakladatelka streamingové platformy Passionflix, a Kimbal Musk, podnikatel a restauratér se zájmem o inovativní pěstitelství a vzdělávání dětí v přírodním prostředí.

Maye se potýkala s problémy s nadváhou, působila jako plus size modelka a musela se vyrovnat s věkovou diskriminací v módním průmyslu. Dokázala si vybudovat kariéru respektované dietoložky, a to i přesto, že se často stěhovala z města do města napříč několika zeměmi a dvěma kontinenty a osmkrát v životě musela začínat znova od nuly. Nikdy se nenechala ničím odradit, překonala všechny překážky a díky svému racionálnímu přístupu k životu se nakonec ve svých „nejlepších letech“, jak svůj věk sama označuje, vyhoupla mezi světoznámé celebrity.

V životě přijdou okamžiky, které nemůžete ovlivnit, ale svůj vysněný život můžete žít v jakémkoliv věku. Musíte si pouze umět věci dobře naplánovat.

Nakladatel: Knopf (EN), Jota(CZ)
Počet stran: 224 (EN), 264 (CZ)
Vazba: Vázaná, audiokniha (EN, CZ)
Vydání v USA: 31.12.2019
Vydání v ČR: 1.9.2021

Datum četby: 6 dní, leden 2024, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Velice zajímavé a trochu zvláštně nakombinované.

Můj názor: Přiznám se, že o Maye Musk jsem věděla jedině to, že je to matka Elona Muska a že je výživová poradkyně a modelka, což jsem si kdysi přečetla v jednom z domácích článků. Ani jsem si nečetla moc recenzí, takže jsem tak úplně nevěděla, co mě čeká.

Už od začátku jsem měla trochu problém s tím, že je audiokniha namluvená Vilmou Cibulkovou, protože mi přišlo, jako by vyprávěla nějakou pohádku, u které jsem občas nedávala pozor, co se vlastně děje. Když už jsem si po čase zvykla, dokázala jsem si samotný příběh i víc užít.

Překvapilo mě, jak pestrý život Maye vlastně měla, nebo že má sestru dvojče. Její rodiče bych velice ráda potkala, protože to byli neuvěřitelní dobrodruhové, ale zároveň dokázali stát nohama pevně na zemi. Nejspíš to jí dalo do života pevný základ, který i když byl několikrát otřesen v základech, vydržel. Na Maye je obdivuhodné to, že se nikdy nevzdala a opravdu měla vždycky nějaký ten plán.

Občas jsem ovšem nevěděla, jestli Maye vypráví svůj životní osud, dává rady do života ohledně módy a vzdělání, nebo nám vysvětluje, jak se správně stravovat, abychom udržovali zdravý životní styl. Je to takový zvláštní mix všeho, který je fajn, ale stačí si to asi poslechnout jednou, protože čtenáři neslěduje v podstatě nic nového, co už by jindy nebylo řečeno jinde nebo někým jiným.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..