Nimona

Autor: N.D. Stevenson
Originální název: Nimona
Český název: Nimona
Žánr: komiks, fantasy, magie, paranormálno, zvláštní schopnosti, humor
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Meče! Magie! Lasery! V tomhle zvláštním království vedle sebe existují rytíři i nejmodernější technologie. Jeho řád naruší příchod dívky jménem Nimona, která se dokáže proměnit v nejrůznější stvoření a která navíc nabídne svoje služby vrchnímu padouchovi.

Společně s ním se snaží celému království ukázat, že zdejší idol a jeho kolegové z „Institutu prosazování pořádku a hrdinství“ nejsou tím, za koho se vydávají. Jak je vůbec možné, že se z nejlepších přátel stali úhlavní nepřátelé?

Také minulost Nimony skrývá temné tajemství, takže co se zpočátku jeví jako parodie na stereotypy žánru fantasy, se postupně mění v příběh o našich vnitřních démonech.

Nakladatel: Harper Collins (EN), Paseka (CZ)
Počet stran: 272 (EN), 266 (CZ)
Vazba: Vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 12.5.2015
Vydání v ČR: 12.8.2019

Datum četby: 2 dny, září 2023, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Nimona je frajerka i v komiksu.

Oficiální stránky autora

Můj názor: Už je to pár let, co komiks vycházel online a později vyšel také v knižní podobě. Tehdy mě to ale naprosto minulo, protože mě styl kresby zrovna dvakrát neohromil. K četbě mě vlastně dohnala až animovaná filmová podoba, která se nedávno objevila na Netflixu a která mě chytla za srdce. Chtěla jsem vědět, jestli je i předloha takhle dobrá, nebo jsem byla zrovna v tom správném rozpoložení, že se mi film tolik líbil.

Na styl kresby i vyprávění jsem si musela chvíli zvykat, přece jenom není úplně typická a vyloženě pěkná taky ne. Neříkám, že bych se sama do komiksů pouštěla, ale něco podobného bych nejspíš taky zvládla. Každopádně v případě Nimony nejde ani tolik o kresbu jako o samotný příběh.

Příběh mě vtáhl stejně jako filmové zpracování. A stejně jako v případě filmu, i tady není nouze ujeté scény a vtipné situace. Bohužel jsem byla v nevýhodě, protože jsem hlavní zápletku už znala, takže pro mě plno věcí tak překvapivých nebylo. Ale líbí se mi, že film není úplně stejný jako komiks a některé věci si přetvořil podle svého. Osobně se mi asi víc líbí filmové zpracování, ačkoliv i to knižní mě dost bavilo. Knihu tak určitě doporučuju a jsem ráda, že jsem si ji ještě dodatečně pořídila.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..