RC review: Muž jménem Ove

Autor: Fredrik Backman
Originální název: En man som heter Ove
Žánr: ze života, humor

Ovemu je padesát devět let. Řídí saab. Na pozici předsedy družstva vlastníků ho sice vystřídali už před pár lety — což on sám považuje za převrat —, ale to mu rozhodně nebrání vykonávat funkci strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku.

Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. A o tom, jak se změní životy lidí, kteří se s Ovem setkají.

Už když se u nás kniha o jednom mírně nakvašeném staříkovi z ulice objevila už před lety, zíkskala si celou řadu věrných čtnářů. O pár let později se do kin dostala také filmová verze, díky níž se fanouškovská základna zase o něco rozrostla. A teď se kniha dočkává díky nové americké verzi filmu také re-edice s filmovou obálkou. A já se tak k ní konečně dostala také a rozhodně toho nelituju.

Ove (v novém filmu přejmenovaný na Otto) je ta z postav, kterou na začátku zrovna moc nemusíte, ale postupně si k němu najdete cestu a zamilujete si ho. Právě pro jeho bručounství a smysl pro pořádek. Kapitolu po kapitole se dozvídáte kus z Oveho života, ať už jde o to, co mu dělá vrásky v přítomnosti, nebo co ho ovlivňovalo v minulosti.

Ove velice těžce totiž nese smrt své ženy, která ho před půlrokem opustila, a má v plánu se za ní co nejdřív vydat. Jenže plánované seberaždy mu vždycky něco a hlavně někdo překazí, a tak ubíhá den za dnem a Ove se čím dál více stává součástí nového osazenstva své oblíbené ulice.

Stejně jako řada další čtenářů jsem si Oveho zamilovala. Přišla jsem si jako součást jeho nové rodiny a s každou další stránkou jsem čekala, co nového se dozvím. Příběh jsem si záměrně nechávala na delší čtení, protože jsem nechtěla, aby byl konce. Četlo se to totiž naprosto samo, autor vše odvyprávěl naprosto lehce. Trochu mě tak mrzí, že jsem se k četbe dostala až po tolika letech, protože jsem byla přesvědčená, že mě to nejspíš moc nechytne, ale opak byl pravdou. Anebo prostě přesně uzrál ten čas, kdy jsem se do něj měla pustit, abych si jej dokázala více vychutnat.

Muž jménem Ove je knižní kousek, který by vám rozhodně neměl uniknout. Zaslouží si toti plných 5 hvězdiček a já se těším i na novou filmovou verzi s mým oblíbeným Tomem Hanksem.

Knihu si můžete objednat na stránkách internetového eshopu nakladatelství HOST.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství HOST za poskytnutý recenzní výtisk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..