Vidořád

Autor: Samantha Shannon
Originální název: The Mime Order
Knižní série: Kostičas (The Bone Season)
Díl: druhý
Žánr: fantasy, scifi, dystopie, paranormálno, magie, zvláštní schopnosti, duchové
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Paige Mahoneyové se podařilo utéct ze šeolského zajetí, ale tím všechno teprve začíná: mnoho přeživších uprchlíků je nezvěstných a ona se stala nejhledanější osobou v Londýně.

Scion upřel na Bledého snílka své vševidoucí oko; vidopáni a vidopaní městských gangů dostanou pozvání na vzácné setkání Sněmu nepřirozených. Jaxon Hall a jeho gang Sedm pečetí jsou připraveni získat pozornost, ale vztahy mezi jasnovidci kazí staré nevyřízené účty a za každým rohem číhají temná tajemství.

Pak se začnou ze stínů vynořovat Refájci. Ale kde je Strážce? Paige se musí z doupěte u Sedmi ciferníků dostat do spisovatelské čtvrti Grub Street a proniknout do tajných camdenských katakomb, dřív než bude osud londýnského podsvětí zpečetěn.

Nakladatel: Bloomsbury (EN), HOST (CZ)
Počet stran: 510 (EN), 519 (CZ)
Vazba: Brožovaná (EN), vázaná (CZ)
Vydání v USA: 27.1.2013
Vydání v ČR: 2.11.2015

Datum četby: 10 dní, červen 2022, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No to teda bylo něco.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Kostičas je jedna z těch sérií, o které se psalo opravdu ve velkém v okamžiku, kdy vycházel první díl. Docela velké promo bylo i u druhého dílu díky tomu, že do Česka přijela autorka a měla také autogramiádu (úplně jsem zapomněla, že mám oba díly podepsané). Ale u dalších dílů bylo spíš ticho, přitom se o sérii říkalo, že jde o další anglického Harryho Pottera, co udělá díru do světa.

Buď takovou díru knihy neudělaly, nebo šly naprosto mimo mě. Takže i když jsem doma kupodivu měla první tři kousky, byla jsem příjemně překvapená, když nedávno vyšel díl čtvrtý. Proto jsem se rozhodla se do série znovu pustit a zjistit, jestli mě opět chytne stejně jako před osmi lety, protože už uběhlo dost let a za tu dobu jsem se zase o kus změnila.

Před četbou druhého dílu jsem si dala re-reading toho prvního a musím říct, že mě dokázal opět pořádně vtáhnout a připravit na to, co mě čeká v pokračování. Líbí se mi, že ačkoliv jde o jednotnou linku příběhu „boje dobra proti zlu“, má každá kniha příběh svůj. Svým způsobem by se to dalo přirovnat k Potterovi, některé věci by se daly připodobnit.

Paige je jako hlavní hrdinka uvěřitelná, občas až moc hrdinská, občas až moc přechytralá, občas vykazuje znaky Mary Sue. Převážně tedy v samotném konci knihy, kdy se chvílemi musíte pozastavit nad tím, jak jí všechno vychází a všechno jakž takž zvládne, i když dostane takovou nakládačku, která by normálního člověka naprosto odrovnala. Ale tak už to někdy u těch hlavních postav bývá. Strážce je stále tajemný jako hrad v Karpatech, ale tu a tam se začíná víc a víc odkrývat. Rozhodně jsem ráda, že se v knize stále objevuje, i když bych jeho přítomnosti uvítala víc. I ostatní důležité postavy jako třeba Nick nebo Jaxon jsou stále důležitými střípky příběhu, stejně tak jako Refájci, kteří krapet ustoupili do pozadí, aby tahali za nitky.

Přiznám se, že posledních několik odstavců knihy mi naprosto vyrazilo dech a zrovna takovýto vývoj událostí jsem nečekala. A to umí jen málokterý autor. Proto jsem byla ráda, že se můžu hned vrhnout na pokračování, aniž bych musela zdlouhavě čekat na to, co mě po takovém cliffhangeru čeká dál.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..