RC review: Všechny malé zázraky

VsechnyMaleZazraky_bookAutor: Jennifer Niven
České datum vydání: 17.9.2015
Žánr: young adult, romance
Věková hranice: 15+
Nakladatel: YOLi

Theodor Finch je prostě jiný. Rád se loudá po okolí, do školy chodí, jak se mu zachce, učitelů se ptá na záludné otázky, spolužáci ho naprosto nechápou a i ani doma to není úplně klasická ukázka rodinné pohody. Taky často uvažuje nad tím, jak by mohl umřít.

Zná všechny statistiky a možnosti smrti a vůbec se jí nebojí. Myslí si, že by to pro něj mohlo být vysvobození z častých životních výkyvů, kdy se u něj střídají dny temna a dny naprostého probuzení. Jenže pak mu do života vstoupí Ultraviolet a Finch, kterému na škole neřeknou jinak než Theodor Magor, kvůli ní chce být lepší. Protože díky Ultraviolet je nádherný, je šťastný…

Violet Markeyová už dávno není tou usměvavou roztleskávačkou, která přesně věděla, co od života chce, trávila čas ve společnosti přátel a svého přítele a společně se sestrou zažívala jeden neuvěřitelnější den za druhým. Teď se ale musí vyrovnat s tím, že už nebude žádné EleanoraViolet.com, žádné plány na studování v New Yorku, žádné pozdní párty a zábava, musí se smířit s tím, že už není žádná Eleanor, zbyla jen Violet.

Uzavřela se do sebe a nedokáže jít v životě dál, jak jí to doporučují kamarádi, rodiče i výchovná poradkyně. Violet neví, kdo je a v jednom slabém okamžiku se odhodlá vše ukončit. Tehdy pozná Finche, školního podivína, který jí otevře dveře do úplně jiného světa. Ačkoliv se jí nechce vylézat z bubliny, do níž se po smrti sestry uzavřela, Finch každým dnem přichází s dalším a dalším dobrodružstvím a zázrakem…

Když je spisovatelská slina

Jennifer Niven psala už od malička, proto není divu, že už ve věku deseti let měla na spisovatelském kontě několik písní, básní, 2 autobiografie, vánoční příběh, divadelní hru či grafické novely. Psaní na plný úvazek se ovšem začala věnovat až v roce 2000 a od té doby nepřestala. Zatím napsala a vydala 8 knih a když nepracuje, věnuje se svému magazínu Germ, o němž se píše i v této knize.

Překlad

Četla jsem knihu jako elektronický recenzní výtisk, proto pevně doufám, že se chyby v překladu v  tiskové vazbě vychytaly, protože i když byla kniha obsahově přeložena velice citlivě a moc hezky, kazily mi to přepisy ve jménech, kdy jsem nevěděla, jestli byla Violetina sestra Eleonor nebo Eleanor.

Postřehy a pocity

Všechny malé zázraky je kniha jako žádná jiná. Vypráví hořkosladký příběh dvou zlomených duší, z nichž se jedna dokáže radovat i z těch nejobyčejnějších věcí a ta druhá se snaží opět najít smysl bytí. Kapitola za kapitolou přináší úsměvné příhody, obyčejné i neobyčejné úvahy o smyslu života a převážně o smrti, první opravdovou lásku, pocit nekonečného probuzení a melancholii.

Autorka do knihy otiskla své vlastní zkušenosti s těžkými tématy jako je sebevražda, smrt, rodinné problémy a bipolární porucha. Vypráví příběh z pohledu obou hlavních postav a my jim tak přímo vidíme do nitra, do jejich hlav, zažíváme spolu s nimi radosti i strasti, smějeme se, pláčeme, radujeme se, truchlíme.

Hodnocení

Přiznám se, že mě tahle knihy chytla za srdce jako žádná jiná. I po dočtení z ní ve mně hodně zůstalo. Něco, co se mnou půjde dál a co můj pohled na život docela změnilo.

Je to to nejlepší, co jsem tento rok měla v rukou a osobně si myslím, že je to daleko lepší kousek než jakákoliv kniha Johna Greena. I z toho důvodu dávám knize naprosto zasloužených 5 hvězdiček.

Uvidíme, jak se příběhu podaří na filmových plátnech. Práva ke zfilmování totiž byla prodána daleko dřív, než kniha vůbec oficiálně vyšla. Filmu se tak s největší pravděpodobností dočkáme v roce 2017 s Elle Fanning v hlavní roli.

Všechny malé zázraky si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví Neoluxor.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Neoluxoru za poskytnutý elektronický recenzní výtisk.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Charmedka napsal:

    Kniha me lakala a ted jeste mnohem vic 🙂
    Charmedka recently posted..Knižní hitparáda – Srpen 2015My Profile

  2. Knižníci vo napsal:

    Kniha mě láká, super recenze 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..