If You Stay

Autor: Courtney Cole
Český název: Pokud zůstaneš
Originální název: If You Stay
Knižní série: Beautifully Broken
Díl: první
Žánr: romance, erotika, drama, ze života
Věková hranice: 18+

Anotace na Goodreads: Čtyřiadvacetiletý Pax Tate je kretén.

Vážně.

Je to potetovaný, svalnatý prevít s příšerným charakterem.

Ale má pro to své důvody.

Jeho matka zemřela, když mu bylo šest let a zanechala po sobě prázdnou díru plnou viny, ačkoliv Pax neví proč. Co naopak ví, je to, že on a jeho otec zůstali sami s mnohem větším množstvím otázek, než jsou schopni spočítat.

Když Pax vyrůstal, snažil se být přesně tím synem, jakého by si jeho otec přál: perfektní zlatý chlapec, ale nešlo to. Jeho otec nedokázal překonat žal ze ztráty na dost dlouho, aby mu došlo, že se Pax potýká s problémy. Utekl mu daleko, předaleko.

Teď užívá drogy i ženy, aby se dokázal vyrovnat s ošklivostí, tou černou prázdnotou, kterou se odmítá zabývat. Pokud může předstírat, že ta prázdnota neexistuje, tak tu nebude, že?

Špatně.

A je to ještě zřejmější ve chvíli, kdy potká Milu.

Sladká, krásná Mila Hill je jako lehký svěží vánek v jeho pochmurném životě, krása k jeho ošklivosti. Neví, jak by jí neublížil, ale je mu jasné, že na to musí urychleně přijít, protože ji potřebuje k dýchání.

Když se na scéně ale objeví dobře ukryté vzpomínky na matčinu smrt, je to právě Mila, která mu pomáhá udržet se nad vodou, když vše začne dávat smysl. Mila je ta jediná… dokáže ho zachránit před jeho zlomeným srdcem, před jeho problémy, před prázdnotou.

Ale jen v případě, že dokáže přestat být prevítem dost dlouho na to, aby jí to umožnil.

Ví to. A pracuje na tom.

Ale bude to dost na to, aby se rozhodla zůstat?

Nakladatelství: Lakehouse Press (EN)
Počet stran: 220 (EN)
Vazba: ebook (EN)
Vydání v USA: 5.2.2013
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 2 dny, červen 2013, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tohle byla extrémní nuda.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Ani pořádně nevím, co mě přimělo se do téhle knihy vlastně vůbec pustit. Původně jsem nechtěla, protože mi anotace zněla až přílišně ohraně a přišlo mi, že kniha nedokáže přinést nic nového, jenže pak jsem četla několik vážně nadšených recenzí a řekla jsem si, že to může být dobrá jednohubka pro odreagování. Možná jsem se na to měla vykašlat.

Pax a Mila se poprvé setkají na jednom z nejromantičtějších míst – na pláži, pod tmavou oblohou plnou hvězd – ale nejde o žádné milostné dostaveníčko. Mila Paxe totiž najde ve chvíli, kdy umírá na předávkování. Ani náhodou si nevšimne, jak dobře je stavený, nebo jak úžasné má oči a úsměv… má co dělat, aby se nezadusil svými vlastními zvratky a aby mu nepřestalo bít srdce. Zachrání ho.

Od té chvíle se dva naprosté protipóly začnou více a více přitahovat. Mila je ohromena jeho osobností a tím, že není tak zkažený a špatný, jak vypadá a Pax ví, že je v ní něco čistého, co ho nutí být lepším. Nic ale nebude tak jednoduché. Největším problémem se pro Paxe totiž stává to, co se mu stalo v minulosti a na co si nemůže a snad ani nechce vzpomenout…

Abych pravdu řekla, takhle kniha je plná protikladů. Když si myslíte, že je všechno v cajku, hezká romance a docela příjemné vyprávění, všechno se převrátí a vy si říkáte, kdy už téhle hrůze bude konec. Samotný začátek je natolik detailní a šokující, že se vám ho ani pořádně nechce číst. Kromě toho postupem času kniha obsahuje další bolestivé a smutné odhalení, ale jinak nemá tu správnou jiskru. Mezi hlavními hrdiny není žádná chemie, i když se nás o tom snaží autorka přesvědčit.

Častokrát v příběhu padají neuvěřitelně hloupá a sprostá slova, která jsou v omezeném množství fajn, ale ve větším to už prostě otravuje. Postavy se chovají tak pitomě, že to možné není. Ani jeden z hlavních hrdinů není dostatečně sympatický, Paxe vám je spíš líto, než aby vás bral za srdce. A jejich společné randění je spíš výsměch. Nevím, jak je to u vás, ale já se na druhém rande rozhodně nemaluju nahá. Ale tak co, já taky nejsem žádná přehnaná sexice. Ale uznejte, že je to hodně ujeté.

Totéž platí o sexuálních scénách. Všechno působilo spíš nuceně. Problémem bylo i rozdělené vyprávění z pohledů obou hrdinů – nedokážete totiž zase tak moc rozlišit, jestli je to Pax nebo Mila. A dokonale padlé na hlavu bylo Paxovo „nejsem závislý“ a „můžu toho nechat, kdy se mi zachce“. Nevím, ale myslím, že když člověk několik let opakovaně užívá ty nejsilnější drogy, na tělu si to vybere svou daň a mimo jiné se člověk stane silně závislým. Pax ne. Pax je borec. Pax toho nechá během jednoho týdne a dobrý. Kruci. Prax by měl dávat ostatním nějaké rady, jak na to. Stejně nebylo správné to, že Mila bouřlivé hádky svých rodičů zaměňovala za „vášnivou lásku“, protože o tu vážně nešlo.

Vzato kolem a kolem nejde o tu nejhorší knihu, jakou jsem v žánru četla, ale rozhodně bych si ji ráda nechala ujít. Jsem ovšem zvědavá na druhý díl, protože ten se bude věnovat Milině sestře, která mi přišla sympatičtější a rozumnější. Uvidíme.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..