Kód smrti

KodSmrti_bookAutor: Douglas Preston, Lincoln Child
Originální název: Gideon’s Sword
Český název: Kód smrti
Knižní série: Gideon Crew
Díl: první
Žánr: adult, thriller, drama, detektivní, krimi
Hodnocení: 3 hvězdičky

Gideon ve svých dvnácti letech na vlastní oči viděl smrt svého otce, který se rukojmím dožadoval náparvy něčeho, o čem nikdo nechtěl mluvit. Vyjednavači jej nemilosrdně zastřelili, později byl obviněn z velezrady. Gideon si myslel, že se jeho otec prostě zbláznil a že měly úřady pravdu, dokud mu matka na smrtelné posteli neřekla, že byl křivě obviněn, aby nebyla odhalena pravda o tom, co za vším ve skutečnosti stálo. Chce po Gideonovi, aby vše odhalil a otce pomstil.

Gideon zasvětí svůj život právě tomuto úkolu a když se mu to po několika peripetiích přece jen podaří, myslí si, že má už své životní břemeno z krku a může si konečně začít užívat života. To by ale svými činy nesměl upoutat pozornost jisté zvláštní společnosti, která má velký zájem na tom, aby pro ně provedl jistý nelehký úkol. Gideon zprvu odmítá, ale později se do všeho nechá zaplést, protože přece jen nejspíš nemá co ztratit…

Nakladatel: Grand Central Publishing (EN), BB/art (CZ)
Počet stran: 342 (EN), 320 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 22.2.2011
Vydání v ČR: 15.2.2012

Datum četby: 3 dny, červen 2015, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tohle byl hodně zvláštní detektivní thriller.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorů
Oficiální blog autorů

Můj názor: Kód smrti jsem začala číst vlastně díky tomu, že se mi do rukou na recenzi dostal až třetí díl série, Ztracený ostrov. Netušila jsem tehdy, že to není samostatný díl, ale že jde o sérii Gideon Crew, a protože nerada v sérii začínám jiným dílem než tím prvním, musela jsem si nejdřív přečíst první dva, aniž bych pořádně věděla, do čeho jdu.

Detektivní thrillery moc často nevyhledávám. Vždycky jsem se na podobné žánry raději dívala v televizi jako na filmy nebo na televizní seriály. V menším množství jsem takovéhle záhady, vraždy a tak dále snášela prostě líp. Teď víc než kdy dřív potřebuju po práci něco lehkého, nenáročného a častokrát i na jedno brdo, abych si prostě odpočinula. Každopádně není špatné čas od času udělat výjimku, že?

Gideon Crew je prazvláštní postava. Vůbec celkově je jeho život od zpackaného dětství, kdy viděl vraždu svého otce, až po mládí, kdy se raději dal na scestí a živil se jako příležitostný lupič uměleckých děl, až po chvíli, kdy mu na smrtelné posteli jeho matka prozradila pravdu o tom, proč vlastně jeho otec zemřel a že musí jeho smrt pomstít.

Člověk by si myslel, že první díl bude plný toho, jak se snaží odhalit vrahy a potrestat je, ale on to vlastně zvládne během několika málo kapitol a vy pak jen s vykulenýma očima čekáte, o čem jako má být ten zbytek knihy? O tom, že se Gideon dozví, že trpí nevyléčitelnou nemocí, díky níž mu zbývá nejvíce rok života, a proto ho naverbuje jakási hodně divná a hodně tajná bezpečnostní společnost, která ho vmanipuluje do úkolu, který se zdá naprosto neproveditelný.

A tady to máme. Gideon totiž musí zabránit, aby se stalo něco šíleného, o čem ani pořádně neví, ale je nejspíše jediný, kdo to dokáže… přitom absolutně netuší proč. Přesně v takovémto duchu se nese celý zbytek knihy. Zní to šíleně, po většinu času je to šílené, ale tak nějak to dokáže fungovat.

Pravda, děj je hodně těžkopádný. Přesouváme se z míst tak neuvěřitelně rychle, Gideon stejně rychle mění své převleky, že polovinu času tak nějak nevíte, jestli je to dobré, anebo jste to prostě dost dobře nepochopili. Jasno nemám ani teď, a proto dávám průměrné hodnocení.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..