Tento měsíc v kinech (89)

Nový měsíc a spolu s ním i další filmové adaptace

~ Listopad 2023 ~

Marvels
Podle literární předlohy: The Marvels ~ Marvel
Datum premiéry: 8.11.2023

Carol Danvers (Brie Larson), známá také jako Captain Marvel, získala zpátky svou identitu, kterou jí vzali kreejští tyrani, a pomstila se Nejvyšší inteligenci. Když ji povinnosti zavedou k anonymní červí díře spojované s kreejským revolucionářem, padá na ni kvůli nečekaným okolnostem tíha celého destabilizovaného vesmíru. Její schopnosti ji propojí s Kamalou Khan (Iman Vellani), alias Ms. Marvel, a její vzdálenou „neteří“, kapitánkou Monicou Rambeau (Teyonah Parris), z níž se mezitím stala astronautka organizace S.A.B.E.R. Nesourodá trojice musí spojit síly a naučit se kooperovat, aby mohly společně zachránit vesmír

 

Jak přežít svého muže
Podle literární předlohy: Jak přežít svého muže ~ Jana Bernášková
Datum premiéry: 9.11.2023

Mladá herečka Lucie (Jana Bernášková) se po mateřské dovolené snaží vrátit do práce, ale setkává se s klasickými starostmi svobodných matek a současně se zamotává do bláznivých situací při hledání nové lásky. Hlavní hrdinku na její nelehké životní cestě doprovázejí její extrovertní potrhlé kamarádky (Iva Pazderková, Mahulena Bočanová, Pavla Dostálová) a její zhmotnělý vnitřní hlas Šedivka (Ivana Chýlková), se kterou má velmi komplikovaný vztah. Kolik mužů a žen musíme v životě přežít, než potkáme toho pravého?

 

Jagna
Podle literární předlohy: Jagna ~ Władysław Reymont
Datum premiéry: 9.11..2023

Po celosvětovém úspěchu filmu S láskou Vincent se tentokrát dvojice režisérů DK Welchman a Hugh Welchman zaměřila na jedno z nejvýznamnějších děl polské literatury „Sedláci“. Román, za nějž jeho autor W. S. Reymont získal Nobelovu cenu. Ústřední postavou příběhu je krásná Jagna, nemajetná dívka, do které se zamiluje starý a bohatý sedlák Boryna. Přes protesty své rodiny se s ní ožení. Jagna však čelí rozhodnutí, zda je pro ni důležitější spokojený život v blahobytu nebo láska k Antkovi, synovi sedláka Boryny. Bohužel v zemi tradic se lásce nepřeje.

ežiséři se ve filmu vrací k polským kořenům a román Władysława Reymonta prezentují široké veřejnosti za pomoci techniky animované malby, která si již díky filmu nominovaném na Oscara S láskou Vincent získala srdce sta tisíců fanoušků po celém světě. V Jagně se nevěnovali pouze samotnému románu, ale interpretovali do něj též obrazy významných představitelů hnutí Mladé Polsko, jako je Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc nebo Leon Wyczółkowski. Jak sami říkají, byla to pro ně další objevitelská cesta, jež jim umožnila hlouběji proniknout do emocionálních možností a estetické krásy, kterou může animace v podobě speciální olejomalby přinést do filmového vyprávění.

 

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes)
Podle literární předlohy: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech ~ Suzanne Collins
Datum premiéry: 16.11.2023

Začínají desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow čeká jen na to, jak v nich zazáří. Tentokrát jako mentor jednoho z vyvolených. Tvrdě dřel, aby dokázal naplno využít svůj šarm, znalosti a dovednosti, které mohou dovést vyvoleného k vítětství. Bohužel, štěstěna mu není nakloněna. Dostal ponižující úkol. Trénovat největšího outsidera, dívčí zástupkyni chudého dvanáctého kraje Lucy Gray. V aréně bude probíhat boj na život a na smrt. Mimo arénu se v Coriolanovi ale probouzejí city… a tak se musí rozhodnout, zda bude dodržovat pravidla nebo se bude řídit pudem sebezáchovy, který mu radí něco jiného. Boj o přežití nakonec odhalí, kdo je nevinné ptáče a kdo had, čekající na svou příležitost zaútočit.

 

Chlapec a volavka (Kimitači wa dó ikiru ka)
Podle literární předlohy: Kimitači wa dó ikiru ka ~ Genzaburó Jošino
Datum premiéry: 23.11.2023

Dospívající chlapec Mahito se s tatínkem přestěhuje na venkovské sídlo daleko od hektického Tokia. V novém domově se seznámí se svéráznou mluvící volavkou, která ho láká k prozkoumání záhadné opuštěné věže. V ní Mahito objeví magický svět, jemuž vládne tajemný stařec. Na cestě za poznáním se potká se statečnou dívkou Himi, armádou papoušků i roztomilými stvořeními Warawara. Mistr animace Hajao Mijazaki (Můj soused Totoro, Cesta do fantazie a Princezna Mononoke) se ve svém posledním filmu opět vydává za hranice fantazie a snů.

 

Mlsné medvědí příběhy: Na pól!
Podle literární předlohy: Mlsné medvědí příběhy: Na pól! ~ Zbyněk Černík
Datum premiéry: 30.11.2023

Nerozluční medvědí kamarádi, velký Nedvěd a mrňous Miška, se vrací na plátna kin ve zbrusu novém polárním dobrodružství. Tentokrát se chlupáči s věčně hladovými bříšky rozhodnou neuložit k zimnímu spánku a na pozvání lední medvědice vyrážejí na nanukový festival na dalekém pólu. Po cestě se potkají a vzájemně si pomohou s novými zvířecími kamarády z různých koutů světa. Podaří se jim pól najít a ochutnat mňamózní nanuky?

Po náročné výpravě si mlsouni Nedvěd a Miška zavzpomínají na to nejlepší z medvědího seriálu – jaké to bylo, když dostali chuť na bramboráky, na prvotřídního jeleního kuchaře, na nečekanou návštěvu netopýra Mojmíra a na to, co se stalo, když vysbírali zvířátkům v sadu všechny švestky. Nechybí veselé písníčky, které z hlavy jen tak nedostanete, a recept na jedinečnou domácí zmrzlinu. Nanukům brum!

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..