Shielded

Autor: KayLynn Flanders
Originální název: Shielded
Český název: Pod štítem magie
Knižní série: Pod štítem magie (Shielded)
Díl: první
Žánr: young adult, fantasy, magie, zvláštní schopnosti
Hodnocení: 3 hvězdičky

Jen ona může zachránit rozpadající se království. Fantasy pro fanoušky hitu Kouzla rodu Thornů. Hálendijské království prohrává válku na hranicích a proslýchá se, že brzy bude čelit ještě vražednější hrozbě. Princezna Jennesara se chce zapojit do bojů, otec s ní však má jiné plány – přislíbil její ruku princi sousední Turie.

Cestou za snoubencem je však královská karavana přepadena a Jenna pochopí, že zvěsti se mýlily… hrozba na obzoru je totiž mnohem děsivější. Dokáže odhalit smrtící tajemství dřív, než bude příliš pozdě pro ni i pro celé království?

Nakladatel: Delacorte Press (EN), Fragment (CZ)
Počet stran: 432 (EN), 384 (CZ)
Vazba: Vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 21.6.2020
Vydání v ČR: 9.2.2023

Datum četby: 4 dny, únor 2023, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Mělo to potenciál, ale bylo to strašně děravé a klišoidní.

Oficiální web autora
Oficiální blog autora

Můj názor: Tahle kniha mi padla do oka kvůli tomu, že má tento měsíc vyjít v českém překladu, takže jsem si řekla, že by nebylo špatné zkusit po čase zase nějakou novou young adult fantasy. Navíc mě potěšilo, že oproti jiným dlouhatánským sériím má tato jenom dva díly, takže se rapidně zvýšila šance, že ji dočtu.

Musím se ale přiznat, že jsem měla docela problém se začíst. Hlavní hrdinka mi úplně nesedla. Nejspíš to bude tím, jak „úžasná“ vlastně byla v téměř ve všem. Ačkoliv dostala hned několikrát pořádně zabrat, byla stále schopná bojovat a celkově zachraňovat situaci. Nechci tady podceňovat sílu ženských hrdinek, ale tohle bylo už prostě přehnané. Občas jsem si při čtení řekla, že nám autorka naservírovala jakousi vykleštěnou verzi mladé Kate Daniels. Jenže tady to tak úplně nefunguje. Jenna docela spadá do kolonky Mary Sue.

Příběh mě pořádně začal bavit až po prvních 100 stranách, přitom má celkově kniha něco okolo 350-400 stran (asi zálěží na verzi knihy/překladu – já měla ebook). A to je na příběh takových rozměrů docela bída. Místy mi přišel příběh až příliš děravý, plno věcí bylo vysvětleno tak trochu hala bala, aby se to nějak vyplnilo. Nemluvě o těch hromadách klišé, bez nichž bych se určitě obešla. Kniha by si určitě zasloužila minimálně 100 dalších stran, aby nebylo vše tak unáhlené. Ani jsem si nestihla vybudovat jakoukoliv nenávist vůči hlavním padouchům. Celkově i v tom pozadí konfliktu jsem se chvílemi ztrácela.

Velká škoda i je klasická insta romance, která nemá vlastně jakýkoliv hlubší vývoj. Jenna je klasická YA hrdinka a Enzo je klasický YA hrdina, nic moc extra navíc. Příběh má totiž potenciál na to, aby z něho bylo něco daleko víc, ale hodně pokulhává. Ono to možná bude i tím, že autorka je původně knižní editorka a během své práce už editovala tolik knih, že se sama rozhodla napsat něco vlastního. Ale bohužel kniha není vůbec ničím originální a za čas si na ni ani nevzpomenu. Jsem zvědavá, jaké bude pokračování tentokrát s Renem v hlavní roli.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..