V únoru 2022 vychází – 2. část

Druhá část přehledu knih, které mě zaujaly.

~ Česko ~

Žlutý ptáček zpívá
Jennifer Rosner

9.2.2022
Kontrast

Uprostřed nacistického běsnění v Polsku se židovská maminka se svou pětiletou dcerou s výjimečným hudebním nadáním ukrývá na místě, kde je sebetišší zvuk může obě stát život. Když němečtí vojáci obklíčí Židy v jejich rodném městě, dá se Róża se svou dcerou Shirou na útěk. Najdou útočiště ve stodole na sousedovic statku. Shira, dnem i nocí schovaná na seníku, se zoufale snaží zůstat zticha, zatímco jejím nitrem neustále pulzuje hudba. Láká ji příroda v okolí statku a stěží odolává přirozené touze po volnosti. Maminka, ve snaze dceru zabavit a utišit, vypráví příběh o děvčátku v kouzelné zahradě. Děvčátko nesmí ani hlesnout, a tak zpívá žlutý ptáček.

Zpívá cokoliv, co děvčátko v duchu skládá: vysoké pikolové trylky, hluboké bručení kontrabasu. Hudba pomáhá květinám vzkvétat. V tomto smyšleném světě dokáže Róża Shiru ochránit před hrůzami, které se kolem nich odehrávají. Přijde však den, kdy jejich útočiště přestává být bezpečné a Róża se musí rozhodnout: buď se Shirou zůstane, nebo ji opustí a dá jí tak naději na přežití. Románová prvotina Jennifer Rosner Žlutý ptáček zpívá, inspirovaná pravdivými příběhy židovských dětí ukrývaných za druhé světové války, je dechberoucí vyprávění o nezlomném poutu matky s dcerou. Strhující a poutavá próza je svědectvím o nekonečné naději – šeptaným příběhem, ptačí písní – i v těch nejtemnějších časech.

Půlnoční knihovna
Matt Haig

9.2.2022
Fobos

Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v půlnoční knihovně, má možnost všechno napravit. Dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se ale může co nevidět změnit. Knihy v půlnoční knihovně umožní Noře zažít, co by se stalo, kdyby mohla změnit svá dřívější rozhodnutí. S pomocí staré známé může Nora odčinit vše, čeho lituje, a zjistit přitom, který život je pro ni ten pravý. Ale vše není tak, jak si to představovala, a brzy ji její rozhodnutí uvrhnou i s celou knihovnou do velkého nebezpečí. Než jí vyprší čas, musí najít odpověď na odvěkou otázku: jaký je nejlepší způsob života?

Oddanost (Bratři Steelové #3)
Helen Hardt

9.2.2022
Red

Vášnivá a oddaná láska mladé právničky Jade Robertsové pomůže rančerovi Talonu Steelovi, aby konečně podstoupil terapii a po mnoha letech se začal postupně vypořádávat se svými vnitřními démony, které v něm zanechalo kruté zneužívání v dětství. Je to ovšem obtížný a namáhavý proces, který přináší některá odhalení podrobností dávných zločinů, ale ještě víc dalších otazníků. Jade současně řeší vztah se svou matkou, která se stala obětí autohavárie, při níž jen o vlas unikla smrti.

Bailey dala přednost kariéře před mateřstvím, když byla Jade maličká, ale teď na prahu smrti projevuje přání se s dcerou sblížit. A vychází najevo, že její nehoda byla ve skutečnosti smrtelná léčka, nastražená jedním ze zločinců, který kdysi trýznil Talona. Rány minulosti stále zasahují do života obou milenců a projevují se nečekanými zvraty: kam zmizel Jadein bývalý snoubenec Colin? A dokážou se oba Talonovi bratři vypořádat se zátěží rodinných tajemství tak jako on, začít žít naplno a najít si pravou lásku?

Panna, nebo orel
Bailey James

9.2.2022
Red

Kdo říká, že lásku nelze svěřit náhodě? Mladý Brit se zlomeným srdcem se rozhodne svěřit své štěstí v lásce a vlastně celý svůj osud té správné straně mince. Svěží debut ve stylu britských romantických komedií, který vás rozhodně nebude nudit. Josh prožívá krizi čtvrtiny života. Právě se rozešel se svou přítelkyní, ztratil práci a musel se nastěhovat zpátky k rodičům. Pro mladého muže zvyklého na bristolský ruch je to pořádný pád na dno.

Jak se tak utápí v pochybnostech o svých předchozích rozhodnutích a životních volbách, napadne ho bláznivá myšlenka. Možná by udělal líp, kdyby si na všechno prostě házel mincí, přesněji nalezeným padesátníkem. Ostatně, kam ho dovedlo plánování? Už teď je bez práce, bez domova a bez holky. Z vtipného nápadu se postupně stává roční předsevzetí a Josh svěřuje veškerý svůj osud rozhodnutí mince. Nemá přece co ztratit! Jenže v tom se zjeví dívka jeho snů a s ní i životní šance na lásku. Pomůže mu ji padesátník získat, nebo ho uvrhne do ještě hlubšího trápení?

Zimování – Hledání klidu v těžkých časech
Katherine May

9.2.2022
HOST

Zima mě zadusila, rozervala na kusy. A v té bílé tmě jsem spatřila možnost znovu se poskládat. Někdy náš život ztratí směr. Náhlá nemoc, úmrtí milované osoby, rozchod, ztráta zaměstnání nebo jiná nepředvídatelná událost způsobí, že se náš svět obrátí vzhůru nohama. Většinu z nás pak čeká často dlouhé, osamělé období, během kterého se vyrovnáváme se ztrátami, prožíváme bolest a jen pomalu se odrážíme ode dna. Katherine Mayová tato těžká období nazývá zimováním — její vlastní zimování odstartovaly zdravotní problémy, manželova nemoc a synovy obtíže ve škole. Kniha je osobním vyprávěním o transformační síle odpočinku, protkaným poučeními z mytologie i přírody. Autorka nás vyzývá, abychom změnili svůj vztah k obdobím útlumu — i vlastní smutek lze přijímat aktivně a úlevu nám může přinášet nejen hluboké ústraní, ale také chápání života jako cyklického střídání, nikoli lineárního běhu.

Rande s knihomolkou
Emma Hart

10.2.2022
Fragment

Líbíš se mi po všech stránkách! Pro Kinsley jsou knihy celý její život. Nejen, že pořád něco čte, ale spolu se dvěma kamarádkami vlastní knihkupectví v malém městě v Montaně. A zatímco její přítelkyně mají své lásky, ona si vystačí s fiktivními muži. Až do chvíle, kdy kamarád jejího bratra Josh z legrace navrhne, že jí pomůže najít přítele. A tak začíná série roztomile trapných schůzek, jejichž účastníci nemají u Kinsley šanci… žádný z nich ji totiž nepřitahuje tolik jako právě Josh.

Císařova past (Cotton Malone #16)
Steve Berry

10.2.2022
Domino

Kam na konci války zmizeli prominentní nacisté a jejich bohatství? Blíží se volba německého kancléře. O post bojují dva kandidáti – patriotka, která pozici drží už šestnáct let, a populista přiživující nacionalistické nálady ve společnosti. Výsledek souboje závisí na tom, co se odehrálo 30. dubna 1945. Opravdu Adolf Hitler a Eva Braunová v bunkru pod Berlínem spáchali sebevraždu? Cotton Malone se vydává hledat odpověď do Chile, Jižní Afriky i Švýcarska. To, co objeví, má potenciál přepsat historii a otřást celou Evropou.

Angličan
David Gilman

10.2.2022
Kalibr

Tajná válka na pouštní hranici Mali a Alžírska. Vražda a únos na předměstských ulicích Londýna. Moskevská policistka vyšetřující vraždu čtyř kolegů ruskou mafií. Sekční šéf MI6 čelící hrozbě, že dlouho plánovaná operace bude zmařena. Všechny případy spojuje Angličan: Dan Raglan, outsider, exulant, bývalý člen francouzské cizinecké legie, plně vycvičený zabiják. Ve hře jsou lidské životy, ve vzduchu visí teroristická hrozba. Autor v tomto špionážním thrilleru, plném akce, soubojů a drsných scén, velmi věrně popisuje techniky bojů, zbraně a všechny reálie z bojového a špionážního prostředí.

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?
Martin Lavay

10.2.2022
XYZ

Tragický konec Djatlovovy výpravy Našli je v zimě, oblečené pouze do spodního prádla, rozeseté ve sněhu daleko od tábora. Ohořelé, zohavené. S rozmačkanými hrudníky, bez očí, bez jazyka… Jejich oděvy byly radioaktivní, ve fotoaparátu měli snímek postavy připomínající sněžného muže. Jak zemřelo devět vysokoškoláků, kteří chtěli přenocovat pod uralskou Mrtvou horou?

Celá pravda (Inspektor Adam Fawley #5)
Cara Hunter

10.2.2022
HOST

Ona dává všanc svoji kariéru, on může přijít o všechno. A přesto jeden z nich lže. Když se tým inspektora Adama Fawleyho začne zabývat obviněním ze sexuálního obtěžování na Oxfordské univerzitě, všichni si myslí, že dobře vědí, o co půjde. Záhy však zjistí, že se hluboce mýlili. Protože tentokrát je obviněna žena, úspěšná akademička a špička ve svém oboru, a obětí je pohledný student, dobře stavěný hráč ragby.

Při vyšetřování se však začínají objevovat rozpory ve výpovědích obou stran a zdá se, že čistý štít nemá ani jedna z nich. Celá aféra se navíc začíná propírat na sociálních sítích, a tak inspektor Fawley musí při pátrání po pravdě závodit s časem. Netuší však, že hlídat by si měl především své nejbližší. Jeho rodinu začínají dohánět stíny minulosti — v povzdálí někdo trpělivě čeká na příležitost, jak se Fawleyho jednou provždy zbavit…

Vandrovní apatykářka (Vandrovní apatykářka #1)
Iny Lorentz

11.2.2022
Ikar

Durynsko na prahu 18. století. Klára je dcerou vandrovního apatykáře Martina, který se na cestě beze stopy ztratí. Rok nato zmizí i Klářin bratr Gerold a rodina se octne v obrovské nouzi. Mladá Klára se srdnatě vypraví ke knížeti, aby ho požádala o pomoc. Chce se stejně jako její otec vydat na cesty a prodávat léky. Ale cesta je drsná a plná nebezpečí. A to největší hrozí z vlastní rodiny: strýc Alois se chce zmocnit pokladu, který jeho bratr, Klářin otec, údajně schoval. Vrchnost a církev mladou ženu dokonce nařknou z čarodějnictví. Klára však není sama, neboť jí po boku stojí vynalézavá kamarádka Marta, a kromě toho je zde i Tobias, kterého Klára tajně obdivuje a miluje… Nová úspěšná historická série bestsellerového dua Iny Lorentzové!

Rudá Tygřice (Dědictví krve #2)
Wen Zhao Amélie

14.2.2022
CooBoo

Ana je jedinou přeživší z cyrilské císařské rodiny. Nemá armádu, titul ani spojence. Navíc jí hrozí brutální pomsta samozvané císařovny Morganyi. Ta je odhodlaná ustanovit nový řád a prolévat přitom krev obyčejných lidí bez Přízně. Aně zbývá jí jediné: znovu se spojit s Ramsonem Sedmilhářem. On má však taky své plány. Jako vždycky. Přinese revoluce mír – nebo jen zbarví ulice do ruda další krví?

Poprava
Matt Witten

14.2.2022
Kalibr

Dcera Susan Lentigové byla před dvaceti lety zavražděna – a nyní, po předlouhém čekání, se Susan konečně vydává přes půlku Spojených států na vrahovu popravu. Jenže během své cesty objeví nové šokující důkazy, že odsouzený muž nejspíš onen děsivý čin nespáchal – a skutečný vrah je stále na svobodě. Navíc člověk, kterého podezírá, má malou dcerku. Bez peněz a v časové tísni se Susan pokouší zjistit pravdu, avšak FBI odmítá případ znovu otevřít. A tak Susan s pomocí dvou nepravděpodobných spojenců – cynické, vzdorovité dospívající dívky a vysloužilého policisty – svádí boj, aby se skutečný vrah dostal za mříže dřív, než bude popraven nevinný a zabita další holčička.

Stalo se v New Yorku (Dcery New Yorku #1)
Ella Carey

14.2.2022
Ikar

1942, New York. Lily Rose si užívá perfektního života pod dozorem milujících rodičů a práce snů, kterou má ve vyhlášené secesní restauraci Valentino´s. V srdci ji to však táhne do bohémské sicilské komunity v Green Village, kde voní čerstvé cannoli svádějící k hříchu. Částečně za to může Tom Morelli, talentovaný kuchař s hlubokýma hnědýma očima. Tom a lily jsou vzájemně přitahování, pak však přijde povolávací rozkaz. Lily se uteče k rodičům pro útěchu, ale šokovaně zjistí, že její matka vztah s Tomem zuřivě neschvaluje. Lily se měla slušně vdát, vychovávat děti a být součástí smetánky. Nic víc. Dokonce dá dceři ultimátum, že vztah musí skončit. Ovšem srdci nelze poručit, i když váš se váš milovaný nemusí nikdy vrátit…

Muž bez tváře
Peter May

14.2.2022
HOST

Z Velké Británie do Bruselu cestují dva muži: volnomyšlenkářský novinář Neil Bannerman a Kale — profesionální vrah. Bannerman od cesty neočekává nic víc než zdlouhavé politické rešerše, avšak místo toho se ocitne uprostřed tragédie. Jeho hostitele, rovněž žurnalistu, najdou společně s britským ministrem v politikově domě v centru Bruselu, oba mrtvé. Podle všeho se navzájem zastřelili. Novinářova autistická dcera Tania, která se během přestřelky schovávala v šatně, posléze nakreslí mrazivý obrázek, na němž je ještě třetí člověk — muž bez tváře. Neil Bannerman se zničehonic nechtěně zaplete do vyšetřování vraždy.

Druhá sestra
Nyström Peter, Mohlin Peter

Metafora

Před znetvořeným obličejem Alicie Bjelkeové couvne každý, kdo jí pohlédne do tváře. Její geniální mozek sice stojí za průkopnickou internetovou seznamkou, záře reflektorů je však namířena na její spoluzakladatelku – Alicinu krásnou sestru Stellu. Tedy až do chvíle, než ji jednoho dne naleznou mrtvou. Alicia se ocitne až na samém okraji propasti a brzy je jasné, že další obětí se má stát ona sama. Případ dostane na starost bývalý agent FBI John Adderley, který žije pod novou identitou ve švédském Karlstadu.

I tady ho ovšem dohánějí stíny minulosti a on zjišťuje, že jestli Švédsko okamžitě neopustí, nevyvázne živý. Okolnosti se ale mění ze dne na den a nakonec mu nezbývá, než se namísto útěku s minulostí jednou provždy vypořádat. Vyšetřování vraždy se tedy ukáže jako nečekaně vítaná příležitost. Pokud svůj plán dokáže provést, má jedinečnou šanci konečně získat tolik vytouženou svobodu. Ale není už příliš pozdě? Spisovatelská dvojice Mohlin & Nyström, odměněná cenou CrimeTime Award, dokáže čtenáře napnout k prasknutí. Kolem psychologicky skvěle vykreslených postav spřádá vzrušující zápletku, z níž se vám bude tajit dech!

Počítám s tebou
Michaela Červenková

16.2.2022
Yoli

Kolik je na stropě zářivek? Kolik je na jedné polici knih? Kolik je ve školní jídelně stolů? Lada bude raději donekonečna počítat, než aby se zabývala vlastními pocity. V důsledku úzkostné poruchy žije s neustálými obavami a tou největší z nich v tuto chvíli je, aby se o jejích psychických problémech nedozvěděli její noví spolužáci. Skrývat své pocity v přítomnosti „mazané“ Marty je ale téměř nemožné. Jenže co když ukrývání psychických problémů není ten nejlepší způsob, jak se s nimi vypořádat?

Hříšná noc (After Hours #1)
Elle Kennedy

16.2.2022
Baronet

Občas trochu zlobit není špatný nápad… Pokud jde o sex, hodná holka Skyler Thompsonová je vždy opatrná a vybírá si něco stálého a klidného namísto divokého a vzrušujícího. Neprovozuje sex na jednu noc, ale stačí jí jeden pohled na hříšně přitažlivého Gage Holta a je ochotná to přehodnotit. Jen kvůli němu má chuť poprvé v životě zlobit a je připravena si vzít, co chce. Bývalého zápasníka Gage Holta doprovází nebezpečí na každém kroku. Navzdory tomu, že je úspěšným spolumajitelem exkluzivního nočního klubu v Bostonu, Gage nemůže riskovat, že se zaplete se ženou, a především ne s někým tak milým jako Skyler.

Stejně se ale nedokáže ubránit tomu, aby neokusil – a je to tak skvělé, že ji musí vidět znovu. Gage je sice do Skyler blázen, ale také ví, že spolu nemají žádnou budoucnost – ne, když na ně z temných zákoutí zápasnické klece číhá jeho minulost. Skyler je však houževnatější, než vypadá, a je připravena za svého muže bojovat.

Tisíc ďáblů
Goldammer Frank

16.2.2022
Vendeta

Ani dva roky po válce není v Drážďanech klid. Město, stále ještě plné trosek z velkého bombardování v únoru 1945, patří do sovětské okupační zóny a život v něm je jako zlý sen. V mrazivé zimě roku 1947 je život obyčejných lidí doslova bojem o přežití. Trápí je nedostatek bytů, hlad a nemoci. Utrpení nejsou bohužel ušetřeny ani nejmenší děti. Policejní komisař Max Heller je nově založenou lidovou policií povolán na místo činu ve čtvrti Neustadt.

Než však může vůbec začít vyšetřovat, je zavražděný důstojník Rudé armády odvezen ruskými vojenskými silami. Zůstává po něm jen obrovská kaluž zmrzlé krve a opuštěný batoh, ve kterém se skrývá děsivé tajemství: useknutá mužská hlava. Max se však nevzdává a během náročného vyšetřování, které navíc někdo neustále sabotuje, rozplétá nitky složitého případu, jenž sahá až k nejvyšším ruským vojenským kruhům…

Perfektní manželství
Jeneva Rose

16.2.2022
Vendeta

Sarah Morganová je úspěšná a mocná právní zástupkyně ve Washingtonu D.C. Ve svých třiatřiceti letech je partnerkou ve firmě a její život vypadá přesně tak, jak si plánovala. To samé ovšem nelze říct o jejím manželovi Adamovi. Jako spisovatel se snaží, ale jeho kariéra se za příliš úspěšnou označit nedá. Vztah se Sarah ho začíná nudit, protože jeho manželka neustále pracuje. V odlehlé oblasti plné lesů, kde si pořídili druhý dům, Adam naprosto propadne vášnivému poměru s Kelly Summersovou. A pak se jednoho rána vše změní. Adam je zatčen za Kellyinu vraždu poté, co byla nalezena ubodaná v jejich domě. Sarah se záhy ocitá v roli obhájkyně svého manžela, muže obviněného z vraždy své milenky. Je ale Adam skutečně nevinný?

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..