V lednu 2022 vychází – 2. část

Druhá část přehledu knih, které mě zaujaly.

~ Česko ~

Hodná sestra
Sally Hepworth

leden 2022
Ikar

Fern Castleová pracuje v místní knihovně. Tři večery v týdnu pravidelně večeří se svým dvojčetem Rose, která je jí celý život oporou a rádcem. Fern je ze sester ta uzavřenější. Vyhýbá se davům, jasným světlům a hlasitým zvukům. Má pečlivě uspořádaný život a narušení její rutiny by mohlo mít nedozírné následky. Když Rose zjistí, že nemůže otěhotnět, Fern v tom vidí příležitost, jak se sestře odvděčit za všechno, co pro ni kdy udělala. Fern může pro Rose dítě odnosit. Jde jen o to najít otce. Snadné jako facka. Jenže tahle mise obrátí Fernin pevně ohraničený život vzhůru nohama a přivolá temná tajemství z minulosti. Sally Hepworthová, autorka románu Tchyně, přináší naprosto vynikající, svérázný a šokující příběh o dvou sestrách, které pojí stejná krev a také spousta lží…

Med z bodláčí
Sara Paborn

leden 2022
Ikar

Léto 1955: Do rodinného penzionu se nastěhuje mladý nadějný sochař Bo a sedmnáctiletá Veronika prožívá první velkou lásku. Léto 2019: Novinářka a expertka na partnerské vztahy Ebba si po veřejném skandálu vydělává na živobytí hlavně tvorbou křížovek. Ve volných chvílích však navštěvuje poloostrov Bjäre, kde zpovídá osmdesátiletou ženu – jenže ta Ebbě vypráví poněkud jiný příběh, než čekala. Příběh o mladé lásce, která nevyšla. Osudy těchto dvou žen jsou vzájemně propojené a postupně vznikající přátelství pomalu boří generační hranice. Med z bodláčí je román o lásce, jež vzdoruje času, psaný se špetkou krutého humoru a bystrým pohledem na vztahy.

Dům hedvábí (Dům hedvábí #1)
Tabea Bach

leden 2022
Ikar

Po smrti manžela přijme Angela pozvání své tety a navštíví ji v Asenze v italském Venetu. Během pobytu však dojde k překvapivému zvratu, když místnímu Domu hedvábí, poslední tradiční tkalcovně hedvábí, hrozí zánik. Angela začne s tetou plánovat, jak by se dal podnik zachránit. Majitel by Angele tkalcovnu prodal, ale má několik podmínek. A ona pak nečekaně potká muže, do něhož se na první pohled zamiluje… Je připravená na nový začátek v Itálii a na novou lásku?

Jedno malé prasátko (Případy Rosalind Krayové #2)
Rob Ashman

leden 2022
Kalibr

Kevin Palmer je obyčejný chlap – totiž byl, než přišel o ženu, peníze, svůj podnik i reputaci. Snaží se bojovat, ale skončí ve vězení. Tam si vyfantazíruje krutou pomstu, a když ho pošlou pracovat na jatka, poslední dílek skládačky zapadne na své místo. Jenže pak mu osud zasadí ještě jednu ránu, a ta všechno změní. Inspektorka Rosalind Krayová také svádí svůj boj – s vlastními démony. Po brutálním napadení se vrací zpátky do práce a na stole jí hned přistane případ: má co do činění se zvráceným vrahem. Netrvá dlouho a Krayová rozlouskne děsivý vzorec, kterým se zabiják řídí…

Přes zákruty řeky
Aimie K. Runyan

leden 2022
Ikar

Stejně jako se vine řeka krajinou, tak plyne i fascinující příběh jedné rodiny. Beth Cohenová tráví se svým starým otcem poslední měsíce jeho života.

Jeho přáním je, aby s ním prošla staré fotografie a zápisky z druhé světové války, kdy sloužil jako zdravotník na západní frontě. Beth nečekaně nachází fotografii, která obrátí její život naruby…

Lest
Sandra Brown

leden 2022
Ikar

Agent FBI Drex Easton neúnavně sleduje jediný cíl: vypátrat sériového vraha, známého jako Weston Graham. Za posledních třicet let Weston použil mnoho jmen a nespočet převleků, což mu umožnilo okrást osm bohatých žen, než zmizely beze stopy. Jejich rodiny marně čekají na odpovědi a úřady se nemají čeho chytit.

Oběti spojuje pouze to, že se v jejich životě objevil nový člověk, který beze stopy zmizel a nezanechal po sobě žádné důkazy o své existenci… kromě podpisu. Drex je přesvědčen, že tyto ženy byly zavražděny a že je za to zodpovědný sociopat, známý jako Weston Graham. Jenže pokaždé když se k němu Drex byť jen malinko přiblíží, Weston změní identitu a zmizí. Poprvé v dlouhé hře na kočku a myš má ovšem Drex podezřelého na dohled.

Ročenka
Holly Bourne

leden 2022
#booklab

Jak najít svůj hlas? Jak se zamilovat? Jak říkat pravdu? Středoškolačka Paige Vickersová, která pracuje pro školní noviny, je na vylhané příběhy zvyklá. Patří mezi ně třeba řeči o tom, jak je nejpopulárnější spolužačka Grace úžasná. Jenže to je lež. Jak Laura přebírá kluky jiným holkám. To je taky lež. A jak je její vlastní rodina dokonalá. I to je ale… lež. Teď populární Grace a její kamarádky vybírají do chystané ročenky ty „nejlepší středoškolské příběhy“. Jenže tyhle příběhy nejsou jen vylhané, jsou toxické! Page už má lží plné zuby. S pomocí Elijaha, jediného kluka, který ji kdy chápal, je odhodlaná povědět všem pravdu. A asi tím dostane pár lidí na kolena.

Někdo poslouchá Seraphina Nova Glass
leden 2022
Vendeta

Napsala knihu o tom, jak utéct před násilníky. Teď ji jeden pronásleduje. Faith Finleyová má všechno: je talentovaná a úspěšná psycholožka, autorka bestsellerů a moderátorka vlastního rozhlasového pořadu Někdo poslouchá. Za manžela má pana Dokonalého – respektovaného kulinářského kritika Liama. Až do noci, kdy se všechno strašlivě pokazí a život Faith Finleyové se navždy změní. Liam zmizel beze stopy a policie začne podezřívat jeho ženu. A pak začnou přicházet výhrůžky. Vzkazy, které jsou vytržené z Faithiny vlastní knihy – té, jež pomáhá ženám opustit násilnické partnery. Vzkazy jako „Zamkněte okna. Zvažte koupi ocelových dveří.“ Výhrůžek přibývá a záhada kolem Liamova zmizení se prohlubuje. A na nalezení odpovědí bude záviset Faithin holý život.

Prorokova smrt (Prorok #3)
Hakan Östlundh

leden 2022
Vendeta

Teprve před rokem byl Elias Ferreira Krantz jen obyčejný čtyřiadvacetiletý kluk. Teď je z něj Prorok, agent poháněný touhou pomstít svého mrtvého otce. S pomocí kontaktů ve francouzské tajné službě dostane Elias možnost konečně skoncovat s bezcitným Erikem Handsem. Ukáže se však, že otázka viny je komplikovanější, než si představoval, a na cestě za pravdou ho osud znovu svede do cesty s Ylvou Greyovou. Všechno utrpení, kterým si dosud prošli, mezi nimi vytvořilo silné citové pouto.

Prorokův úkol je jasný a brutální. A nelítostně se odrazí zpět jeho směrem. Všem, kdo se dostanou do jeho blízkosti, hrozí nebezpečí nebo smrt, a zdá se, že jediné Eliasovo východisko je znovu zabíjet. Prorokova smrt je po Prorokově zimě a Falešném prorokovi poslední díl napínavé trilogie představující kvalitní příběh na mezinárodní úrovni.

Nymfomanka
Sonia Rosa

leden 2022
Vendeta

„Skousnu rty a nervózně se rozhlížím. Touha po sexu je tak silná, že sotva dýchám. Jako by se mi něco usadilo na hrudním koši a stále silněji mě dusilo. Jako by se mě zmocnila nějaká můra.“ Anita je závislá na sexu. Benzinové stanice, bary, pánské toalety – každé místo je dobré, aby na něm svedla muže. A ti téměř nikdy neodmítnou. Celá léta žije na hraně. Časem ztrácí všechno: syna, dům i každou další práci. Zoufale touží po něčí blízkosti, nedokáže však u sebe nikoho udržet. Palčivá touha po sexu způsobuje, že všechno ostatní ztrácí svou důležitost. Zoufalá touha po něčí blízkosti a touha po příležitostném sexu jí vzaly všechno. Přesto stále bojuje o důstojnost a lásku.

Žena bližního tvého
Tony Parsons

leden 2022
Moba

Co dělat, když se váš dokonalý život začne naprosto vymykat kontrole? Poutavý psychologický thriller Žena bližního tvého nabízí stejné vroucí emoce jako Muž a chlapec v kombinaci s napětím detektivky #smrt všem prasatům, které vám nedovolí knihu odložit. Na první pohled by se zdálo, že Tara Carverová vede dokonalý život. Je to milující matka, manželka a podnikatelka, která provozuje vlastní firmu.

Přesně ten typ člověka, vedle nějž byste chtěli bydlet a se kterým byste se mohli stát i nejlepšími přáteli. Ale jaký člověk je Tara doopravdy? Jednoho šíleného večera se totiž Tara rozhodne tohle všechno ohrozit. Její perfektní život se rázem změní v noční můru, když jí ženatý muž, s nímž strávila jedinou noc, řekne, že s ní chce mít vážný vztah. A že ji ani její milovanou rodinu nenechá na pokoji, dokud mu neřekne ano. Zdá se, že z téhle situace je jen jedna cesta ven. A ta cesta vede přes vraždu.

Prvotřídní vražda
Ann Granger

leden 2022
Moba

Když inspektor Ben Ross ze Scotland Yardu jedné sobotní noci koncem října 1867 kráčí domů, Londýn halí neproniknutelná nažloutlá mlha. Než se ráno zvedne, leží v Green Parku zavražděná žena. Allegra Benedictová byla krásná italská manželka obchodníka s uměním. Ale co dělala odpoledne v Londýně a proč jen pár hodin před svou smrtí prodávala brož v nákupní pasáži Burlington Arcade? Kolik toho ví vyděšená slečna Marchwoodová? Existuje nějaká spojitost mezi zavražděnou a charismatickým knězem Joshuou Fawcettem? A kdo – nebo co – je Říční přízrak, který za mlhavých nocí loví prostitutky pracující na břehu řeky?

Není jako ty
E. Lloyd

leden 2022
Moba

Pro své oddané fanoušky je Emmy Jacksonová alias @mamabezobalu upřímná „instamatka“, která vždycky říká věci tak, jak jsou. Pro svého skeptického manžela, vyhořelého spisovatele, který dobře ví, jak kreativně umí jeho žena zacházet s pravdou, je Emmy živitelkou rodiny a spolehlivým tahounem, který dokáže skvěle a bez skrupulí zpeněžit intimní detaily z jejich společného života.

Pro jednu ze svých nebezpečně umanutých sledujících je však ženou, která má všechno, ale nic z toho si nezaslouží. Když se Emmyino manželství začne pod tlakem rostoucího úspěchu hroutit a střelka jejího morálního kompasu se prudce vychýlí, kolem rodiny se začíná utahovat smyčka skutečného nebezpečí… Sledují ji miliony, špehuje jedna.

Z popela
Alex Schulman

leden 2022
HOST

Drtivý příběh rozbitého dětství a neodvratného rozkladu jedné rodiny Tři bratři se vracejí na rodinnou chatu u jezera, kam se dvacet let žádný z nich neodvážil. Přivážejí s sebou urnu s popelem a chystají se tu splnit matčino nečekané poslední přání. Společná cesta je však provede nejen důvěrně známou krajinou, ale také časem. Náhle jsou z nich opět chlapci s opálenýma nohama a dychtivýma očima, soupeřící o otcovu přízeň a matčinu vrtkavou lásku, kteří mají na světě jen jeden druhého a možná také vůbec nikoho.

Nyní tu stojí jako mladí dospělí muži, navzájem si tak cizí, a přesto nerozlučně spoutaní okovy minulosti. Osudné místo nesmlouvavě vyhání na povrch pečlivě pohřbené vzpomínky a hořkost, která mezi bratry znovu vráží klín. Jak dokáže domov prolezlý nejistotou jako minové pole poznamenat dětskou mysl? A co se doopravdy stalo onoho léta, kdy se všechno rozpadlo na kusy?

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..