RC review: Jak být ženou

Autor: Caitlin Moran
České datum vydání: 2012
Žánr: autobiografie, humor, ze života, feminismus
Věková hranice: 18+
Nakladatel: HOST

Nikdy dříve nebylo lepší být ženou. Máme volební právo, antikoncepci a od roku 1727 nás neupalují jako čarodějnice. Ale pořád ještě zbývá položit pár rýpavých otázek…

Proč se od nás čeká, že budeme vyholené? Měly bychom chodit na botox? Opravdu nás muži vskrytu nenávidí? Jak máme říkat své vagině? Proč nošení podprsenky bolí? Proč se nás všichni ptají, kdy už budeme mít dítě?

 

Caitlin Moran je britská novinářka a televizní moderátorka, co už v osmnácti letech uváděla na britském televizním kanálu Channel 4 pořad o pop music Naked City. Do deníku The Times psala jako recenzentka i jako autorka nejčtenější rubriky, satirického sloupku o slavných osobnostech s názvem Celebrity Watch. Její kniha Jak být ženou byla v roce 2011 při udělování National Book Awards zvolena Knihou roku.

O pojmu feminismus a rovnoprávnost pohlaví slyšíme v posledních letech čím dál tím více. Osobně jsem si o sobě nikdy nemyslela, že jsem nebo nejsem feministika, protože je tolik různých výkladů jednoho pojmu, kdy mi jedno mluví naprosto z duše, zatímco druhé mi přijde neskutečně přehnané a extrémní.

Sama autorka se v knize věnuje převážně pojmu feminismus a co pro ni znamená. Nerozhlašuje že to a ono je pravda nebo ne, ale spíš na příkladech ze života otevřeně popisuje, za co by se žádná žena neměla stydět, co k našemu životu patří, co nás během dospívání napadá a čemu se musíme v dospělosti postavit. Probere tedy úplně všechno, bez servítek, občas pěkně nechutně, rozumně, vtipně a s vervou sobě vlastní.

Nechybí historky o první menstruaci, sexu, vztazích, práci, manželství, porodu i potratu. Některé věci mě šokovaly, v jiných jsem se naprosto viděla, hlavně jsem se při čtení bavila a když to skončilo, bylo mi jasné, že musím sáhnout i po dalších jejích knihách.

Jak být ženou tak dávám 4 hvězdičky a těším se na její další kousky, protože je přesně stejně střelená jako já, i když se v některých věcech úplně neshodneme. Díky ní jsem si uvědomila, že jsem feministka a že jsem ráda za to, jaká jsem. Musím také pochválit výborný český překlad, který neztratil nic z autorčiny ráznosti a upřímnosti.

Divoký květ můžete objednat na stránkách internetového nakladatelství HOST.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství HOST za poskytnutý recenzní výtisk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..