Milenec z temnot

Autor: J.R.Ward
Originální název: Dark Lover
Český název: Milenec z temnot
Knižní série: Black Dagger Brotherhood (Bratrstvo černé dýky)
Díl: první
Žánr: romance, erotika, zvláštní schopnosti, upíři
Věková hranice: 18+

Česká anotace: Úvodní román slavného cyklu představuje tajné bratrstvo šesti upírských bojovníků, ochránců rodu. Ti ve skrytu noci vedou nekonečnou a neúprosnou válku s odvěkými nepřáteli o svá území v Caldwellu.

Nejkrvežíznivějším z upírů je vůdce bratrstva, Wrath, který touží odplatit vraždu svých rodičů. Avšak když jeden z jeho nejstatečnějších bojovníků padne a zanechá po sobě polorodou sestru, musí za ni Wrath vzít zodpovědnost. Zavede ji do světa neživých, o němž dosud neměla tušení, do světa smyslnosti, o níž se ji nezdálo ani v nejdivočejších snech.

Nakladatel: Signet Eclipse (EN), Baronet (CZ)
Počet stran: 393 (EN), 461 (CZ)
Vazba: Brožovaný i vázaný (EN, CZ)
Vydání v USA: 6.9.2005
Vydání v ČR: 7.4.2010

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 5 dnů, červenec 2013, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tak jsem se k prvnímu dílu po tak dlouhé době konečně dostala.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor (obsahuje spoilery):
O sérii Bratrstvo černé dýky slýchávám už skoro od začátku svého blogování. Abych pravdu řekla, nikdy mě nijak extrémně nelákala, ani pořádně nevím proč. To někdy prostě máte takový vnitřní pocit, že některé knihy pro vás nejsou. Ale nevysvětluje to, proč jsem si před rokem pořídila prvních osm dílů i průvodce sérií, aniž bych vlastně jediný díl četla. Neptejte se mě, co mě popadlo, každopádně jsem se k prvnímu dílu dostala až teď, a to díky mému měsíčnímu projektu Čteme s Knižním doupětem.

Beth se živí jako redaktora místního plátku a v jejím životě má vše svůj řád, i když v poslední době začíná cítit, že není vše tak úplně v pořádku. Rozhodně by ji ale nenapadlo, že se stane terčem násilného útoku, který jí otřese až do základů. Ale to není všechno, v životě se Beth objeví tajemný muž, který ji děsí i přitahuje zároveň. Myslí si o něm, že je zločinec, ale ani to jí nezabrání v tom, aby po něm toužila a chtěla mu být na blízku. To ještě netušila, co všechno ji vlastně čeká.

Wrath se už za staletí naučil nebezpečnému životu. Dělá, co je potřeba, aby jeho rasa přežila. Nedokáže k nikomu nic cítit a už vůbec ne k žádné ženě, natož k Marisse, své krevní družce. Ví, že si Stvořitelka přeje, aby konečně převzal vládu nad rasou, ale Wrath má stále v paměti, co se stalo jeho rodičům a nemyslí si, že by dokázal někomu vládnout. Když ho jeden člen Bratrstva požádá, aby dal pozor na přeměnu jeho dcery, zprvu prosbu odmítne, ale později jej tíha okolností donutí vše přehodnotit. Toto rozhodnutí zdá se dokáže změnit jeho dosavadní život…

Je těžké číst poprvé sérii, která má i u nás tolik fanoušků. Zarytí fanoušci vám totiž tvrdí, že nic lepšího není, a nefanoušci zase kroutí hlavou a převracejí oči. A pak si vyberte, jestli máte být natěšení a mít přehnaná očekávání, anebo se držet při zemi. Když se podívám na rok originálního vydání (2005) a přeberu si celý příběh, musím říct, že rozhodně nepatří mezi nejhorší knihy žánru paranormal erotic romance. Ale taky nepatří k těm nejlepším. Podle fanoušků se to prý pořádně rozjede až ve třetím díle a tohle je zatím začátek.

Problém knihy tkví hlavně v její délce, samotná zápletka by se dala seškrtat na polovinu, aby to celé nebylo takové utahané. Hlavně vyhodit části s bezduchými, jelikož ty byly tak bezduché, až to byla příšerná nuda. Chlapi z Bratrstva jsou docela sympaťáci, ale něco mi říká, že bude celá série sledovat klasickou linku červené knihovny, alias chlap bude tvrďák až do chvíle, než najde svou vyvolenou a pak zjihne.

Na tom není nic špatného, že áno… ale když si představím takovou hromadu svalů s nebezpečným vzezřením a v černé kůži, nějak mi to nepasuje k srdíčku jalového mladíčka. Jenže tohle není první ani poslední kniha podobného stylu, takže mě to ani trochu nepřekvapuje a docela chápu, proč si série získala takovou oblibu.

Jako velké plus knihy vnímám počáteční slovníček pojmů, který mi ještě před samotným začátkem dokázal načrtnout i vysvětlit pozadí příběhu. Pak jsem se v různých pojmech v knize orientovala daleko lépe. Některé pojmy a vysvětlení se mi zdály docela legrační, hlavně tedy v souvislosti s celým pozadím příběhu a mytologií zrodu, jakou si autorka vymyslela. Slyšela jsem ovšem, že v pozdějších dílech autorka bohužel zapomíná na své vlastní myšlenky a převrací již dávno dané věci.

První díl nebyl špatný, ale ani mě nějak nezvedl ze židle. Hlavně byl až moc dlouhý, a to je u žánru paranormal romance problém, protože vás po čase přestane příběh zajímat a ani ty sexuální scény vás už tolik neberou. Jsem zvědavá na další díly.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..