>Rozbřesk

>

originální cover
Autor: Stephenie Meyer
Český název: Rozbřesk
Slovenský název: Úsvit
Originální název: Breaking Dawn
Knižní série: Twilight
Díl: čtvrtý
Žánr: fantasy, upíři, vlkodlaci a nějaký naprosto nový druh, jehož název si už nepamatuju 😀
Česká anotace: Být bezvýhradně a neodvolatelně zamilovaná do upíra je pro Bellu Swanovou splněným snem a zároveň noční můrou, jež se nebezpečně proplétá s realitou. 
Bellu, zmítanou prudkou vášní k upírovi Edwardu Cullenovi a zároveň upřímnou náklonností k vlkodlakovi Jacobu Blackovi, čeká bouřlivý rok plný pokušení a ztrát. V něm se musí s konečnou platností rozhodnout, zda vstoupí do temného, ale lákavého světa nesmrtelných, nebo zda bude žít plnohodnotným lidským životem.
Nevyhnutelnost tohoto rozhodnutí se vine celým Belliným příběhem jako červená nit, na níž visí osudy obou kmenů. A jakmile se Bella rozhodne, dojde k celému řetězu nečekaných událostí, jež mohou mít nedozírné následky. 
Budou vlákna Bellina života – objevená ve STMÍVÁNÍ a poté roztřepená a potrhaná v NOVÉM MĚSÍCI a ZATMĚNÍ – zničena v okamžiku, kdy se zdá, že se opět zahojí a spojí dohromady?
Nakladatel: Egmont
Počet stran: 604
Vazba: Vázaná i brožovaná
ISBN: 978-80-252-1160-1
Vydání v USA: 2.8. 2008
Vydání v ČR: 25. 3. 2009
Moje hodnocení:
 

Moje hodnocení originální obálky: 
 


Moje hodnocení české obálky:
1. verze
 

2. verze
 

Datum četby: myslím, že týden, 2008, přečteno v angličtině
Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No, konec jedné upírské telenovely…

Můj názor (obsahuje spoilery):
Bella si má brát Edwarda… a ten jí má po svatbě přeměnit na upíra. Což se samozřejmě vůbec nelíbí Jacobovi. Jenže ani jeden z nich si nedokázal představit, že dřív než k jakékoliv přeměně dojde, může se přihodit i něco úplně jiného. Těhotenství.

A tak se každý z nich musí vyrovnat s tím, co se děje a co se teprve bude dít.

Jde o poslední díl Twilight ságy… Knížka je rozdělena do tří částí (pokud si to pamatuju dobře). Příběh vidíme z pohledu Belly, Jacoba a pak zase Belly. Musím říct, že příběh z pohledu Jacoba nebyl vůbec špatný. Sice nepatří mezi mé oblíbené postavy, ale jeho pohled na věc nebyl k zahození. Obvzlášť, když šlo většinou o sarkastické komentáře a tak vůbec.

Každopádně… nám Stephenie nachystala možnost toho, že Bella s Edwardem můžou mít své vlastní dítě. Voilá! Nápad dobrý a provedení porodu velice, velice drsné… Až to uvidím na filmovém plátně, bude mi zle. Pokud to tedy uvidíme v „celé své kráse“. Jen mě tak nějak mrzí, že na to, jak nám Stephenie neustále vtloukala do hlavy, že Bella jako novorozený upír bude mít šílenou chuť po lidské krvi a bude ochotná proto i vraždit… se ta Bella takhle vůůůbec nechovala, protože je to prostě BELLA, nééé. Ta dokáže úplně všechno.

Na konci knihy se nám rozpoutá obrovská bitva. Mezi Cullenovic klanem a upíry-s-červenýma-očima-na-jejichž-jméno-si-nemůžu-vzpomenout (Volturiovic?). A aby to Cullenovi vůbec přežili, přivedou si posily. Z jejichž množství a jmen jsem pak byla mírně řečeno zmatená. Ten umí to a ten zas tohle… a všichni dohromady uděláme BUM. Ale co. Všechno samozřejmě dobře dopadlo, hlavně díky Belle, jak jinak… a Edward se na ni konečně mohl vrhnout a všichni žili šťastně až do smrti. Tedy… po smrti… ale šťastně. A Jacob si taky našel budoucí družku. Bellinu dceru, jejíž jméno je naprosto ujeté. Ale budiž, já tu knihu nepsala… já ji jenom četla.

Omlouvám se, jestli vám moje recenze vyznívá výsměšně nebo já nevím co… ale tak nějak mám chuť ji právě takhle a právě takovou napsat. Knize dávám 4 hvězdičky, protože jde o zakončení jednoho upírského šílenství, kde se upíři na slunci třpytí a můžou být vegetariány. Jde totiž o úplně nový druh upírů! Takový, jaký najdete na stránkách knih Stephenie Meyer a na spoustě dalších, kteří její nápad okopírovali.

Vzato kolem a kolem… není série zase tak strašná. Svého času jsem i já byla do Edwarda svým způsobem poblázněná a nestydím se za to. Proč taky, že. Jen mě udivuje, co jsou některé fanynky schopné udělat. Promiňte, ale takoví lidé nemají v hlavě opravdu něco v pořádku. Je fanouškovství a fanatické fanouškovství. Je jen škoda, že díky fanatickým fanouškům si někteří lidé jisté knižní série nepřečtou, či je předem odsoudí, jelikož tyhlety typy fanoušků nehážou na knihy zrovna hezké světlo. Ale to jsem se dostala někam, kam jsem vůbec nechtěla 😀 Prostě a jednoduše, sbohem Bello… Vítej Vampýrská akademie!

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Tarina S. napsal:

    >Četla jsi Upíří deníky? Ty vyšly už dávno (první vydání snad 1991?) a hodně se podobají Twilight! Tedy spíše Twilight se podobá hodně jim 🙂 Lidská dívka a upíří vegetarián… a samozřejmě bratr (v Twilight kamarád Jacob :D), který chce získat lidskou dívku pro sebe a blablabla… já osobně mám radši Upíří deníky. Na knížkách Meyerové se mi hodně nelíbí to, jak všechno protahuje, podle mne by se daly všechny knížky zkrátit na polovic a pořád by tam bylo popisu až až… Ale další kniha Meyerové – Hostitel – tak ta se mi líbila 🙂 Četlas ji?

  2. Syki napsal:

    >Prozatím nečetla, ale do budoucna se chystám. Sama jsem ale TVD našla už kdysi dávno, snad někdy po dočtení Twilight a přišla na to, že Twilight je docela slušná vykrádačka právě TVD. Sestřenka má doma myslím první dva díly v češtině, četla je a říkala mi, že je to naprostá ztráta času. O tom mluví i většina fanoušků seriálu. Prý je seriál mnohem lepší než knihy. Těžko posoudím, knihy jsem dosud nečetla, seriál nesleduju…

    Hostitele jsem četla a ano, nebyla to špatná knížka. Jen se mi její děj nijak výrazně nevtiskl do paměti, takže si ji budu muset přečíst znovu, abych na ni mohla udělat review. A Stephenie chystá další dvě pokračování.

  3. Martina napsal:

    >zatlieskajme happy-endu…:-(pohľad Jacoba sa mi strašne páčil tá jeho pesimistická nálada a sarkasticke poznámky boli super… 😀 no a potom tam bol Seth, ktorý zastupuje jednotku v mojom zozname obľúbených postav…ani neviem prečo…. 😀 a fakt som bola sklamaná…na to, že je to posledná časť a ešte nijaká poriadna akcia…naozaj som čakala, že sa tam pobijú…toľké klany proti Volturiovcom a nakoniec veľké h z toho….
    teraz som si spomenula na jeden super dialóg z pohľadu Jakea (neviem ako to je preložené v češtine ale ak si to čítala v slovenčine..jedná sa o Setha):
    Leah: keď bol malý, často mame padal…
    Jake: a zjavne rovno na hlavu…
    Leah: a tiež rád obhrýzal mrežu na postieľke…
    Jake: s olovnatou farbou?
    Leah: tak sa zdá… 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..