Magie střelného prachu

MagieStrelnehoPrachu_bookAutor: Ilona Andrews
Originální název: Gunmetal Magic
Český název: Magie střelného prachu
Knižní série: Kate Daniels World (Svět Kate Daniels)
Díl: první, v celkové sérii půldíl po páté knize
Žánr: urban fantasy, paranormálno, magie, zvláštní schopnosti, upíři, měňavci
Věková hranice: 20+
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Andrea rozhodně nemůže hlásat, že by prožila zrovna idylické dětství. Spíš naopak. Díky tomu, že je šelmočlověk, si z ní i její matky ve smečce udělali boxovací pytel, až to její matka v Andreiných 12-ti letech nevydržela a i s dcerou utekla. Pomstychtivé hyeny Anredu totiž zapálily a smály se tomu, jak hoří.

Díky těmto hrozným zážitkům Andrea nikdy nevěřila ostatním kožoměňcům, držela se od nich co možná nejdál a docela úspěšně tajila i před členy Řádu, co je vlastně zač. Ale nic netrvá věčně a tak se díky silné erupci magie nedobrovolně prozradila, čímž si zatarasila cestu v Řádu a ztratila i lásku muže, na kterém jí záleželo víc než na ní samotné. Nebo je o tom alespoň přesvědčená.

Když si ji ale Jim najme na to, aby vyšetřila záhadnou smrt čtyř kožoměňců, kteří pracovali pro Rafaela, ví, že už před sebou nedokáže nadále utíkat. Rafael se sice tváří, že ji už vyměnil za daleko lepší verzi, ale Andrea dospěla do bodu, kdy je odhodlaná jít si pevně za tím, co chce. A ona chce Rafaela a bezpečí.

Nakladatel: Ace (EN), Fantom Print (CZ)
Počet stran: 326 (EN), 352 (CZ)
Vazba: Brožovaná (EN), Vázaná (CZ)
Vydání v USA: 31.6.2012
Vydání v ČR: 18.6.2014

Datum četby: 6 dnů, leden 2015, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Hodně povedená novela…

Oficiální blog autorů
Oficiální stránky autorů

Můj názor: Pokud můj blog čtete už nějaký ten pátek, víte, že urban fantasy sérii Kate Daniels naprosto zbožňuju. Začala jsem sérii číst v češtině a také každý další díl v češtině čtu i nadále, ačkoliv bych knihy mohla zblajznout v angličtině o několik měsíců dřív. Kate Daniels je jedna z mála knižních sérií FP, která nemá zmrvený překlad. Český překlad jsem si opravdu oblíbila a myslím, že je naprosto skvělý. Veškeré hlášky jsou trefně použity a neztrácejí svůj šmrnc.

Kate jsem si zamilovala, stejně jako Currana, teď je ale na řadě její kamarádka z Řádu, Andrea. Zatímco Kate se ohání Zabíječem a magie jí není vůbec cizí, Andrea ví všechno o střelných zbraních a rozhodně je umí používat. Na celé sérii se mi líbí, že i když je hlavní hrdinka Kate, autoři nezapomínají tu a tam odkrývat i osudy vedlejších postav. U Andrey si s minulostí pěkně vyhráli a nedali jí nic zadarmo. I proto je Andrea tak houževnatá a prostě… megahustědrsná. Ale jiným způsobem než je Kate.

Má hodně podobný humor, přesto má daleko víc popkulturních narážek. Její vztah s Rafaelem je také postavený na úplně jiných základech. Celkově se mi líbí, že je celý klan hyenodlaků postaven na matriarchátu a že je Teta Bé pořádně od rány. A ohromně se mi líbí jejich smysl po humor, pro rodinu a pro… sexualitu.

Dějově byla kniha hodně povedená a svým způsobem pro mě osobně i dost šokující. Vážně jsem nečekala to, co jsem se dozvěděla a kdybych to viděla jako film – nebo seriál – asi bych to nemusela přežít ve zdraví. Moje představivost jela na plné obrátky i tak. Bavila jsem se od začátku do konce a s povděkem jsem kvitovala také to, že se v knize objevila přeložená novelka Magické dary (Magic Gifts).

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..