Rudý úsvit

Autor: Pierce Brown
Originální název: Red Rising
Knižní série: Rudý úsvit (Red Rising Saga)
Díl: první
Žánr: young adult, fantasy, scifi
Věková hranice: 15+
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Darrow je Rudý, člen nejnižší kasty v barevně rozdělené společnosti budoucnosti. Stejně jako ostatní Rudí celé dny pracuje a věří, že povrch Marsu mění v obyvatelný pro příští generace.

Ale Darrow a jeho lid byli podvedeni – lidstvo se na povrch dostalo již velmi dávno, po planetě se roztahují velká města a rozlehlé parky a Rudí nejsou pro dekadentní vládnoucí třídu nic než otroci.

Hnán touhou po spravedlnosti i vzpomínkou na svou ztracenou lásku, Darrow obětuje vše, aby infiltroval legendární Institut, místo zkoušek pro dominantní kastu Zlatých. Bude muset soupeřit o svůj život s těmi nejlepšími a nejkrutějšími z vládnoucí třídy Společnosti. Aby své nepřátele porazil, nezastaví se před ničím. I kdyby to znamenalo stát se jedním z nich.

Nakladatel: Del Rey (EN), Triton (CZ)
Počet stran: 382 (EN), 368 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 28.1.2014
Vydání v ČR: 21.10.2016

Datum četby: 10 dní, květen – červen 2017, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tohle je rozhodně nejlepší kniha tohoto roku a nechápu, jakto že se o ní nemluví. Je boží a vy si ji prostě musíte přečíst!

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor: Rudý úsvit je kniha, která vás v knihkupectví na první pohled díky své poměrně jednoduché obálce nejspíš nenaláká, ale věřte mi, že dokonale klame tělem. Jde totiž o úžasně vystavěný příběh plný zrad, násilí, politických pletichaření a nenadálých zvratů. Většinu času totiž budete koukat s pusou dokořán, co se vlastně děje a komu vůbec můžete věřit.

Není to ovšem úplně lehká kniha ke čtení. Sice jde o young adult scifi žánr spojený s fantasy prvky, ale jednotlivé linky jsou natolik komplikované, že nějaký čas potrvá, než se s celým světem tak úplně sžijete, natož abyste jej pochopili. Nejdřív vás totiž vrhnou do hromady postav, aby vás rázem vyrvali z už známého prostředí a hodili vás do dalšího, následně ještě do dalšího, kde musíte dávat setsakra pozor na to, co se děje, aby vám nic neuniklo. Chápu, že tahle kniha nemusí všem tak úplně sednout, ale já byla naprosto unešená.

Darrow je postava, které fandíte už od samotného počátku, kdy si jede jen to své a má po boku milovanou ženu. Trochu vás sice zarazí, že se vzali tak mladí a celkově mají ty životní hodnoty postavené jinak, ale v okamžiku, kdy o svou jistotu přijde, ztrácí chuť k životu. Dokud se nerozhodne pomstít. A tím se rozjíždí neskutečný kolos, který je natolik šílený, že není jasné, jak to vše vlastně dopadne.

Přitom samotný závěr prvního dílu je pouhým začátkem, který toho slibuje daleko daleko víc. Rudý úsvit je skrytý klenot žánru, který kdovíproč nemá u nás takovou popularitu, přitom je to obrovská škoda. Je to úžasná knížka, co by vám rozhodně neměla uniknout. Já jen pevně doufám, že se dočkáme pokračování, protože potřebuju tuhle pořádnou jízdu zažít znovu a věřím, že takové budou i zbývající dva díly série.

Mimochodem bychom se možná mohli dočkat také filmové adaptace. A to pak bude daleko větší síla než třeba Hunger Games, věřte mi.

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..