Vykoupení

Autor: Lauren Kate
Originální název: Rapture
Český název: Vykoupení
Slovenský název: Vykúpenie
Knižní série: Andělé
Díl: čtvrtý
Žánr: padlí andělé, démoni, nephilim

Česká anotace: Luce a Danielovi dochází čas. Aby Luciferovi zabránili vymazat minulost, musejí najít místo, kde andělé dopadli na Zemi. V patách mají temné síly a Daniel netuší, zda to ještě dokáže – žít, jen aby Luce znovu a znovu ztrácel. Schyluje se k osudové bitvě, po níž zůstanou na bojišti mrtví lidé… a andělský prach. Kdo přinese největší oběť? A komu se zlomí srdce?

Nakladatel: Delacorte Press (EN), Knižní klub (CZ)
Počet stran: 448 (EN), 312 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 12.6.2012
Vydání v ČR: 20.9.2012

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Promo ke knize


 
 
Datum četby: 2 dny, prosinec 2012, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Romanťárna jako hrom.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Série Andělé patří mezi jednu z mála, které řadím mezi své guilty pleasure. Jestli tohle označení vidíte poprvé, ve zkratce vám jej vysvětlím. Už jste se nejspíš setkali s knihou – či knihami – které byste v jakémkoliv jiném případě nejspíš označili za ty horší, hloupé, klišoidní a možná i naprosto pitomé. Zcela určitě byste na knihách viděli plno nedostatků, za které byste jim strhli nějakou tu hvězdičku. Jenže vám se kdovíproč líbí. A to i když víte, že jsou padlé na hlavu. Prostě je to vaše „provinilé potěšení“, co si rádi dopřáváte a vůbec se za to nestydíte. To je pro mě příběh Lucindy a Daniela.

Lucinda už ví, že jí s Danielem poutá dlouhá historie. O tom se přesvědčila na vlastní kůži, když cestovala do svých minulých životů a zjišťovala, co je pravdy na tom, že se pokaždé s Danielem setká a pokaždé také zemře. Koloběh reinkarnace by měl však tímto jejím posledním životem skončit. A podle toho, co má Lucifer v plánu, to vypadá, že pokud se jim nepodaří mu jej překazit, ztratí toho mnohem víc, než jeden druhého.

Teď musí najít tři biblické relikvie, které celá staletí už nikdo neviděl a o nichž se ani neví, jestli vůbec existují. Potřebují je, aby zjistili skutečné místo pádu andělů a mohli tak Luciferovi zabránit v chaosu. Jenže nic nedopadne tak, jak by si přáli a sama Lucinda se na konci dozví pravdu o tom, jak a proč to celé začalo.

Ach, jak jsem se na tenhle díl těšila. Když oficiálně vyšel v zahraničí, jsem byla zrovna v Americe a i když jsem knihu vídávala v knihkupectvích, nekoupila jsem si ji a ani nepřečetla jako ebook. Počkala jsem si až na české vydání pod stromečkem. Je to vlastně vůbec první díl, který jsem prvně četla v českém překladu. Takže jsem si u jistých pojmenování nebyla jistá, ale později mi to došlo. Přece jenom to taky byla nějaká doba, kdy jsem naposledy četla třetí díl.

Musím říct, že i když se někdy tvářím jako drsňačka, v srdci jsem pořádná romantička a Lauren Kate umí napsat opravdu romantický příběh. Jo, je plný přeslazenosti, hlouposti, ujetosti a přitom je to tak geniálně promyšlené. No a co, že pospojovala, co mohla a co se jí hodilo, hlavně se neopakuje. Pro každý díl příběhu si připravila něco naprosto jiného, o čem by člověk řekl, že to snad spolu ani nesouvisí, ale když se podíváte zpětně, co a jak kam strčila, dojde vám, že to i dává smysl. Možná je to dost přitažené za vlasy, ale upřímně – mně tím koncem vyrazila dech. Až takhle překroucené jsem to nečekala, a rozhodně mě překvapila.

U Lauren se mi prostě líbí styl, jakým píše. Dokáže mě chytnout. Její vykreslení vztahu mezi Lucindou a Danielem je prostě sladké. Je z těch stránek vážně cítit, že se milují, a ne jenom v jednom životě. A to mi hraje na tu správnou strunu. Reinkarnace mě prostě baví. A spojená s biblickým příběhem? Count me in. Prostě je to dobrá kombinace toho, co mám ráda.

Ano, uvědomuji si, že za jiných okolností bych nejspíš celou sérii setřela. Jenže Lauren má jiskru. Becca Fitzpatrick tak akorát třes. Lauren nekopíruje, jen spojuje nespojitelné a ono to i docela funguje, když přehlédnete tu neuvěřitelnou klišoidnost. Becca vykrádá sama sebe a dost si protiřečí, navíc první díl jako by z oka vypadl Stmívání. To, že tam má anděly a chasvan (nebo jak se to přesně píše) mě neoblbne, koncepce je naprosto stejná, včetně hodin biologie a „chci tě zabít, ale miluju tě“. Jinak vám už asi nevysvětlím, proč mám Andělé ráda. Prostě mám. A doporučím ji všem romantičkám, které touží po lásce skrz čas.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Astesia napsal:

    Aaaach som na strane 76 😀 Dúfam, že sa čoskoro dostanem na koniec, ale to čítanie si neskutočne užívam 🙂 Zbožňujem sériu 🙂 A tá láska medzi nimi!!! Daniel, vezmi si ma 😀
    Astesia recently posted..I can be anyone… *17My Profile

    • Syki napsal:

      Souhlasím! Buď si jednou vezmu Daniela, anebo se jedno z mých dětí bude jmenovat Daniel(a) 😀 Mám to jméno strašně ráda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..