RC review: Osudové rozhodnutí

OsudoveRozhodnuti_bookAutor: Lisa McMann
České datum vydání: 8.10.2012
Knižní série: Lovkyně snů (The Wake)
Díl: třetí
Žánr: young adult, paranormálno, detektivní
Věková hranice: 15+
Nakladatel: FRAGMENT

Janie se po nedávných událostech musí rozhodnout, jakým směrem se její život bude ubírat dál. Díky tomu, že se její utajení u posledního případu provalilo, všichni ví, že patří k policii. Jenže to není všechno, zjistila, kam až ji může užívání její zvláštní schopnosti dovést. Není si proto jistá, jestli se jí chce podvolit, anebo se od celého světa izolovat.

Ale pořád je tu Cabel. A ten se nevzdává. Hlavně ne po tom všem, čím si společně prošli. Nemá ovšem ani nejmenší ponětí, jaký vnitřní boj se v Janie svádí. Všechno začne být o to horší, když se najednou na scéně objeví někdo, o kom Janie neměla ani ponětí. Ale ten někdo jí zahoupá životem ještě víc…

Snění dokáže být nebezpečné

U závěrečného dílu snové trilogie si pro nás autorka přichystala jedno zajímavé a poměrně zásadní překvapení. Čtenáři si její sérii oblíbili právě díky netradičnímu stylu vyprávění a notné dávky syrovosti až krutosti. Svým hrdinům nedává nic zadarmo a ukazuje tak, že život není jenom procházka růžovou zahradou. Všichni máme problémy, ale každý z nás je řeší jinak.

Lisa McMann se narodila roku 1968 v Michiganu, momentálně však žije v americkém Phoenixu s manželem a dvěma syny. První díl série Lovkyně snů, Procitnutí, se v kategorii pro děti a mládež vyšplhal na první místo bestsellerů New York Times. Inspiraci k příběhu ji vnuknul její vlastní sen, kdy se jí zdálo, že vstoupila do manželova snu. Obsahem jeho snu prý byly duhy a koťátka. Spisovatelkou chtěla být už od čtvrté třídy. Na kontě má celou řadu knih, píše pro děti i dospívající. Letos se v češtině dočkáme například knihy Prokleté město.

Překlad

Na překlad téhle série jsem si už poměrně zvykla, tedy alespoň na všudypřítomného Cabela. Je pravda, že už to byla nějaká doba, kdy jsem naposledy četla druhý díl, takže jsem ze začátku měla trošku problém si zvyknout na styl vyprávění a všechny vnitřní myšlenky hlavní postavy či na sled děje, ale když jsem se pořádně začetla, šlo to pěkně rychle. Nevnímala jsem tedy ani to, jestli jsou v knize nějaké výrazné chybky.

Postřehy a pocity

Když jsem se do knihy pouštěla, bylo mi tak trochu líto, že už příběh končí a zároveň jsem byla zvědavá, jak to celé Lisa zakončí. Jistou dávkou jsem se taky bála, protože si mohla vymyslet cokoliv. Předchozí díly ukázaly, že se nebojí jít do pořádně drsných témat. Janie to neměla nikdy lehké a jak se později ukázalo, nebude to mít lehké do konce života. Autorka si krásně pohrála s vnitřními pochybami obou hlavních hrdinů.

Jejich vztah je jaksepatří hořkosladký. Soucítíte s nimi a stejně jako Janie tak nějak nevíte, jak z toho všeho ven a který výsledek je ten správný. Dojde vám, že úplně šťastný konec nejspíš neexistuje a záleží jen na nich, jak se k celému problému postaví. Postupně spolu s Janie odhalujete zase kousek tajemství o tom, co to znamená být Lovec snů a jak moc to dokáže člověka ovlivnit.

Hodnocení

Celkově se mi celá série jeví jako vydařená. Lisa přišla s tématem, co tu už možná bylo dříve, ovšem pojala jej dosti originálně. Její knihy jsou obsahově poměrně krátké, přesto probírá vážná témata, o nichž se zase tak často nemluví. Témata, která některé z nás dokážou strašit i celý život. Je zajímavé sledovat i proměnu, jakou Janie v průběhu všech tří knih prošla. Na začátku mi připadala spíše jako oběť svých vlastních schopností. Později se rozhodla vzít život do vlastních rukou.

Samozřejmě nešlo všechno po másle a ne všechno bylo hezké, ale tak to v životě už bývá. Líbí se mi propojení skutečného světa s tím snovým a jak moc některé sny dokážou lidi ovládat i při bdění. Noční můra nás někdy může pronásledovat i celý život, jen si to neuvědomujeme. Anebo možná nechceme. V posledním díle se autorce podařilo mě některými kroky opravdu překvapit. Nakonec jsem ale ráda za konec, který i mně přišel nejrozumnější. Dávám tak knize 4 hvězdičky a těším se na její další knihy. Možná se dočkáme i filmového zpracování. Filmová práva byla prodána Paramount/MTV Films.

Lovkyni snů: Osudové rozhodnutí si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..