Předobrý život

Autor: J.K. Rowling
Originální název: Shielded
Český název: Předobrý život
Žánr: ze života
Hodnocení: 4 hvězdičky

Když dostala J. K. Rowlingová pozvání promluvit před studenty na Harvardově univerzitě, rozhodla se k absolventům hovořit o dvou tématech, jež jsou jejímu srdci nesmírně blízká: o tom, co všechno může přinést neúspěch, a o významu představivosti. Studenty ujistila, že odvaha selhat je pro dobrý život stejně důležitá jako jakékoli jiné konvenční měřítko úspěchu. Schopnost představit si, jak žije druhý, a vcítit se do něj – zvlášť pokud dotyčný neměl v životě takové štěstí jako my – je vlastností veskrze lidskou a jako takovou si ji musíme hýčkat.

Příběhy, které Rowlingová vyprávěla, a provokativní otázky, které studentům kladla, už mnohé inspirovaly k úvahám o tom, co to takový „dobrý život“ je. Její slova, jež vyjdou v češtině poprvé, slouží jako útěcha a volání do zbraně zároveň – a to pro čtenáře všeho věku, kteří stojí na životní křižovatce. S odvahou riskovat (a vědomím, že se nám to možná nepodaří) a schopností zkrotit svou představivost se můžeme všichni trochu přestat bát a otevřít se příležitostem, jež život přináší

Nakladatel: Little, Brown and Company (EN), Albatros (CZ)
Počet stran: 74 (EN), 80 (CZ)
Vazba: Vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 14.5.2015
Vydání v ČR: 14.4.2018

Datum četby: 1 den, únor 2023, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Trochu zvláštní.

Oficiální web autora

Můj názor: Přiznám se, že tak úplně nechápu, proč tenhle proslov vůbec kdy vyšel v knižní podobě, ale vzhledem k tomu, že J.K. Rowling je stále i přes své kontroverze stále zvučné a hlavně výdělečené jméno, takže se asi není čemu divit. Ani si nepamatuju, jestli jsem proslov kdysi už nečetla v angličtině, ale asi na mě nijak zvlášť nezapůsobil, protože jsem si ho nepamatovala. Ono přece jenom je to útlá knížka, pár vět na jedné straně, na té druhé ilustrace, slupnete ho za chvíli.

Poselství je už dopředu jasné, čte se poměrně dobře. Obešla bych se ovšem bez vsuvky ohledně Amnesty International, i když chápu, proč se ji rozhodla uvést. Na J.K. je zajímavé to, že se nebojí hlubších témat. Otevřeně mluví o tom, co se jí v životě přihodilo, a jak se dostala tam, kde je teď. Samozřejmě se skvěle mluví o krušných chvílích, když máte nějaký ten milion v kapse (anebo hodně, hodně, hodně milionů), ale je vidět, že rozhodně ví, o čem mluví.

V poslední době J.K. docela klesla v očích hromady jejích fanoušků díky svým výrokům. Nesoudím nikoho, vzhledem k tomu, že mě osobně se její slova nijak nedotkla (protože se mě ani netýkala), chápu, že se jiným vůbec nelíbila. Na druhou stranu má každý právo na svůj názor a úplně nechápu tzv. „cancel culture“ posledních let, protože mi přijde úplně zbytečná. Rowling to stejně nepoloží. Harry Potter je doslova zlatý důl.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..