Top Ten Tuesday (5)

Tohle meme má na svědomí The Broke and the Bookish. Úkolem je každé úterý sestavit top deset věcí souvisejících s knižním světem.

~ Top 10 knih, které bych doporučila někomu, kdo nerad čte ~

Tohle je dost zapeklité téma, protože každý jsme jiný a každého z nás baví něco jiného. A v případě, pokud někdo vážně rád nečte, tak ho nejspíš ani sebelepším příběhem ke čtení nedotáhnete. Ale pokusila jsem se vybrat knihy různého žánru pro různé věkové kategorie.

1. Harry Potter (J.K.Rowling)
Přiznávám, že je to už dosti ohrané, ale vím, že právě tato série u mnoha lidí odstartovala čtení knih celkově. Byl to právě Harry Potter, který ke čtení přivedla malé i mladé čtenáře a ti pak postupně s Harrym vyrostli, později zkusili zase jiné knihy. Takže si myslím, že Harry by byla dobrá volba.

 
 
 

2. Pán prstenů (J.R.R.Tolkien)
Myslím, že tahle série by se zase hodila pro ty, kteří se rádi ztrácejí ve fantasy světech online her a her celkově. Znám několik lidí, kteří sice neradi, ale po Tolkienově díle sáhli a tím započala jejich láska k žánru fantasy. Teď každým rokem jezdí nadšeně po všech možných fesťácích, ať už je to PragoFest či Festival Fantazie.

 
 

3. Zlodějka knih (Markus Zusak)
Hodně lidí má rádo válečné filmy – převážně tedy kluci, ale znám i několik holek – ale po nějaké válečné knize by ani nesáhli, protože jim to prostě nepřipadá to pravé ořechové, případně jim některé válečné knihy přijdou až moc syrové či reálné a nemůžou se s tím nějak popasovat, přestože v televizi jim to nevadí. Sice nejsem až tak velký fanoušek Zlodějky knih, ale myslím si, že jde o hodně zajímavé zpracování téma druhé světové války, navíc jde o příběh z druhé strany barikády.

 
 

4. Hunger Games (Suzanne Collins)
Sérii nefandím tolik jako jiní, přesto si myslím, že jde o velice dobré počtení. Knihu bych odporučila pro ty, co mají rádi apokalyptický svět budoucnosti, kdy se lidstvo ocitlo pod vládou jedné silné diktátorské větve. Také by se knihy určitě líbily lidem, kteří rádi bojují proti špatnému systému. Navíc je v příběhu hned několik nečekaných zvratů.

 
 

5. Vampýrská akademie (Richelle Mead)
Vím, že existuje hodně nadšenců a fanoušků seriálu Buffy i Angel, proto si myslím, že tahle série je pro ně jako dělaná. Kdyby mně někdo řekl, že Rose je svým způsobem knižní Buffy, sáhla bych po knihách monhem dříve. Na téhle sérii se mi líbí ta propracovanost pozadí příběhu, ten svět celkově, důvod, proč má smysl proti upírům bojovat a že upíři neumí jen to a tamto, ale že jsou nebezpeční všem, dokonce i dalším upírům.

 
 

6. Magic Study (Maria V. Snyder)
Řekněme, že jde o klasickou verzi moderní fantasy, která není ani tak úplně klasická fantasy, ale ani klasická… dejme tomu… detektivka, či romance. V poslední době je hodně filmů podobného ražení a myslím si, že Maria dokáže všechno správně vyvážit, přitom jde o hodně povedený příběh.

 
 
 

7. Anna and the French Kiss (Stephanie Perkins)
Těm, co si myslí, že dívčí románky jsou o ničem a že to dospívající holky nebude bavit. Anna je v tomto případě skvělý kousek, takhle dobře napsanou chick lit jsem dlouho nečetla a jsem ráda, že se ke mně dostala, protože jsem si ji maximálně užila. Takže se těšte na český překlad!

 
 
 

8. Percy Jackson (Rick Riordan)
Série je primárně určená malým čtenářům a myslím, že je pro malé „nečtenáře“ skvělým začátkem. Kapitoly mají vtipné názvy, samotný průběh knih je lehký, častokrát i hodně vtipný až přitroublý. Navíc pokud se jedná o děti, které si ve škole připadají pozadu, nejsou zrovna v kolektivu oblíbení, možná si díky příběhu Percyho o sobě budou myslet, že i oni jsou něčím výjimeční.

 
 

9. Černobílý svět (Kathryn Stockett)
Knihu jsem sice ještě nečetla, ale už ji mám doma a moc se na ni těším – ovšem viděla jsem film. Vím, že film není totéž jako kniha, ale pokud by kniha za to opravdu nestála, nejednalo by se o světový bestseller. Tady by si určitě přišly na své všechny ženy, protože je to kniha o ženách pro ženy.

 
 
 

10. Stopařův průvodce po Galaxii (Douglas Adams)
Tuhle knihu by rozhodně neměl vynechat žádný fanoušek klasického britského humoru, či fanoušek klasického naprosto střeleného humoru všeobecně 😀 Nejsem si jistá, jestli existuje vícero podobně laděných knih, ale myslím, že takoví fanoušci Červeného trpaslíka si určitě přijdou na své.

 
 
 

Proč mezi vybranými knihami není žádná klasika? Protože většina lidí, co nerada čte, se ke klasice staví mnohem víc odmítavě, než pokud je to v případě moderní literatury.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..