RC review: Padlí andělé & Leviatan

Autor: Thomas E. Sniegoski
České datum vydání: 2011
Knižní série: Padlí andělé
Díl: první a druhý
Žánr: paranormálno, andělé
Nakladatel: CooBoo

Česká anotace: Aaron Corbet je celkem normální kluk, trochu samotář, sirotek s problematickou minulostí, který ale doufá, že konečně našel náhradní rodinu, přátele i smysl života. Vše se ale změní na jeho osmnácté narozeniny; začne najednou rozumět portugalštině, latině, a dokonce i svému psovi… Pak se objeví dva podivní muži, kteří mu prozradí, že je Nephilim – syn smrtelnice a padlého anděla. A tak začíná příběh plný zvratů, utrpení, andělů a odvěkého boje dobra a zla.

Andělé jsou v kurzu

Je obecně známo, že andělé přebírají štafetu po upírech a vlkodlacích. A když už ji nepřebírají, tak se alespoň dostávají na stejnou příčku. Možná i výš. Andělé jsou fascinující bytosti už odjakživa. Není tedy divu, že se stávají novými hrdiny, po nichž by mohly čtenářky toužebně vzdychat. Proč ne. Taky by mi nevadilo mít vedle sebe někoho takového, jako je model na obálce knihy. Ovšem autor při psaní knih tohle nejspíš na mysli neměl.

Thomas E. Sniegoski je autorem řady knih pro dospělé. Žije v Massachusetts se svou ženou a psem Mulderem. Obdivuje Stephena Kinga a jeho oblíbeným hrdinou je překvapivě Dracula. Tom začínal v komiksovém průmyslu – pracoval tak pro Marvel, DC, Image, Dark Horse či Cartoon Books. Stojí tak například za postavami jako je Hellboy, Batman, Wolverine, Buffy – přemožitelka upírů a Angel. Jeho knižní série Padlí andělé byla také zfilmována do podoby třídílného miniseriálu. Hlavního hrdinu si zahrál Paul Wesley, seriálový představitel Setafana Salvatore.

Fakta a fikce

Aaron Corbet si toho v životě užil dost, ale netušil, že to nejhorší ho teprve čeká. Od chvíle, kdy oslavil své osmnácté narozeniny, se mu totiž dějí divné věci. Najednou rozumí a mluví cizími jazyky, které se nikdy neučil. Tak například taková portugalština či latina. Co je ještě divnější, najednou rozumí i svému psovi.

A pak se objeví někdo, kdo tvrdí, že je Aaron potomkem lidské matky a andělského otce. Velká bomba. Které však Aaron odmítá uvěřit, andělé totiž neexistují a už vůbec nemůže být potomkem jedním z nich. Jenže následující události ho dosti krutě přesvědčí o opaku.

Překlad

K českému překladu mám jedinou výtku a to tu, že se v knize až přespříliš vyskytovalo slovíčko jenž. Většinou v knihách vídáme který, jaký, ale jenž jen málo. Vyznívá tak nějak „stařeji“, přestože jej sama ve svých textech dosti používám. Při mluvě starodávných bytostí jako jsou andělé toto slovíčko v mluvě kvituji, při mluvě osmnáctiletého Aarona už zase tolik ne.

Nepůsobí to totiž přirozeně a přistihla jsem se, že při čtení začínám být na výskyt slova až alergická. Jinak k českému překladu nemám žádné výhrady. Ono celkově kniha nepůsobí jako klasický young adult žánr, takže se to přirozeně odrazí i na samotném stylu vyprávění.

Postřehy a pocity

Oba díly svazku se mi moc líbily. Je z knihy cítit, že byla psána dřív, než začalo young adult šílenství a že ji napsal muž. Příběh je tak místy vykreslen dosti živě, syrově až mírně šíleně. To nemusí hned každému sednout, mně ale ano. Aaron mi byl sympatický od prvních stránek a zamlouvalo se mi, jak se celkově chová.

Není to typický pozér, co má pusu plnou keců a tváří se, že ho nic nerozhází. Ze začátku má dost problém přijmout to, co je, co se mu děje a co to vůbec může znamenat. A jeho pes Gabriel je prostě rozkošný. Camael se jako anděl chová tak, jak bych i předpokládala.

Hodnocení

Od knihy, potažmo knih, jsem toho moc neočekávala. Nejspíš i z toho důvodu jsem byla velice příjemně překvapena a četbu jsem si pořádně užila. Od začátku do konce. Svým způsobem mi knihy připomněly spíše starší kousky, kde jste nevěděli, co se stane na další stránce a na co se vůbec připravit.

Jsem spokojená a spokojeně dávám 4 hvězdičky, protože si tu nejvyšší nechávám na pokračování. Doufám, že mě překvapí ještě více. Dějově je tam toho totiž hodně nakousnuto a jsem zvědavá, co se z toho vyklube. Po všem tom tuctovém je tahle andělská série příjemnou vzpruhou, kterou rozhodně doporučuju. Nezaškodí, když budete mít větší přehled.

Knihu Padlí andělé & Leviatan si můžete objednat na stránkách nakladatelství CooBoo.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Zuzana napsal:

    Jo, to jenž, již, jež mě tam taky rozčilovalo. Nevím, zda od toho autorka později upustila, nebo jsem ho pak už přestala vnímat, ale zpočátku to bylo šílený.
    První díl byl skvělý, u druhého mi vůbec nedávalo smysl, proč se děj vydal tím směrem, jak se vydal. Teď čtu Aerii a na Leviathana to vůbec nenavazuje, tak si říkám, proč ho autor vůbec napsal. Snad jen aby dokázal, jakou moc Aaron má a abychom se setkali s archandělem Gabrielem, ale to mohl autor napsat jinak, příběhem ,který by dával větší smysl. Za mě první část 4 hvězdy, druhá dvě.

  2. Zuzana napsal:

    myslela jsem samozřejmě autorku překladu, ne autorku knihy, když ji napsal muž :-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..