Ohlédnutí se za rokem 2013

Upozornění: Následující článek se mi nějak vymknul z rukou. A to totálně. Myslela jsem si, že půjde o stručný článeček, ale jakmile jsem začala psát, už to nešlo zastavit. Znáte mě.

Loňský rok pro mě byl plný životních zvratů, začátků i konců. Až se mi nechce věřit tomu, kolik jsem toho vlastně za ten rok vůbec zvládla a jak moc se můj život posunul. Pamatuju si, jako by to bylo včera, kdy jsem se vrátila v září 2012 z Ameriky a srovnávala se s tím, že mám před sebou nejspíš poslední rok školy, načež jsem do školního procesu musela skočit rovnýma nohama, protože si mou pozornost žádala diplomová práce.

A řeknu vám, že nic horšího než je diplomka, jsem dosud ještě nepsala. Netuším, jak se mi to podařilo dát vůbec nějak dohromady a přiznám se, že jsem si sáhla až na hranice své vlastní představivosti. Pak přišlo učení se na zkoušky a státnice a to byl taky pořádný záhul. Při samotných státnicích jsem ze sebe vydala maximu, ačkoliv jsem si jako již tradičně vytáhla snad to nejhorší, co jsem mohla. To bych ani nebyla já, že ano. No a po ukončení školy přišlo hledání práce.

Otevřela se mi nová éra života. Po dlouhém a mírně frustrujícím hledání jsem nakonec zakotvila v Praze a ještě k tomu všemu dostala velice příjemný vedlejšák v Dominu, které mi neuvěřitelně přirostlo k srdíčku a věřte mi, že lepší nakladatelstkou redakci nenajdete. Ale pokud mě sledujete pravidelně, tohle všechno víte a už vám to určitě musí lézt krkem, co? Tak co kdybychom přešli k blogovací části, která vás určitě zajímá daleko víc.

Abych pravdu řekla, rok 2013 mi v blogování a knihách tak nějak splývá. Stalo se toho totiž tak strašně moc, že ani nevím, kde pořádně začít. Musela jsem si projít celý archiv, abych se vůbec podívala, co všechno máme za sebou.

Tak prvotně, minulý rok byl napráskaný články. Po čtyřměsíčním útlumu, který můj blog zažil v roce 2012 díky mému pobytu za velkou louží, jsem si to celé chtěla nějak vynahradit a vrhla jsem se do nekončícího vrhu příspěvků a projektů, který pokračoval i v roce 2013. Upřímně, neřeknu vám, jaká zběsilá síla mě posedla a co v tom bylo. Prostě jsem měla plno energie a vypouštěla jsem ji tam, kde mě to nejvíc bavilo.

Podívejme se na důležité události jednotlivých měsíců:

Leden

Proběhlo vyhlášení vítězů prvních Knižních blogerských ocenění, které jsem uspořádala společně s VeEee a říkám si, jestli bychom neměly udělat i durhý ročník, jen ho možná pojmout trochu jinak. Pak jsem přišla s novým občasným mem, Blogspirace, kde nechávám promluvit své kreativnější já. Na sraze v Českém Těšíně jsme konečně poznali větší okruh našich domácích blogerů a můžu říct, že jsou z nás kamarádi doteď. Po té přišla má klasická bilance toho, jak vypadá má knihovnička – Knihomolův rok. Bylo toho tolik, že jsem to musela myslím rozdělit na čtyři až pět článků. Nakonec jsem vyslšela vaše prosby a vymyslela nějaké to „společné čtení“, tedy Čteme s Knižním doupětem. Nezapomínejte, že i tento měsíc mám pro vás jedno připravené.

Únor

V únoru jsem zaběhal více do starých kolejí a kromě už dávno provařených rubrik, recenzí, meme a soutěží, jsem se rozhodla přijít i s nějakou tou knižní tour. A tak přišla na svět tour s Markutským královstvím.  Říkám si, že bych do nového roku mohla přijít s dalšími tour, jen si musím promyslet jejich koncepci. Kromě toho jsme uspořádali také knižní sraz v Brně.

Březen

Další tour byla ta Gangsterská, která vás hodně bavila a myslím, že jste díky ní objevili zajímavou českou autorku. V březnu se také poprvé představil Knižní pořad, který měl tuším doteď tři díly, pokud se nepletu. Teda, zajímalo by mě, jestli bude pokračovat anebo ne… Kromě toho se na blogu objevila také tour k příležitosti uveřejnění bonusové novely k sérii od Beth Revis. A na závěr tu máme rovnou dva srazy – v Praze a ve Zlíně. Poznala jsem úžasnou hromadu nových lidí, ze kterých se stali mí přátelé, za což jsem opravdu ráda. To je to, co mě na celém tomblogování a knižním světě baví nejvíc.

Duben

V dubnu se na blogu objevila detektivní tour s úžasnou spisovatelkou Karin Slaughter. Věřte mi, že jsou její knihy opravdu úžasně a pokud jste se k nim ještě nedostali, urychleně to napravte. Kromě toho jsme si udělali v mé rodné Karviné další menší knižní sraz s již dobře známou bandou ze Slezska.

Květen

S květnem přišla Dystopická tour, v níž jste poznali dvě úžasné série. Druhý díl Monumentu 14 už mám za sebou a byl vážně úžasný, na pokračování Dechu jsem ohromně zvědavá. V květnu se také odehrál další pražský sraz a knižní veletrh. Obojí jsem si skvěle užila, což se můžete dočíst třeba tady.

Červen

V červnu jsem se dokonce po půlroce dokopala k tomu, abych zveřejnila projekt Můj autor roku 2012. Je to jedne z těch projektů, který mám opravdu ráda a ráda zjišťuju, koho nového jste objevili vy. I tento rok se na projekt můžete těšit. Nadhodila jsem také informaci o tom, že bych na webu měla menší poradnu ve formě odkazů na články, šlo o Knižní okénko. Myslím, že by byla škoda na tuhle věc úplně zapomenout, takže mám v plánu ji opět rozjet.

Červenec

První letní měsíc se rozběhla speciální prázdninová tour, Žhavé léto s Baronetem. Také jsem rozběhla druhý ročník Letního dumání a něco mi říká, že byste rádi a brzy uvítali nějaké další, jen si musím vymyslrt dobrá témata (nápady?). Na Facebooku jsme konečně pokořili hranici 1000 likes! Co myslíte, dokážeme to letos vytáhnout na 2000? Zapojila jsem se do projektu laurdes, Pětistovka je jen číslo a pro blog Neoluxoru přišla s týdenním speciálem o Comic-Conu. A jako třešničku jsme měli knižní sraz v Ostravě a také mega sraz ve Zlíně.

Srpen

Měsíc spren se stal symbolickým měsícem komentářů, kdy jsme si navzájem po blozích a stránkách nechávali u článků komentáře. Myslím, že to byl hezký projekt a že nás všechny zahřálo u srdíčka, když jsme u nějakého svého kecu našli nějaký ten komentář. Já už jsem si i za ten rok odvykla, že mi málokdo z čtenářů něco pod článek opravdu napíše, takže to mil rozhodně milý měsíc i pro mě. Kromě toho byl v tomto měsíci na webu uveřejněn také 2000. příspěvek a to už je panečku ale číslo. A na konci měsíce jsme měli další mega sraz v Praze.

Září

V září se na poli blogování nic extra nestalo, tedy kromě toho, že jsem v četnosti příspěvků spíše polevila. A to proto, že jsem si našla práci a že jsem se přestěhovala do Prahy. Byl to velice náročný čas, tehdy jsem ani neměla přístup k internetu a celkově jsem byla docela odříznutá od světa. Těžko uvěřit, že je to už tak dlouho.

Říjen

V říjnu Knižní doupě oslavilo třetí rok existence. Páni, vážně, páni. Někdy mi připadá, že je to daleko déle, jindy si zase říkám, že to musí být jenom chvilka. Je až neuvěřitelné, kam jsem se za tu dobu blogování posunula a co všechno jsem zažila. Člověk by se měl pořád v něčem vzdělávat, no ne? A jako bonus jsme v tomto měsíci měli rovnou dvě knižní tour, jedna s Mořem klidu, druhá pak v Podzimním napětí.

Listopad, Prosinec

Tyto poslední dva měsíce se nic extra zvláštního nestalo. Tedy, pokud nepočítáme mou účast na Vánoční poradně na Neoluxoru.

A na závěr si dejme kratší přehled a statistiku mých přečtených knih, jak mi to vyhodilo na GoodReads. Původně jsem se svou čtecí výzvou začínala na čísle 100, to jsem kupodivu překonala (dávám to za vinu i častému cestování vlakem… to víte, já za ty čtyři hodiny i nějakou tu kratší knihu přečtu) a posunula se na číslo 130, 150 a nakonec jsem skončila na 192. Fíha. To jsem vážně nečekala. Myslíte, že příští rok dám 200?

Počet přečtených knih…

Počet přečtených stránek…

A jak vypadá celkový přehled?

Tak, to by myslím už naprosto stačilo, že jo? Díky za pozornost, pokud jste došli až sem, jste perfektní!

P.S.: Omlouvám se za chybky, už se mi to nechce všechno opravovat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. EM napsal:

    Úžasné shrnutí. Tolik knížek bych taky chtěla za rok přečíst. 🙂
    EM recently posted..Posuď knihu podle obalu (3)My Profile

  2. Nikki Finn napsal:

    to je úžasné takto sledovat 🙂 z toho kvanta jen dvě s jednou hvězdičkou je supr :))
    Nikki Finn recently posted..2014 Knižní čtecí výzvaMy Profile

  3. Viscovim napsal:

    Super článek! A i když se zdá dlouhý, četl se opravdu rychle! 🙂
    Viscovim recently posted..Pátračka Gilda a Mrtvá schránka – Jennifer AllisonMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..