RC review: Volání úplňku

Autor: Keri Arthur
České datum vydání: 19.7.2013
Knižní série: Strážkyně Riley Jenson
Díl: první
Žánr: paranormálno, erotika, upíři, vlkodlaci
Věková hranice: 20+
Nakladatel: Fantom Print

Česká anotace: Riley Jensonová, vzácný kříženec upíra a vlkodlaka, se snaží najít své místo ve světě. A pro ženu, jako je ona, to je nelehký úkol, zvláště když ji její práce – pro organizaci, která dohlíží na nadpřirozené rasy – postaví tváří v tvář těm nejvíc sexy mužům, jaké je možno si představit. Riley, v níž samotné převažuje vlk nad upírem, je náchylná k měsíční horečce: období, kdy se jí zmocňuje nezvladatelná touha po muži. Ale když její bratr – dvojče – Rhoan padne do zajetí, Riley se musí soustředit – bez ohledu na to, že se na prahu jejího bytu objevil extrémně svůdný, zcela nahý a dezorientovaný upír, jenž hledá Rhoana. Nyní bude muset své touhy udržet na uzdě, pokud chce bratra najít. Protože ti, kteří Rhoana unesli, mají spadeno i na ni.

Oblíbená autorka

Keri Arthur se narodila v Melbourne v Austrálii a vyrostla společně s draky, elfy, upíry, vlkodlaky, měňavci a příležitostně mluvícími koňmi. Což trápilo hlavně její rodiče. Teď, když se živí vyprávěním podobně divokých příběhů, jim to už zase tolik zvláštní nepřijde. Když zrovna nepíše, chodí do fitka nebo sedí před televizí.

Autorka říká, že začala psát ve svých dvanácti letech, když si přečetla jednu z knih Elaine Mitchell a nelíbil se jí konec – tak si napsala vlastní. V současné době má na kontě více než 28 novel. Její knihy byly nominovány na Romantic Times Reviewers Choice Awards a získaly RT’s Career Achievement Award za urban fantasy. Spolu se svou dcerou stále žije v Melbourne a na Austrálii nedá dopustit.

Fakta a fikce

Riley Jenson je poloviční vlkodlačice a poloviční upírka, ačkoliv v ní převládá spíše vlčí část, která se o své hlásí pokaždé, když probíhá Měsíční horečka… což je zrovna teď. Musí ale svou zvýšenou sexuální lačnost odsunout na chvíli stranou, aby dokázala najít svého bratra. Ten byl jako jeden ze Strážců Direktoria pověřen tajným úkolem, jenže během výkony své práce zmizel a Riley cítí, že s ním není něco v pořádku.

Navíc se jí před dveřmi bytu objeví nahý a velice přitažlivý upír, který jejího bratra hledá, protože jedině on mu může pomoci. Na víc věcí si ovšem nevzpomíná a odmítá odejít. Riley se z něj kdoví proč zvedá tlak a zvyšuje tep – a rozhodně za to nemůže blížící se úplněk. Na situaci nepřidává ani další zmizelí Strážci a podivné klonovací praktiky.

Překlad

Český překlad dle mého názoru zajímavou a zvláštní australskou mluvu naprosot popřel, častokrát překládal věty doslovně, přejímal anglický slovosled, čímž věty mnohokrát ani nedávaly smysl. Samotná autorka na svých stránkách vystavila dlouhý přehled australských slovíček a slangových vyjádření, jejichž českou obdobu jsem v překladu postrádala. Kniha se tak svým podáním nijak nevymykala, což je škoda, protože je v zahraničí série známá právě svou netypickou angličtinou.

Postřehy a pocity

Tohle je přesně ten případ knihy, u které nesmíte moc přemýšlet, jinak vám dojde, jak příšerná ptákovina to je. Doteď nevím, jestli to bylo tak šílené, až to bylo skvělé, nebo prostě jen šílené. Hlavně by se do knihy neměl pouštět nikdo, komu se příčí sex, mluvení o sexu, sexuální scéna a cokoliv, co má se sexem něco společného. I já jsem valila oči nad tím, co všechno a jak se v knize odehrávalo.

Na druhou stranu se to ale dá pochopit. Určitě za to autorce patří pochvala, protože jako jedna z mála stvořila hrdinku, která je obeznámena se sovu sexualitou, nestydí se za ni a dává ji patřičně najevo. Takových hrdinek moc není a možná proto jsou lidi tak paf, když se někdo jako Riley na stránkách knih objeví. Rozhodně byla ve změti podobných hrdinek i hrdinů příjemným osvěžením, ačkoliv se vždycky nechovala tak úplně správně a člověk tak musel kroutit hlavou nad tím, co všechno vůbec předvádí.

Hodnocení

Keri Arthur přišla s dosti dráždivým příběhem, který se svým pojetím vymyká normálu daného žánru, což může některé věrné fanoušky mixu paranormal romance a urban fantasy překvapit. To ovšem nemění nic na tom, že i přes jisté zádrhely, zjevné kiksy a nelogičnosti příběhu, měla kniha patřičný spád a postavy byly převážně sympatické. V zahraničí se série řadí mezi jednu z nejoblíbenějších, uvidíme, jak dopadne u nás. Sama za sebe dávám prvnímu dílu 4 hvězdičky a jsem zvědavá, co se bude dít dál.

Volání úplňku si můžete objednat na stránce nakladatelství Fantom Print.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..