Filmová recenze: Kód Enigmy

Kód Enigmy mě zaujal už když se začátkem roku objevil v kinech, ale jaksi jsem se na něj do kina nedostala, proto jsem se na něj podívala až po tak dlouhé době a jsem z něho taková mírně… rozpačitá. Film byl natočen podle knižní předlohy Andrewa Hodgese.

Režie: Morten Tyldum
Scénář: Graham Moore
Kamera: Óscar Faura
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance, Allen Leech, Tuppence Middleton, Rory Kinnear, Matthew Beard, Tom Goodman-Hill, Steven Waddington, Lee Asquith-Coe, Alex Lawther, Victoria Wicks

Příběh se otevírá v roce 1952, kdy je na policii nahlášeno vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga.

Ukáže se ale, že Turing nechce, aby se případ nějak řešil, protože se v podstatě nic nestalo a nic mu nebylo ukradeno. Vyšetřovateli ovšem případ nedá spát, a proto se o Turingovi snaží najít jakoukoliv možnou zprávu.

Jeho vyšetřování ovšem vede úplně jiným směrem, než jakým by si představoval. Turing mu totiž pod tlakem postupně odhaluje pravdu o tom, co ve skutečnosti za války dělal. Chce mu tak dokázat, že opravdu není žádný sovětský špión a že má vlastně lví podíl na tom, že druh ásvětová válka skončila dřív, než se zdálo…

Benedict Cumberbatch, je díky Sherlockovi horké zboží a je docela vtipné, že dříve po něm neštěkl ani pes, teď se ho snaží obsazovat kam to jenom jde, protože je prostě uhrančivý. Osobně nejsem moc jeho fanouškem a rozhodně z něho nešílím. Asi mám pořád tak nějak vpálené do mozku jeho blonďaté období v seriálu Konec přehlídky.

V tomto příběhu byl ovšem výborný. Moc se mi líbilo, jak si s postavou vyvrhelského génia poradil. Obzvlášť jeho emoce v tváři mě chvílemi naprosto dostávaly. Keiru Knightley mám jako herečku ráda, ovšem ne ve všech svých rolích mi sedne. Tady jsem to měla tak nějak napůl. Ostatní herecké obsazení taky nebylo vůbec špatné.

Na vyprávění mi ovšem vadilo to skákání z přítomnosti do minulosti. Přiznám se, že jsem byla častokrát zmatená z toho, v jakém časovém úseku jsem, protože se vzájemně prolínaly tři etapy Alanova života a všechny mi přišly dost smutné.

Celkově tak na mě příběh působil dost depresivně, ačkoliv věřím (a z historie také vím), jak to všechno bylo. I přesto jsem si po skončení filmu řekla, že to byl velice chytrý člověk, který nám toho dal víc, než by si sám myslel, přitom se k němu společnost a život zachoval neskutečně krutě.

Kód Enigmy je poměrně temný snímek do minulosti, která byla dlouhá léta držena pod pokličkou a ačkoliv se lidem tehdy podařilo něco úžasného, ne všem to změnilo život v dobrém. Nakolik je film pravdivý nevím, ale rozhodně mě chytnul za srdce.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Mariella napsal:

    Já jsem Kód Enigmy viděla v kině dvakrát, jednou z toho se školou, a vážně ten film mám ráda. I kvůli Benedictovi, u mě to je skutečně určitý fanouškovský syndrom. 😀 Ale i kvůli samotnému tématu – válka a matematika, to zbožňuji. Na druhou stranu – ten film je hodně zkreslený. Pozměňuje určitá fakta a snaží se být více dojímavý – četla jsem i knižní předlohu, v angličtině, česky má vyjít teď někdy?, a i když to bylo náročné čtení, tak neskutečně dobré. (Dobře, ne asi všechny budou bavit ty pasáže o matematice, ale… :D)
    Mariella recently posted..Muž jménem OveMy Profile

  2. Lucy Lillianne napsal:

    Film se mi hodně líbil. Je na něm vidět spousta věcí z minulosti i to, jak se lidská krutost nikdy nezmění… A Benedicta mm ráda, nejen díky Sherlockovi. Nejvíc se mi líbil v roli Kana v Star Treku nebo taky jako skvělý hlas Šmaka z Hobita… In prostě umí okoulit hlasem 🙂
    Lucy Lillianne recently posted..Ukázka knihy #180 Isla a šťastné konceMy Profile

  3. C.ind.ere.lla napsal:

    Na tomhle filmu jsem byla se ségrou v kině krátce po premiéře a zamilovala jsem si ho. Jednak mi rozhodně sedlo herecké obsazení, jednak se mi líbí příběh. Pro silné lidské příběhy z druhé světové války mám slabost a Enigma mě fascinovala už jako dítě. Za tenhle film jsem moc ráda, doufám, že jednou najdu trochu času, abych si přečetla knižní předlohu.
    C.ind.ere.lla recently posted..Richelle Mead – Rubínový kruhMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..